Η φωτογραφία στην Κορέα μας δείχνει πως μέσα από την τέχνη μπορούμε να καταλάβουμε πόσο διαφορετικοί και ταυτόχρονα ίδιοι είμαστε με έναν τόσο μακρινό λαό.
Η φωτογραφική τέχνη ξεκίνησε να αναπτύσσεται στην Κορέα περίπου τρεις δεκαετίες πριν. Αφού συναναστράφηκε με διάφορες μορφές μοντέρνας τέχνης, πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Μια μοντέρνα τέχνη, δηλαδή, η οποία, ανάλογα και με τον καλλιτέχνη, συνδυάζει διαφορετικές πτυχές της ζωής στην Κορέα.
Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως ανερχόμενα ταλέντα, συνδυάζουν την ιδιαίτερη κορεατική κουλτούρα με την παγκοσμιοποίηση και τη μοντερνοποίηση της τέχνης.
Από την πρώτη φωτογραφική έκθεση στην Κορέα, το 1957, μέχρι σήμερα, η φωτογραφική τέχνη έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές. Ενώ, στην αρχή η φωτογραφία είχε τις ρίζες της στο ρεαλισμό και στην ακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας για πρακτικούς σκοπούς, στις μέρες μας έχει υιοθετήσει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο. Πλέον, σχετίζεται με την εννοιολογική έκφραση και τη γλώσσα της αισθητικής. Η αισθητική (aesthetics) είναι άκρως σημαντική για τους Κορεάτες. Προϋπήρχε της φωτογραφίας ως καθημερινό στοιχείο άρρηκτα δεμένο με την Κορεατική νοοτροπία και τέχνη.
Για να μην τα πολυλογώ, θα αφήσω το ταλέντο των ιδιαίτερων αυτών φωτογράφων να σας μιλήσει…
NOH SUNTAG
O Noh Suntag βγάζει φωτογραφίες που αναπαριστούν (σχεδόν) πραγματικές καταστάσεις. Μέσα από αυτές δείχνει τη διάσπαση της Κορέας σε Βόρεια και Νότια, τη βία, τα ιδεολογικά άκρα και τη στρατιωτική παρουσία.
HASISI PARK
H συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα έχει υπάρξει μοντέλο και μούσα του πατέρα της αλλά και του πρώην της. Αποφάσισε, όμως να ακολουθήσει τη δική της καριέρα και κατέληξε να είναι μία από τις καλύτερες φωτογράφους για περιοδικά μόδας στην Νότια Κορέα.
LESS
Όπως αναφέρει και το όνομα του, ο Less θέλει, μέσα από τις φωτογραφίες του, να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στο “νέο” και το “παλιό”, το “μοντέρνο” και το “ώριμο”. Με αυτόν τον τρόπο προωθεί την προοδευτική πλευρά της Νότιας Κορέας. Έχει καταφέρει να γίνει προτιμητέος φωτογράφος για τους διάσημους τραγουδιστές της K-POP.
IN SOOK KIM
H In Sook Kim εξετάζει την απειλή της απομόνωσης. Μέσα από το έργο της “Saturday Night”, δημιούργησε φωτογραφίες από παράθυρα σε ένα κτήριο, στο καθένα από τα οποία συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Μέσα από τις σχεδόν σοκαριστικές καταστάσεις, περνάει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν στο σεξ, στα ναρκωτικά, στην τηλεόραση, στον υπολογιστή, στο αλκοόλ και άλλα, για να καλύψουν το κενό της μοναξιάς…ένα Σαββατόβραδο.
JI YEO
H Ji Yeo, επηρεασμένη από τα πρότυπα ομορφιάς στη Νότια Κορέα, ήθελε από νεαρή ηλικία να υποστεί πλαστική επέμβαση. Μετά από ιατρικές συμβουλές, συνειδητοποίησε πόσο λάθος και μη ρεαλιστικά είναι τα πρότυπα ομορφιάς στη χώρα της και έτσι ξεκίνησε τη σειρά φωτογραφιών Beauty Recovery Rooms. H συλλογή αυτή απεικονίζει γυναίκες αφού έχουν υποστεί πλαστικές επεμβάσεις. Ο σκοπός της φωτογράφου είναι να ευαισθητοποιήσει τον κορεατικό λαό σχετικά με το πολυσυζητημένο ζήτημα των πλαστικών επεμβάσεων στη Νότια Κορέα.
Η φωτογραφική τέχνη στην Κορέα είναι σχετικά νέα. Παρόλα αυτά πολλοί καλλιτέχνες έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και στο εξωτερικό. Αν ρωτήσετε εμένα, οι φωτογραφίες που βλέπω, είναι ναι μεν περίεργες αλλά συνάμα και εκθαμβωτικές. Η σαγηνευτικότητα τους έγκειται στη διαφορετικότητα τους. Στην ωμή αλλά ταυτόχρονα φαντασιόπληκτη αναπαράσταση της πραγματικότητας. Αναπαριστούν τη νεότητα και τη δημιουργικότητα. Τελικά, είναι τόσο διαφορετικοί όσο νομίζουμε;