Πάντα σε ένα νόμισμα υπάρχουν δύο πλευρές. Και αφού είδαμε τα σίκουελ που λατρέψαμε, ήρθε η ώρα να δούμε τα χειρότερα. Ποια είναι, λοιπόν, τα χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών;

Όταν μία ταινία στο Χόλιγουντ κάνει επιτυχία τότε τα στούντιο ζητούν και συνέχεια της ιστορίας με τη μορφή ενός σίκουελ. Τη περασμένη βδομάδα σας μιλήσαμε για τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών, έτσι τώρα θα σας μιλήσουμε για τα χειρότερα. Αυτές τις ταινίες που λες “Δεν γίνεται! Ήταν τόσο καλό το πρώτο! Μα πως έγινε;” ή, ακόμα, και “Πωωω… γιατί συνεχίζουν την πατάτα αυτή;”

Θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών. Αυτά που ακόμα και αν σας άρεσε η πρώτη ταινία ή κάποιες από τις ταινίες της οποιασδήποτε σειράς θα πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν!

10. Νέα Σελήνη

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Μετά την εμπορική επιτυχία της ταινίας Λυκόφως, η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη. Η σειρά ταινιών βασίζεται σε βιβλία που είχαν κάνει πάταγο ειδικά στις εφηβικές ηλικίες και, ιδιαίτερα, στα κορίτσια και είχαν κυκλοφορήσει 4 από αυτά. Ποιος θα περίμενε, όμως, ότι η πρώτη ταινία (που, εδώ που τα λέμε, δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερο) θα μετατρεπόταν σε ένα βαρετό δύο ωρών και έργο, χωρίς τίποτα να προσφέρει.

Με μία Κρίστεν Στιούαρτ, που απ’ ό τι δείχνουν οι μετέπειτα ρόλοι της, βαριόταν τη ζωή της. Με ανύπαρκτη σκηνοθεσία και μία πλοκή… άσε καλύτερα. Άμα δεν κοιμηθείτε την πρώτη μισή ώρα από τη βαρεμάρα, τότε χρήζετε συγχαρητηρίων.

9. Οι πειρατές της Καραϊβικής: Σε άγνωστα νερά

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Για να λέμε και την αλήθεια μετά την πρώτη ταινία τα σίκουελ των Πειρατών δεν κατάφεραν να είναι ποτέ ξανά τόσο πρωτότυπα και διαφορετικά. Έτσι, μετά το πέρας της πρώτης τριλογίας, η Disney αποφάσισε να ξαναγυρίσει στον κόσμο αυτό. Παρόλο το ηχηρό καστ και την σκηνοθετική επιμέλεια του Ρομπ Μάρσαλ (Σικάγο), η ταινία δεν είχε τίποτα καινούριο να προσφέρει. Όχι μόνο καλλιτεχνικά, γιατί ο Τζόνι Ντεπ το λιγότερο κουράζει στην ταινία, αλλά και στο μύθο των Πειρατών. Μία ταινία που έγινε για τα λεφτά και φαίνεται.

8. Transformers 2: Η εκδίκηση των ηττημένων

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Μάλλον η εκδίκηση του Μάικλ Μπέι. Ένας σκηνοθέτης με πολύ λίγες καλές στιγμές στην μεγάλη οθόνη, αλλά με αρκετές εμπορικές επιτυχίες, παίρνει τα ηνία σε μία σειρά ταινιών που βασίζεται σε παιχνίδια. Με εξαίρεση την πρώτη ταινία, που έδειξε κάποια στοιχεία καλού γούστου και έφερνε λίγο στο μυαλό παλιό Σπίλμπεργκ, η συνέχεια ήταν καταστροφική.

Μεγαλύτερη διάρκεια, χειρότερες ερμηνείες και εκρήξεις που ακόμα και τους φαν της αχαλίνωτης δράσης κουράζουν. Βάζω τη δεύτερη στη λίστα με τα χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών, όχι γιατί τα άλλα σίκουελ της σειράς είναι καλά, αλλά γιατί αυτή είναι στιγμή που πολύ παράτησαν την προσπάθεια να δουν και τις συνέχειες που είναι ακόμα χειρότερες.

7. Ο πόλεμος των άστρων: Επεισόδιο 1- Η αόρατη απειλή

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Ο Τζορτζ Λούκας 16 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης τριλογίας του Πολέμου των Άστρων, αποφασίζει να γυρίσει στον γαλαξία πολύ πολύ μακριά για να πει αυτή τη φορά την ιστορία του Άνακιν Σκαϊγουώκερ και πως έγινε ο απόλυτος κακός, Νταρθ Βέιντερ. Δεν υπολόγιζε, όμως, ότι θα φτιάξει ένα αχρείαστο και ανιαρό σίκουελ που δεν θα συμβάλει τίποτα στην υπόλοιπη ιστορία. Ακόμα και οι φανατικοί των ταινιών αυτών το έχουν αποκηρύξει.

6. The Matrix Revolutions

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Η τελευταία ταινία της εμβληματικής τριλογίας των αδερφών Γουατσόφσκι, που είναι ο ορισμός της έκφρασης ό τι μπορεί να πάει στραβά πήγε”. Μετά την αριστουργηματική πρώτη ταινία που άλλαξε για πάντα τις ταινίες δράσης, οι συνέχειες εμβάθυναν τα φιλοσοφικά πατήματά της και μείωσαν τη δράση.

Μετατράπηκαν, δηλαδή, από ταινίες δράσης με μία κάπως φιλοσοφική πλοκή σε πανεπιστημιακού επιπέδου διαλέξεις για την ελεύθερη βούληση. Όχι ότι θα ήταν κακό αν η εκτέλεση ήταν καλή. Η εκτέλεση, όμως, χωλαίνει από παντού και πραγματικά είναι μία διάλεξη. Ίσως, όχι το χειρότερο σίκουελ, αλλά σίγουρα το πιο απογοητευτικό.

 

5. The Hangover Part III

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Όλα ήταν στη θέση τους για να έχουμε ένα πολύ δυνατό σίκουελ. Ο ίδιος σκηνοθέτης, Τοντ Φίλιπς, το ίδιο καστ. Τι πήγε, όμως, στραβά; Ίσως το ότι ήδη η δεύτερη ταινία κούραζε. Ίσως το σκηνικό που ήταν πάλι το Λας Βέγκας, από τη πρώτη ταινία. Ίσως το χιούμορ που επαναλαμβανόταν. Ίσως και τίποτα από όλα αυτά και απλά δεν μπορούσαν να επαναλάβουν τη μαγεία του πρώτου που έχει μείνει σαν μία από της καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.

4. Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Ας ξεκινήσουμε από το ότι τα βιβλία που βασίζεται η σειρά ταινιών είναι fan fiction βασιζόμενο στο Λυκόφως. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Αλλά η πρώτη ταινία είχε καταφέρει να κάνει κάτι το πολύ δύσκολο. Να μετατρέψει την ηρωίδα από ένα άβουλο ον σε πρωταγωνίστρια με πυγμή και όλα αυτά οφείλονταν στην σκηνοθέτιδα, Σαμ Τέιλορ- Γουντ, και την ερμηνεία της Ντακότα Τζόνσον.

Στο δεύτερο, όμως, που πήρε τον πλήρη έλεγχο η συγγραφέας, Ε. Λ. Τζέιμς, πήραν όλα τον κατήφορο. Και σαν τη Νέα Σελήνη, στην οποία βασίζεται, κάθε είδος ερωτισμού, σκηνοθεσίας, ερμηνείας χάθηκαν τελείως. Η ιστορία θα αναφέρει τις ταινίες, όχι σαν τα χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών, αλλά σαν τη χειρότερη σειρά ταινιών όλων των εποχών.

3. Τα σαγόνια του καρχαρία: Η εκδίκηση

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Εδώ είναι που λέμε ό τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Η πρώτη ταινία σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ένα αριστούργημα που μελετάται ακόμα και σήμερα για όλα του τα επιτεύγματα. Η συνέχεια; Αχρείαστη. Ένα σίκουελ για να βγάλει λεφτά. Χωρίς τη σκέψη και τη δημιουργικότητα που υπήρξε πίσω από το πρώτο. Με απλή αποτύπωση και απομίμηση σκηνών και πράξεων μίας πρώτης ταινίας, δυστυχώς, δεν κάνεις τίποτα. Και η Εκδίκηση είναι η περίτρανη απόδειξη για αυτό.

2. Μάσκα junior

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Μία δεκαετία μετά την κλασσική ταινία με τον Τζιμ Κάρεϊ, οι παραγωγοί πίστεψαν ότι μπορούν να φτιάξουν ένα σίκουελ. Λάθος απόφαση. Η παντελής έλλειψη χιούμορ, η κακή σκηνοθεσία, αλλά και η απουσία του Κάρεϊ από τον βασικό ρόλο είναι κάποια από τα προβλήματα της ταινίας. Η Μάσκα junior, είναι μία παταγώδης αποτυχία!

1. Μπάτμαν & Ρόμπιν

Τα 10 χειρότερα σίκουελ όλων των εποχών

Ο Τζόελ Σουμάχερ προσπάθησε με τις δύο Μπάτμαν ταινίες του να κάνει τον χαρακτήρα πιο ευχάριστο και να τον απομακρύνει από τη σκοτεινή του πλευρά που είχε έρθει με τις ταινίες του Μπάρτον. Αυτό, όμως, που κατάφερε είναι να φτιάξει δύο τελείως κακόγουστες ταινίες που δεν βλέπονται.

Συγκεκριμένα σε αυτή τη δεύτερη, έχει έναν κακό Τζορτζ Κλούνεϊ, ως Μπάτμαν και πολλές παράφωνες ερμηνείες να τον περικυκλώνουν. Μία ταινία που ούτε ένα παιδάκι δεν μπορεί να δει και μία ταινία που κατέστρεψε πολλές καριέρες. Είναι πραγματικά τόσο κακή και σίγουρα είναι το χειρότερο σίκουελ όλων των εποχών.

 

Σχόλια