Στις κινηματογραφικές αίθουσες βλέπουμε συνέχειες από πολλές ταινίες. Ποια είναι, όμως, τα καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών και πως συγκρίνονται μεταξύ τους;

 

Σίκουελ, μία λέξη η οποία πλέον έχει κατακλύσει το Χόλιγουντ. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις αφίσες, τρέιλερ και προβολές από συνέχειες άλλων ταινιών. Το σίκουελ ως έννοια είναι η συνέχεια θεμάτων και της ιστορίας από μία πρώτη ταινία, συνήθως, με τη χρήση των ίδιων χαρακτήρων.

Και για το λόγο αυτό τα μεγάλα στούντιο βασίζονται σε αυτές τις ήδη υπάρχουσες πνευματικές ιδιοκτησίες. Είναι σίγουρο ότι θα βγάλουν τα λεφτά που θα έχουν επενδυθεί σε αυτές αλλά δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα έχουν την ίδια καλλιτεχνική επιτυχία όπως η πρώτη ταινία.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας Blade Runner 2049 στις κινηματογραφικές αίθουσες σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών. Αυτά που βλέποντάς τα πιστεύεις ότι το Χόλιγουντ δεν είναι απλά μία βιομηχανία, αλλά και ένα εργαστήριο τέχνης.

15. X-men 2

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Μετά την μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της πρώτης ταινίας ο Μπράιαν Σίνγκερ αποφασίζει να μπει πιο βαθιά στο μύθο των αγαπημένων μας μεταλλαγμένων. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τους χαρακτήρες αλλά και τα βαθύτερα θέματα της σειράς (ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή που ο Μπόμπι λέει στους γονείς του ότι είναι μεταλλαγμένος;!) δείχνει ότι είμαστε στα χέρια ενός ανθρώπου που ξέρει τι κάνει.

Δυστυχώς, η σειρά αυτή δεν έφτασε ξανά σε αυτά τα ύψη, εκτός, ίσως, του X-men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος. Αλλά για πάντα αυτή η δεύτερη ταινία θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών.

14. 22 Jump Street

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Ξέροντας την ειρωνεία του να έχεις ένα σίκουελ για μία ταινία που είναι βασισμένη σε τηλεοπτική σειρά, οι σκηνοθέτες, Φιλ Λονρτ και Κρις Μίλερ, τα δίνουν όλα. Μεγαλύτερο, πιο τολμηρό και πιο επιθετικό το σίκουελ σε κάνει να γελάς μέχρι δακρύων και η απίστευτη χημεία μεταξύ των Τζόνα Χιλ και Τσάνιγκ Τέιτουμ αξίζει από μόνη της τη τιμή του εισιτηρίου. Ας μην ξεχάσουμε και τη σεκάνς των τίτλων τέλους που σατιρίζουν τη βιομηχανία των σίκουελ με έναν αυτοαναφορικό και ανατρεπτικό τρόπο.

13. Ο πλανήτης των πιθήκων: Η αυγή

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Κανείς δεν περίμενε ότι μετά την παταγώδη αποτυχία της ταινίας του Τιμ Μπάρτον, Ο πλανήτης των πιθήκων, αυτή η σειρά ταινιών είχε ζωή μέσα της. Μετά, όμως, την Εξέργεση οι οιωνοί ήταν θετικοί και στα χέρια του Ματ Ριβς μετατρέπεται σε ένα δυστοπικό παραμύθι με πρωταγωνιστές τους πιθήκους. Οι μεταφράσεις του πολλές και η αξία του κινηματογραφικά ακόμα μεγαλύτερη. Και ας μην ξεχνάμε την οσκαρικών διαστάσεων ερμηνεία του Άντι Σέρκις ως του πολυδιάστατου αρχηγού των πιθήκων, Σίζαρ.

12. Το Τελεσίγραφο του Μπορν

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Στα χέρια του Πολ Γκρίνγκρας οι ταινίες του Μπορν πήραν μία πιο σκοτεινή και αληθινή στροφή και όλα αυτά βαθύνονται στην τελευταία ταινία της τριλογίας. Παίρνουμε αρκετές απαντήσεις για το κεντρικό χαρακτήρα που υποδύεται δεξιοτεχνικά ο Ματ Ντέιμον και αδιάκοπη δράση. Η ταινία που σύστησε και πήγε ένα βήμα παρακάτω τη “κινούμενη” κάμερα στις περιπέτειες αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών.

11. Spider-Man 2

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Ο αραχνάκιας επέστρεψε το 2004 στη μεγάλη οθόνη με μία ταινία που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες κόμικς. Ο Σαμ Ράιμι, έχοντας συστήσει ήδη τον χαρακτήρα στο ευρύ κοινό, εμβαθύνει περισσότερο στο χαρακτήρα και τον σπρώχνει στα όριά του. Σε αυτό βοηθάει και ο Δόκτωρ Όττο Οκτάβιους (εξαιρετικά παιγμένος από τον Άλφρεντ Μολίνα). Η ταινία είναι όσα περίμεναν οι φαν του ανθρώπου αράχνη και η απόδειξη του γιατί ο χαρακτήρας είναι τόσο αγαπητός.

10. Ο πόλεμος των άστρων: Επεισόδιο 5- Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Συγχωρέστε με φαν της σειράς για τη χαμηλή θέση της ταινίας στην κατάταξη. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών και η ταινία βάση της οποίας κρίνονται όλα τα υπόλοιπα που έχουν γυριστεί από την εποχή εκείνη και μετά. Ο Ίρβιν Κέρσνερ, πάντα σε παραγωγή του Τζορτζ Λούκας, δεν φοβάται να πάει σε σκοτεινά μονοπάτια και να προετοιμάσει το έδαφος για την τελευταία ταινία της τριλογίας. Ανοίγει τον κόσμο των ταινιών αυτών περισσότερο και μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη μυθολογία των Τζεντάι.

9. Toy Story 2

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Η Pixar με τον Τζον Λάσιτερ επιστρέφουν στον πολυαγαπημένο κόσμο των παιχνιδιών που παίρνουν ζωή και μας ταξιδεύουν πάλι σε μια περιπέτεια που υπογραμμίζει τη σημασία της φιλίας και του παιδικού ονείρου. Ο Γούντι, ο Μπαζ και η παρέα τους μας δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι το να μεγαλώνεις, όχι μόνο για σένα αλλά και για αυτούς που αφήνεις πίσω.

Η ταινία που μετέτρεψε τους χαρακτήρες αυτούς στα είδωλα που είναι σήμερα και ολοκλήρωσε την υπόσχεση που δόθηκε στην πρώτη ταινία, άξια παίρνει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών.

8. Πριν το Ηλιοβασίλεμα

Τα 15 καλύτερα σίκουελ όλων των εποχών

Εννιά χρόνια μετά την πρώτη ταινία ο Ρίτσαρντ Λίνκλατερ επιστρέφει στον Τζέσι (Ήθαν Χοκ) και στην Σελίν (Τζούλι Ντελπί). Εννιά χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση σε εκείνο το τρένο που ξεκίνησε από τη Βουδαπέστη, ξανασυναντιούνται στο Παρίσι όπου ο Τζέσι έχει πάει για να προμοτάρει το βιβλίο του που έχει γράψει για εκείνη τη συνάντηση. Ο Λίνκλατερ ακολουθεί τους χαρακτήρες μέσα στην πόλη του φωτός και του έρωτα και ακούει τις συζητήσεις τους. Έτσι, εμείς, σαν θεατές ερωτευόμαστε ξανά, όπως, ερωτεύονται αυτοί οι δύο.

Δείτε στην επόμενη σελίδα τα υπόλοιπα κορυφαία σίκουελ!!!

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2