Υπάρχουν μικρά σε μέγεθος σελίδων βιβλία, που κρύβουν έναν τεράστιο κόσμο συναισθημάτων!


Φίλε αναγνώστη και προπαντός “βιβλιόφιλε” καλώς ήρθες σε ένα ακόμα άρθρο με προτάσεις για όμορφα αναγνωστικά ταξίδια! Ταξίδια που θα χαραχτούν παντοτινά στην αναγνωστική σου μνήμη. Το άρθρο αυτό, με τίτλο «Μικρά αναγνώσματα … για μεγάλες συγκινήσεις» είναι αφιερωμένο στα βιβλία εκείνα, όχι απαραίτητα τα ολιγοσέλιδα, που το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο κατάφερε όχι μόνο να μου προξενήσει έντονα συναισθήματα, αλλά και μου να προσφέρει την ευκαιρία να καλλιεργήσω τη σκέψη μου και να προβληματιστώ!

Έλα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε παρέα την (τυχαία) καταμέτρηση:

1.Μικρό Λευκό Κοχύλι – Κατερίνα Χλωροκώστα

Μικρά αναγνώσματα ... για μεγάλες συγκινήσεις!Το Μικρό Λευκό Κοχύλι της δραματοθεραπεύτριας Κατερίνας Χλωροκώστα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης είναι ένας σπαρακτικός εσωτερικός μονόλογος! Ένα βιβλίο μικρό όσον αφορά τις σελίδες και τη μορφή του, αλλά τεράστιο και κάπως ασήκωτο όσον αφορά τον εσωτερικό του όγκο.

Ένα βιβλίο μέσα απ’ τις σελίδες του οποίου, ο αναγνώστης θα συναντήσει μία μάνα απελπισμένη. Μία μάνα που η οικογενειακή της ευτυχία ναυάγησε νωρίς, γιατί έχασε τη μονάκριβη της κόρη! Μία μάνα που ταξιδεύει σε παρελθοντικές σκέψεις και μνήμες, μνήμες άλλοτε φωτεινές κι άλλοτε αρκετά σκοτεινές, ψάχνοντας απεγνωσμένα τις δικές της απαντήσεις, αλλά και προσπαθώντας παράλληλα να συμφιλιωθεί κατά κάποιον τρόπο με την αβάσταχτη πραγματικότητα.

Ένα αναγνωστικό ταξίδι γλυκόπικρο, που θα πέσει κάπως βαρύ επάνω σου, θα σε λυγίσει, θα σε σπρώξει στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού μιας μάνας που χάνει το παιδί της, μα τελικά θα σε οδηγήσει στη λύτρωση! Ένα δωρικό ανάγνωσμα μέσα απ’ την ανάγνωση του οποίου, θα προβληματιστείς έντονα!

Μία φιλική συμβουλή: αφέσου ελεύθερος κι αν δεις δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπο σου, μη φοβηθείς αν κλάψεις…


2.Μετάξι – Αλεσσάντρο Μπαρίκκο

Μικρά αναγνώσματα ... για μεγάλες συγκινήσεις!Το Μετάξι είναι ένα συμπυκνωμένο και ιδιαίτερο μορφολογικά μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Προσωπικά, θα το χαρακτήριζα ως ένα παραμύθι ενηλίκων, αφού ανοίγοντάς το ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με μία ατμόσφαιρα ονειρική, που αναδίδει νοσταλγία και στραφταλίζει απ’ την αστερόσκονη που συναντά κανείς στα παραμύθια!

Μέσα απ’ τις σελίδες του, ο Ιταλός συγγραφέας Αλεσσάντρο Μπαρίκκο μας αφηγείται τη ζωή του Έρβε, που είναι απ’ τους ανθρώπους εκείνους, που “αγαπούν να παρευρίσκονται στη ζωή τους, θεωρώντας ανάρμοστη οποιαδήποτε φιλοδοξία να τη ζήσουν”. Ο Έρβε είναι παντρεμένος και ζει με τη γυναίκα του στο Λιβαλλεντιέ, ένα χωριό της Γαλλίας, όπου οι κάτοικοί του δραστηριοποιούνται με τη σηροτροφία και τη μεταξοκλωστική.

Μία αναπάντεχη όμως επιδημία, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή παραγωγή αυγών μεταξοσκώληκα, συνδυαστικά με την εμβληματική παρουσία του Μπαλνταμπιού, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής του Έρβε, ο οποίος θα ξεκινήσει ταξίδι με προορισμό το τέλος του κόσμου, την μακρινή Ιαπωνία, σκοπός του οποίου θα ‘ναι η αναζήτηση αυγών μεταξοσκώληκα. Το ταξίδι αυτό θα εμφανίσει μία περιοδικότητα σε βάθος χρόνου, αφού ο Έρβε θα κλιθεί να ταξιδέψει πολλές φορές!

Μέσα από την απλότητα και μια ανεπιτήδευτη κατ’ εμέ λυρικότητα ο Μπαρίκκο καταφέρνει να συνθέσει ένα παραμυθένιο μυθιστόρημα και να μιλήσει με τρόπο άμεσο κι ουσιαστικό για την αληθινή αγάπη, τη μοίρα, τις ανθρώπινες αποφάσεις και τις επιπτώσεις αυτών στις ζωές τους.

Το Μετάξι είναι ένα μυθιστόρημα που διεγείρει όλες τις αισθήσεις, αναδίδει φινετσάτα αρώματα και δίνει πνοή ζωής σε ντελικάτες υφές, όπως αυτή του μεταξιού!


3. Η δεξιά τσέπη του ράσου – Γιάννης Μακριδάκης

Μικρά αναγνώσματα ... για μεγάλες συγκινήσεις!Η δεξιά τσέπη του ράσου του Γιάννη Μακριδάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Βιβλιοπωλείον της Εστίας”. Πρόκειται για μία νουβέλα στην οποία ο αναγνώστης συναντά τον μοναχό Βικέντιο, ο οποίος κατοικεί μόνος πια σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι της Χίου. Μοναδική συντροφιά του η Σίσσυ, ένα θηλυκό σκυλί.

Ο Βικέντιος είναι ένας άνθρωπος τρυφερός με βαθιά πίστη στο Θεό, που απέχει όμως χιλιόμετρα από εκείνη την εικόνα των θρησκόληπτων μοναχών, που ζουν εγκλωβισμένοι στις προκαταλήψεις της θρησκείας μας. Ο αναγνώστης συναντά τον μοναχό τη μέρα εκείνη που η Σίσσυ θα φέρει στον κόσμο δύο αδύναμα κουταβάκια, χάνοντας η ίδια τη ζωή της.

Μέρα που συμπτωματικά φεύγει απ’ τη ζωή και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Με αφορμή τα δύο αυτά γεγονότα, ο συγγραφέας αναφέρεται στο συλλογικό και στο προσωπικό πένθος, τα στάδια των οποίων περνούν μπροστά απ’ τα μάτια μας, ενώ με πολύ έξυπνο και πετυχημένο τρόπο καταφέρνει να μας πείσει πως ο χαμός της Σίσσυ αντιστοιχεί στο συλλογικό πένθος!

Ο Μακριδάκης ακόμα μέσα απ’ τις σελίδες της νουβέλας του, θα μπορούσα να πω ότι θίγει τον ανθρώπινο φόβο για τη μοναξιά, μιας και γινόμαστε κοινωνοί της προσπάθειας του μοναχού Βικέντιου να ξεγελάσει το θάνατο και κρατήσει τα κουτάβια στη ζωή, αφού κι ο ίδιος θα μπορούσαμε να πούμε πως θα βίωνε το θάνατο εάν έμενε απολύτως μόνος!

Απόλυτα τρυφερό, ανθρώπινο και μεστό Η δεξιά τσέπη του ράσου είναι ένα βιβλίο που θα σε αγγίξει βαθιά!


4.Το βάρος της πεταλούδας – Έρικ Ντε Λούκα

Μικρά αναγνώσματα ... για μεγάλες συγκινήσεις!

Το βάρος της πεταλούδας αποτελεί ένα λιλιπούτειο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέλευθος. Αποτελείται από δύο διηγήματα, που τιτλοφορούνται Το βάρος της πεταλούδας και Επίσκεψη σ’ ένα δέντρο.

Το πρώτο διήγημα αποτελεί έναν παραλληλισμό του ανθρώπινου τέλους με το θάνατο ενός ζώου και γενικότερα της πλάσης. Στις σελίδες αυτού του διηγήματος συναντάμε έναν κυνηγό και τον βασιλιά των αγριόγιδων, που χρόνια τον κυνηγάει ο πρώτος! Με έντεχνο τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να βάλει στη θέση του θύτη αλλά και του θύματος, πότε τον έναν και πότε τον άλλο. Τόσο ο κυνηγός, όσο κι ο βασιλιάς των αγριόγιδων βρίσκονται στη δύση της ζωής τους, με τον πρώτο να αντιμετωπίζει τη μοναξιά και τον δεύτερο προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματά του επί της αγέλης!

Σκληρό, σπαρακτικό μα πάνω από όλα διδακτικό το πρώτο διήγημα αυτού του βιβλίου δίνει απέραντη τροφή για σκέψη και προβληματισμό!

Το δεύτερο διήγημα του Ντε Λούκα δρα καταπραϋντικά, αφού σκοπός του είναι να αποφορτιστεί ο αναγνώστης από την ένταση του πρώτου. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως και το δεύτερο διήγημα που δεν είναι ούτε 11 σελίδες δεν μας διδάσκει την αγάπη και το σεβασμό για τη φύση και τη δύναμη της και όχι μόνο!

Το βάρος της πεταλούδας είναι ένα μικρό όσον αφορά τον όγκο του βιβλίο, το οποίο ωστόσο κρύβει τεράστια εσωτερικότητα!


Άλλο ένα άρθρο βιβλίο-προτάσεων φίλε αναγνώστη φτάνει στο τέλος του!
Αυτοί οι μικροί θησαυροί σε καρτερούν στα ράφια των βιβλιοπωλείων, κρυμμένοι καλά πίσω από ογκώδη βιβλία. Μην αργείς. Ανακάλυψέ τους! 

4 μυθιστορήματα για να διαβάσεις το φθινόπωρο!

 

Σχόλια