5  από τα δημοφιλέστερα γαλλικά συγκροτήματα  που σίγουρα πρέπει να ακούσεις!

Μπορεί σε πολλούς οι Γάλλοι να φαντάζουν ξινοί, ψυχροί και σνομπ, αλλά αυτό δεν ισχύει σίγουρα στη μουσική τους. Οι Γάλλοι έχουν υπάρξει πρωτοπόροι σε διάφορα μουσικά είδη, όπως τα chanson των 60’s, το coldwave των 80’s και πλέον το πολύ διαδεδομένο Synthwave ή Retrowave. Είναι αντιληπτό πως αξίζει σίγουρα να ψάξεις τη γαλλική μουσική λίγο περισσότερο από το soundtrack του Amelie, την Edith Piaf και τους Daft Punk. Allons-y!

Καλτ, ρετρό και 80’s: Το Synthwave ήρθε για να μείνει!

1. Gojiraγαλλικά συγκροτήματα

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάποιο άλλο γαλλικό συγκρότημα. Οι Gojira, ένα από τα κορυφαία metal συγκροτήματα της εποχής μας, (αν όχι το κορυφαίο) έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Κάτι που είδαμε άλλωστε επιτέλους και στη χώρα μας (σαν μικρό δείγμα) στο Rockwave του 2017.

Με τραγούδια-ύμνους που μιλάνε για την οικολογική καταστροφή, όπως το Flying Whales, The Art of Dying, Backbone, L’enfant Sauvage, Silvera, και πολλά (π ο λ λ ά) ακόμα, οι Gojira αποδεικνύουν πως η γαλλική metal σκηνή υπάρχει, και είναι πολύ δυνατή.

ΥΓ. Δυσκολεύτηκα απίστευτα πολύ στο πιο κομμάτι να διαλέξω, ωστόσο πιστεύω πως το Gift of Guilt μαζί με το Flying Whales είναι τα ατμοσφαιρικά, gojiriκά τραγούδια τους.

2. La Femmeγαλλικά συγκροτήματα

Οι La Femme είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα που πρέπει να ακούσεις. Άξιοι εκπρόσωποι της γαλλικής psych-rock σκηνής και κληρονόμοι του γαλλικού coldwave, οι La Femme με τον γαλλικό τους στίχο και την ιδιαίτερη μουσική τους ταράζουν τα νερά της -πολλές φορές- μονότονης indie.

Πιο συγκεκριμένα, οι La Femme συνδυάζουν psychedelic και electronic στοιχεία μαζί με krautrock και το αγαπημένο μας τρέμουλο του surf rock. Καθόλου decadence, mais très chic.

3. Justiceγαλλικά συγκροτήματα

Πιθανότατα αν έχετε ακούσει Daft Punk στο Youtube να έχετε δει τον μεγάλο σταυρό των Justice στα προτεινόμενα βίντεο. Καλά θα κάνετε να βάλετε το βίντεο να παίζει και να ακούσετε τη δισκάρα των Justice, με τίτλο “Cross” καθώς είναι ένας από τους καλύτερους electronic δίσκους έβερ.

Οι Justice λοιπόν, είναι ένα γαλλικό electronic δίδυμο που χρησιμοποιώντας στοιχεία του heavy metal των Black Sabbath στα 70’s και της disco, δημιουργεί ένα τρομερό αποτέλεσμα, που αξίζει να ακούσετε. Ένα άξιο παράδειγμα της σπουδαιότητας της γαλλικής electronic σκηνής. 

4. Alcestγαλλικά συγκροτήματα

Οι Alcest δεν είναι ένα συγκρότημα όπως όλα τα άλλα. Ξεκίνησε το 2000 σαν σόλο project από τον Neige, το 2001 έγινε συγκρότημα με άλλα δύο μέλη, για να ξαναγίνει σόλο το 2001 και τελικά να ξαναγίνει συγκρότημα το 2009. Όπως και να έχει, οι Alcest είναι πολύ διαφορετικοί από τα συνηθισμένα, και πολύ δημιουργικοί.

Συγκεκριμένα, οι Alcest ξεκίνησαν ως ένα project που έχει στόχο να ενώσει τα black metal στοιχεία, με καθαρά φωνητικά, πετάλια παραμόρφωσης και shoegaze στοιχεία (βλ.Slowdive, Jesus and the Mary Chain, κλπ). Έτσι, οι Alcest ξεκίνησαν το περίφημο ατμοσφαιρικό blackgaze. Οι γαλλόφωνοι στίχοι, μιλάνε για έναν παράλληλο κόσμο που συνυπάρχει με τον δικό μας και βρίσκεται στη χαμένη αθωότητα της φύσης.

5. Dub Incγαλλικά συγκροτήματα

Γνωστοί στο ελληνικό κοινό, οι Dub Inc είναι ξεκάθαρα μια από τις καλύτερες reggae-dub μπάντες που σπάνε τα πάντα στο πέρασμά τους.

Το επταμελές γαλλικό συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 6 άλμπουμ, και με τον γαλλικό τους στίχο, τις dance, hip-hop και ska μελωδίες τους πειραματίζονται συνεχώς για να δημιουργήσουν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.

“Οι Dub Inc ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να διασκεδάσουν το κόσμο. Άλλωστε μετράνε 20 χρόνια πορείας και έχουν αποταμιεύσει στο λογαριασμό τους εμπειρίες από 200+ ζωντανές εμφανίσεις! Η λέξη “πανικός” δεν είναι διόλου υπερβολική για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν επί σκηνής.”

Μα καλά πώς γίνεται να μην έχεις δει ζωντανά τους Dub Inc;

Σχόλια