Τα τελευταία χρόνια η ελληνική μικροζυθοποιία αναπτύσσεται ραγδαία, προσπαθώντας να συμβαδίσει με την παγκόσμια τάση που ακούει στο όνομα craft beer revolution.

Και μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση, που προσπαθεί να καλλιεργήσει την κουλτούρα της μπύρας. Είναι καιρός και στην Ελλάδα να αρχίσουμε να εκτιμούμε την πρωτότυπη, ποιοτική μπύρα με χαρακτήρα και να μην θεωρούμε πως μπύρα είναι μόνο αυτή που παράγουν οι μεγάλες πολυεθνικές ζυθοποιίες.

Ακολουθώντας αυτή την τάση, οι ελληνικές μικροζυθοποιίες ξεφυτρώνουν σε πολλά σημεία της επικράτειας προσφέροντας πολλές εξαιρετικές ετικέτες. Παρόλ’ αυτά, η Αθήνα για αρκετά χρόνια απουσίαζε από τον χάρτη της ελληνικής craft μπύρας. Αυτό άλλαξε περίπου έναν χρόνο πριν, όταν τέσσερις φίλοι δημιούργησαν την Noctua Microbrewery, την πρώτη μικροζυθοποιία της Αθήνας. Η Noctua έφτιαξε τη φωλιά της σε ένα παλιό γκαράζ στο κέντρο της Αθήνας, στο νούμερο 124 της Πειραιώς.

μικροζυθοποιία

O Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, ο Ορφέας Δημόπουλος, ο Χρήστος Βασιλειάδης και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος είναι οι άνθρωποι που η αγάπη τους για την καλή μπύρα και το μεράκι τους κρύβεται πίσω από την μικρή κουκουβάγια στην ετικέτα της Noctua. Η ομάδα της Noctua προσπαθεί σε μία εποχή γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια για τέτοια εγχειρήματα να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα.

Αναμφισβήτητα κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία από το home brewing στην παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας, προσφέροντας ήδη δύο εξαιρετικές ετικέτες. Για τη συνέχεια σκοπός του είναι η συνέχιση της παραγωγή ποιοτικών, γευστικών προτάσεων. Παράλληλα, σκοπεύουν ο χώρος τους να μην λειτουργεί απλά ως μικροζυθοποιείο, αλλά να εξελιχθεί σε έναν χώρο δοκιμής και περιήγησης, αλλά και ένα κέντρο αναφοράς και συνάντησης για όποιον ενδιαφέρεται για τη craft μπίρα. Ήδη κατά διαστήματα, διοργανώνονται open days με ξεναγήσεις και δοκιμές στο ζυθοποιείο της Noctua.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στη σελίδα τους: «Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η μπίρα, απλά δεν έχει ανακαλύψει ακόμα την μπίρα που του ταιριάζει. Στόχος μας είναι να τον βοηθήσουμε να τη βρει.»

Η πρώτη μικροζυθοποιία της Αθήνας πήρε το όνομα της από το λατινικό όνομα της πιο μικρής κουκουβάγιας που ζει στην ελληνική επικράτεια. Το όνομα της: Athenae Noctua. Η μικρή αυτή κουκουβάγια είναι και το σύμβολο της θεάς Αθηνάς και κατ’επέκταση και της πόλης της Αθήνας. Η χαρακτηριστική της φιγούρα είναι και το κεντρικό θέμα στις καλαίσθητες ετικέτες της Noctua.

μικροζυθοποιίαΟι δύο προτάσεις που είναι διαθέσιμες προς το παρόν από τη Noctua Microbrewery είναι η χρυσαφένια pale ale Head Twister και η μαύρη ΙΡΑ (Black IPA) Night Vision, με τροπικές μυρωδιές και σκοτεινό χρώμα. Και οι δύο έχουν ονόματα σχετιζόμενα με την κουκουβάγια και συγκεκριμένα η Head Twister έχει αναφορά στο γύρισμα του κεφαλιού της κουκουβάγιας, ενώ η Night Vision προκύπτει από την χαρακτηριστική νυχτερινή όραση του άρχοντα της νύχτας.

Με ανυπομονησία περιμένουμε τις επόμενες μπύρες της Noctua Microbrewery. Μέχρι τότε κρατάμε το μότο της.

Be wise, drink craft beer.

Σχόλια