Κορέα. Μια χώρα με μεγάλη ιστορία και ακόμα μεγαλύτερη παράδοση στη μουσική η οποία συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό της τύπο μέχρι και σήμερα.

Το θέμα της ασιατικής τέχνης και των επιρροών της δεν μπορούμε να το περιγράψουμε μόνο σε ένα άρθρο. Για αυτό και αποφασίσαμε να τα πάρουμε ένα-ένα και να σας παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της ασιατικής τέχνης σε χώρες, όπως η Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία. Θα ξεκινήσουμε με την πολυαγαπημένη μου Κορέα και τη μουσική της παράδοση.

Μπορείτε να έχετε ακούσει τον όρο Κ-POP. Ο όρος αυτός παραπέμπει στην Κορεατική ποπ μουσική, η οποία έχει τεράστια απήχηση όχι μόνο στην Ανατολική Ασία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Για να φτάσει, όμως, η Νότια Κορέα να πρωταγωνιστεί στη μουσική βιομηχανία του 21ου αιώνα, είχε κάποια “μουσική ιδέα” από πολύ πριν.


Για τους Κορεάτες, η μουσική είναι μια τέχνη που συνδυάζει τη χρήση μουσικών οργάνων και τη συναισθηματική έκφραση. Οι μεγαλύτερες επιρροές της τέχνης που εδράζεται στην Κορεατική χερσόνησο προέρχονται από την Κίνα και τη Μογγολία.

Αρχικά, πρέπει να διαχωρίσουμε την κορεατική μουσική τέχνη σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη ονομάζεται Gugak και αναφέρεται στην παραδοσιακή μουσική. Η δεύτερη ονομάζεται Yangak και παραπέμπει στη “δυτική” μουσική.

Gugak

Η παραδοσιακή κορεατική μουσική συνδυάζει θρησκευτικά, τελετουργικά και φολκλόρ στοιχεία. Μπορούμε να την διαχωρίσουμε σε τρεις περιόδους.

1. Πριν τα τρία βασίλεια

Η πρώτη περίοδος μας πάει πίσω στον τρίτο αιώνα (201-300 μ.Χ). Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς έμοιαζε η μουσική τέχνη τότε στην Κορεατική χερσόνησο. Κάποια Κινεζικά ιστορικά κείμενα αναφέρουν τους ανθρώπους των πολλών κορεατικών βασιλείων να πίνουν και να χορεύουν στις γιορτές της συγκομιδής. Η μουσική συνοδεία δεν προερχόταν, όμως, από μουσικά όργανα.

Ο μεγάλος πληθυσμός Σαμάνων χρησιμοποιούσε μια πρωτόγονη μορφή γκονγκ για να παράγει μουσική και να φέρει τους ανθρώπους μέσα από το χορό και τη μουσική σε κατάσταση έκστασης.

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική μουσική

Κορεατικό γκονγκ.

2. Η περίοδος των τριών βασιλείων

Τα τρία διάσημα βασίλεια της Κορέας ήταν τα βασίλεια του Σίλα (Silla),  του Μπέκτζε (Baekje) και του Κογκούρϋεο (Goguryeo). Στο καθένα από αυτά η μουσική τέχνη πήρε διαφορετική μορφή.

Παρόλα αυτά, και τα τρία βασίλεια ήταν βαθιά επηρεασμένα από την κινεζική μουσική τέχνη. Αυτό γίνεται εμφανές από κινεζικά ιστορικά κείμενα αλλά και τοιχογραφίες σε τάφους, όπως αυτοί του Ανάκ.

Βασικά μουσικά όργανα ήταν σετ από πέτρες (p’yŏn’gyŏng) και από κουδούνια (p’yŏnjong), όργανο στόματος (saeng), σφαιρικό φλάουτο (hun) και διπλό κυλινδρικό ραβδωτό αερόφωνο (p’iri). Ανάμεσα σε όλα αυτά τα ιστορικά μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνταν στην Κορέα της εποχής εκείνης, είναι και το ajaeng, το αποκαλούμενο σαντούρι, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Μπορείς να ακούσεις τον ήχο του p’iri για να χαλαρώσεις.

3. Το ενωμένο βασίλειο του Σίλα

Μετά την ένωση των τριών βασιλείων και την ίδρυση της δυναστείας του Joseon το 1392, υπήρξαν πολλές Βουδιστικές και Κομφουκιανιστικές επιρροές στη μουσική της Κορέας. Καθώς βασίλευε η δυναστεία Joseon, έζησαν πολλοί μουσικοί, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία. Ένας από αυτούς, ο Park Yeon, ίδρυσε και καθιέρωσε την Κορεατική σημειογραφία στη μουσική.

Αν δεις το παρακάτω βίντεο, μπορείς να καταλάβεις περισσότερα πράγματα για την Κορεατική παραδοσιακή μουσική. 

Yangak

Και επειδή η τέχνη δεν σταματάει μόνο στα “παλιά τα χρόνια”, ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και στην επηρεασμένη από τη Δύση μουσική παράδοση της Νότιας Κορέας.

Η Κορεατική ποπ μουσική (K-POP), έχει τόσο μεγάλη απήχηση που έφτασαν μέχρι και τις Η.Π.Α και τα υπερδιάσημα Billboard Awards. Φέτος, το πρώτο κορεατικό γκρουπ κέρδισε “δυτικό” βραβείο, αφού είχε καταρρίψει όλα τα ρεκόρ.

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική μουσική

Το κορεάτικο γκρουπ BTS κερδίζει το βραβείο του Top Social Artist στα Billboard Music Awards του 2017.

Τι είναι η K-POP?

Αυτό το μοναδικό είδος μουσικής εντάσσεται στην κατηγορία της ποπ μουσικής, αλλά διαθέτει πολλά στοιχεία που η δυτική ποπ δεν εμφανίζει. Μετά την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η δυτική επιρροή ήταν μεγάλη. Παρόλα αυτά, τα πολύ ιδιαίτερα στοιχεία της ασιατικής κουλτούρας και τέχνης δεν αφομοιώθηκαν εντελώς από τη δυτική, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένα νέο είδος μουσικής.

Η Korean Pop μουσική συνδυάζει χορό, ποπ μουσική με επιρροές από τραπ, ροκ και χιπ-χοπ, και θέαμα. Το θέαμα είναι πάνω από όλα. Οι καλλιτέχνες θέλουν να προσφέρουν στους θεατές και τους φαν τους μια συναρπαστική και αξεπέραστη εμπειρία. Και αυτό το καταφέρνουν μέσα από τους ιδιαίτερους ήχους των τραγουδιών τους, την εξωτερική τους εμφάνιση, το στυλ τους και τις χορευτικές τους δεξιότητες.

Σίγουρα έχετε ακούσει τουλάχιστον ένα τραγούδι K-POP.

Δεν είστε σίγουροι;

Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι;

Κι όμως, πρόκειται για την παγκοσμιοποιημένη έκδοση της K-POP μουσικής!


Όπως βλέπουμε, η Κορέα είναι μια περιοχή με τεράστια ιστορία και παράδοση στις τέχνες. Η μουσική της παράδοση ξεκινάει από χιλιάδες χρόνια πριν. Και όμως, συνεχίζει. Συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική βιομηχανία. Κρατάει τα στάνταρ ψηλά και προωθεί την μουσική της τέχνη και παράδοση με έναν μοναδικό τρόπο…

Τάσεις της μόδας που δεν ήξερες ότι προέρχονται από τη Νότια Κορέα

 

Σχόλια