Μια ταινία ωρίμανσης που καταγράφει τον σκληρό αγώνα για την επιτυχία και την μοναξιά που βιώνει ο ήρωας όσο πλησιάζει την κορυφή.

Πρωταγωνιστούν:Nicholas Hoult, Kevin Spacey, Zoey Deutch

Σενάριο/σκηνοθεσία: Danny Strong

Η αμερικανική ταινία “Επαναστάτης στη σίκαλη” πραγματεύεται τη ζωή του διάσημου συγγραφέα J.D. Salinger, δημιουργού του μυθιστορήματος “Φύλακας στη σίκαλη” που γνώρισε τεράστια επιτυχία την δεκαετία του ’50 και δημιούργησε μετέπειτα το ρεύμα που στη λογοτεχνία ονομάζουμε “νεορεαλισμό”.

η πλοκή

Ο J.D. Salinger, προερχόμενος από μια οικογένεια -ιδιαίτερα έναν πατέρα- καθόλου ενθαρρυντικό για την επιθυμία του γιου του να γίνει συγγραφέας, προσπαθεί να εισχωρήσει στα λογοτεχνικά σαλόνια της εποχής και παράλληλα να κερδίσει την αγάπη της κοσμικής Oona O’ Neill, κόρης του Eugene O’ Neill.

Αποτυγχάνοντας και στα δύο, ο συγγραφέας επιμένει ώσπου η πρώτη του επιτυχία για να εκδώσει ένα μικρό έργο του, με την βοήθεια του καθηγητή, φίλου και μέντορά του Whit Burnett, είναι γεγονός.  Η τύχη του χαμογελά και με την Oona, όπου σιγά-σιγά την κάνει δική του.Επαναστάτης στη σίκαλη

Η εμπειρία της συμμετοχής του όμως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φαίνεται ότι έχει αρνητική επίδραση στην ψυχοσύνθεσή του, στην δημιουργικότητα, αλλά και στην σχέση του με την Oona, η οποία τον εγκαταλείπει, όσο εκείνος λείπει στον πόλεμο, προκειμένου να συνάψει σχέση με τον Charlie Chaplin.

Αφότου επιστρέφει, η ιδιοσυγκρασία και η συμπεριφορά του μεταβάλλονται. Γίνεται ιδιαίτερα μοναχικός, ψυχρός, νευρικός και απότομος. Το μυθιστόρημα το οποίο τον έκανε διάσημο έχει μείνει μέχρι στιγμής ατελείωτο και ο Salinger δεν βρίσκει τη δύναμη και την διάθεση  να γράψει ούτε μια λέξη.

Όταν καταφεύγει στον διαλογισμό και στην θρησκεία του Βουδισμού τα πράγματα βελτιώνονται. Ξαναβρίσκει την έμπνευση του και το μυθιστόρημά του ολοκληρώνεται και εκδίδεται, κάνοντάς τον γνωστό. Ο χαρακτήρας του, ωστόσο, δεν αντέχει τα φώτα της δημοσιότητας.

Απομονώνεται έτσι στην εξοχή με την οικογένειά του, για την οποία όμως αδιαφορεί, οδηγώντας την σε διάλυση. Από τότε ο συγγραφέας αποφάσισε να μην ξανά εκδώσει τίποτα, ζώντας ως το τέλος της ζωής του μόνος, με μοναδική  συντροφιά του την πένα και τον διαλογισμό.

facts

Η ταινία του Danny Strong καταγράφει, λοιπόν, την ζωή του Salinger με ιδιαίτερη συνέπεια στην απόδοση των αληθινών γεγονότων. Όμορφα πλάνα με έμφαση στην λεπτομέρεια, αλλά και εξαιρετικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Hoult-Spacey. Επιτυχημένα αποδίδεται και το πολεμικό κλίμα της εποχής.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος αποφάσισε να ασχοληθεί με την βιογραφία του Salinger, όταν σε ηλικία 14 ετών διάβασε, μαγεύτηκε και ταυτίστηκε με τον φύλακα στη σίκαλη. Ύστερα από χρόνια αγόρασε τα δικαιώματα της βιογραφίας του συγγραφέα, δια χειρός K. Stawenski και μετέφερε το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας μια ταινία απ’ την οποία θα μπορούσε να εμπνευστεί, αλλά και σε ορισμένα σημεία να ταυτιστεί ο κάθε επίδοξος καλλιτέχνης, αφού ρεαλιστικά αποτυπώνει τις χαρές και τις απογοητεύσεις του δρόμου προς την κορυφή.

Δες το trailer εδώ

Σχόλια