Μια ιστορική αναδρομή στην Κορεατική ζωγραφική τέχνη, η οποία αναπτύχθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Ασιατική ζωγραφική τέχνη είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μουσεία της Ευρώπης.

Η Κορεατική ζωγραφική περιλαμβάνει πετρογλυφικά, καλλιγραφία και πολύ συχνή απεικόνιση ζώων και τοπίων. Η “ομορφιά του χώρου” είναι πολύ σημαντική για τους Ασιάτες. Όπως θα φανεί και σε πίνακες, τα χρώματα που χρησιμοποιούνταν ήταν συνήθως ανάλαφρα με λευκό ή ουδέτερο φόντο.

Οι περισσότερες πληροφορίες για την Κορεατική ζωγραφική ξεκινούν να υπάρχουν από το 108 μ.Χ σε δικές μας χρονολογίες. Μέχρι να ιδρυθεί η δυναστεία Joseon, η τέχνη της ζωγραφικής ήταν βαθιά επηρεασμένη από την Κίνα και από Βουδιστικά θέματα.

Θα χωρίσουμε τους ζωγράφους στην Κορέα σε τρεις περιόδους:

  1. Περίοδος της δυναστείας Joseon
  2. Μοντέρνα περίοδος (μέχρι 20ο αιώνα)
  3. Καλλιτέχνες του σήμερα

1. Περίοδος της δυναστείας Joseon (1392-1897)

Ahn Gyeon

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

“Mongyo Dowondo” σημαίνει “Ονειρεμένο ταξίδι στη γη των ανθισμένων ροδακινιών” (1447)

Ο Ahn Gyeon ήταν ζωγράφος στις αρχές της περιόδου της δυναστείας Joseon. Ο παραπάνω πίνακας είναι ο πιο διάσημος του συγκεκριμένου καλλιτέχνη και διασώζεται μέχρι σήμερα. Ήταν, επίσης, μέλος των επίσημων καλλιτεχνών της βασιλικής αυλής της δυναστείας Joseon.

Nam Gye-u

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

“Hwajeopdo”, σημαίνει πίνακας που απεικονίζει λουλούδια και πεταλούδες.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έζησε στα τέλη της περιόδου της δυναστείας Joseon (1811-1888). Είχε την ιδιότητα του ζωγράφου αλλά και του κυβερνητικού αξιωματούχου. Όπως φαίνεται από την πλειονότητα των πινάκων του, ήταν ιδιαίτερα καλός στο να…ζωγραφίζει πεταλούδες. Για αυτόν τον λόγο πήρε το ψευδώνυμο “Nam Nabi”.

“Nabi” στην Κορεατική γλώσσα σημαίνει “πεταλούδα”. 

Kim Hong-do

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

“Songhamaenghodo”, τίγρης κάτω από το πεύκο.

Αλλιώς αποκαλούμενος και Danwon, o Kim Hong-do επηρέασε βαθύτατα την πορεία της ζωγραφικής στην Κορέα. Αντιπροσωπεύει ακριβώς τις τάσεις τις εποχής εκείνης με τις ζωγραφιές του που απεικονίζουν ζώα, όπως τίγρεις και γάτες, αλλά και σκηνές της καθημερινής ζωής στην Κορέα. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους “Three Wons”, τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης.

 

 

 

 

 

 

 

 


2. Μοντέρνα περίοδος (170ς-20ος αιώνας)

Na Hye-sok

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

“New Woman”

Γεννήθηκε το 1896. Μια εποχή που δεν υπήρχαν γυναίκες καλλιτέχνιδες στην Κορέα. Η Na Hye-sok κατάφερε πολλά “πρώτα”. Ήταν η πρώτη επαγγελματίας ζωγράφος και φεμινίστρια συγγραφέας στην Κορέα του 19ου αιώνα.

Στη ζωή της προσπάθησε να καταρρίψει το στερεότυπο της “καλής” μητέρας και συζύγου. Ως αποτέλεσμα των πεποιθήσεών της και της συμμετοχής της σε διαμαρτυρίες κατά της ιαπωνικής κατοχής, φυλακίστηκε.

Οι περιπέτειες της σχετικά με το γάμο, τη μητρότητα και την ιδεολογία της επηρέασαν τα έργα της.


Kim Tschang-yeul

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

“Drops”

Γεννήθηκε στην κατεχόμενη από την Ιαπωνία Βόρεια

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

Ο καλλιτέχνης ενώ δημιουργεί το έργο του “Water Drops”

Κορέα το 1929. Αποτελεί μέρος της πρώτης γενιάς των μοντέρνων καλλιτεχνών της Κορέας. Τα πιο γνωστά του έργα έχουν να κάνουν με σταγόνες νερού.

Αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του και τη ζωή του σε αυτά τα έργα. Οι σταγόνες νερού αντιπροσωπεύουν εμπειρίες από τη ζωή του. Αυτές είναι οι πόλεμοι, η φτώχεια, η αγάπη και ο πόνος που έχει περάσει στη ζωή του.

 

 

 

 


3. Καλλιτέχνες του σήμερα

Amy Sol

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

“Brambles”

Γεννήθηκε το 1981 στη Νότια Κορέα και κατοικεί στις Η.Π.Α. Ζωγραφίζει σε ξύλο και συνήθως απεικονίζει νέες κοπέλες με διογκωμένα χαρακτηριστικά και φαντασιόπληκτα πλάσματα. Οι πίνακές της δίνουν την εντύπωση ότι τα κορίτσια αλληλεπιδρούν με τα σχεδόν μυθικά πλάσματα. Το φόντο είναι συνήθως εξωτικό και τα χρώματα παστέλ. Το μοναδικό αυτό σουρεαλιστικό στυλ είναι επηρεασμένο από την παραδοσιακή Κορεατική ζωγραφική τέχνη αλλά και από μάνγκα και μοντέρνα σχέδια.

Seonna Hong

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική ζωγραφική

“Flood”

Κορεατικής καταγωγής αλλά γεννημένη στις Η.Π.Α. Τα έργα της έχουν κάνει εμφάνιση σε κινούμενα σχέδια και κινηματογραφικές ταινίες. Παράδειγμα αποτελεί ο γνωστός τηλεοπτικός σταθμός Nickelodeon και η σειρά “My life as a Teenage Robot”, η οποία έλαβε βραβείο EMMY το 2003.

Χρησιμοποιεί κυρίως ακρυλικά χρώματα με τα οποία δημιουργεί αφηρημένες και ταυτόχρονα σκόπιμες φιγούρες και τοπία. Η Seonna Hong είναι, με αυτόν τον τρόπο, όχι μια απλή καλλιτέχνιδα, αλλά και μια δημιουργική αφηγήτρια.


Η Κορεατική ζωγραφική ήταν ιδιαίτερη και “διαφορετική” από παλιά. Τα χρώματα, οι εικονιζόμενες καταστάσεις και ο τρόπος εκτέλεσης μας οδηγούν σε μια άλλη εποχή με την οποία δεν έχουμε ιδιαίτερη επαφή αλλά μας θυμίζει κάτι το γαλήνειο και ήρεμο. Η τέχνη τους, λοιπόν, εξελίχθηκε με έναν μοναδικό τρόπο για να φτάσει στο σήμερα και να μας χαρίσει ακόμα ένα “χάρμα οφθαλμού”.

Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική μουσική

 

Σχόλια