4 μυθιστορήματα που πρέπει να διαβάσεις το Φθινόπωρο που έρχεται!

Το καλοκαίρι έχει φτάσει στη δύση του σχεδόν. Οι διακοπές για πολλούς από εμάς έχουν λάβει τέλος. Ο Σεπτέμβρης βρίσκεται προ των πυλών. Οι ομπρέλες θα πάρουν σιγά-σιγά τη θέση τους μέσα σε κάθε τσάντα. Πλεκτά ζακετάκια και μπλούζες λεπτές με μακρύ μανίκι και γαλότσες θα κάνουν την επανεμφάνιση τους! Σύννεφα θα κρέμονται βαριά πάνω απ’ τις πόλεις. Ο ουράνιος θόλος θα αρχίσει να γκριζάρει. Τα φύλλα θα παίρνουν μια απόχρωση χρυσή.

Η υγρή μυρωδιά της βροχής θα σουλατσάρει στην ατμόσφαιρα ξυπνώντας φθινοπωρινές μνήμες! Νέα σχέδια, επιθυμίες κι όνειρα θα βγουν από τα μπαούλα της καρδιάς. Ο οξύς ήχος των κουδουνιών θα αντηχεί πρωί-πρωί καλώντας τους μαθητές πίσω στα θρανία. Οι δρόμοι θα γεμίσουν με αβαθείς λίμνες λάσπης. Τα νερά της βροχής θα γλύφουν τις βιτρίνες των καταστημάτων, θα πέφτουν ρυθμικά στις μεταλλικές οροφές των αυτοκινήτων, θα στραφταλίζουν σαν πέφτει πάνω τους το φως των αυτοκινήτων!

Πάνω στο σιδερένιο τραπέζι της καφετέριας, η σοκολάτα θα αχνίζει μέσα στην κούπα. Το φρέσκο κέικ πλάι του, θα καρτερά να το γευτείς. Κάποια στιγμή θα στρέψεις το κεφάλι γύρω. Τα μάτια σου θα σαρώσουν τον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού. Θα νιώσεις πως κάτι λείπει. . .

Ένα κενό θα απλωθεί στα σωθικά σου. «Τι λείπει;» θα αναρωτηθείς. Θα απλώσεις τα χέρια να πιάσεις την τσάντα. Θα ψαχουλέψεις στα τυφλά. Τα δάκτυλα σου θα πιάσουν μια γωνία κάπως σκληρή. Τα χείλη σου θα χαμογελάσουν αυθόρμητα. Οι ελεύθερες σπιθαμές του τραπεζιού θα γεμίσουν απ’ την ογκώδη παρουσία του. Ένα βιβλίο θα γεμίσει το κενό σου!

Σκοπός μου λοιπόν φίλτατε αναγνώστη είναι να σου προτείνω τέσσερα μυθιστορήματα για τις βροχερές μέρες του Φθινοπώρου, μυθιστορήματα τα οποία διάβασα μέσα στο καλοκαίρι και μου άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων!


1ο μυθιστόρημα: Νυχτερινές Ικεσίες του Santiago Gamboa.

Το οδοιπορικό αναζήτησης της χαμένης αδελφικής αγάπης!
Από την Μπογκοτά στο 4 μυθιστορήματα για να διαβάσεις το ΦθινόπωροΤόκιο, την Τεχεράνη, το Νέο Δελχί και την Μπανγκόκ. Ο Κολομβιανός συγγραφέας Santiago Gamboa μας αφηγείται την ιστορία δύο πολυαγαπημένων αδελφών, του Μανουέλ και της Χουάνας Μανρίκε, που γεννήθηκαν και ζουν με την οικογένεια τους στην Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Μία οικογένεια άνευρη, αδιάφορη, βουλιαγμένη, ίσως και “βολεμένη” στη φτώχεια και τη μιζέρια της, μία οικογένεια που υποστηρίζει τις πολιτικές ενέργειες της κυβέρνησης του Άλβαρο Ουρίμπε (πρόεδρος της Κολομβίας 2002-2010) με τρόπο μονόπλευρο και φανατικό!

Με φόντο λοιπόν την σύγχρονη Κολομβία και τον χρόνια εμφύλιο πόλεμο μεταξύ αριστερών οργανώσεων, της Κυβέρνησης, καθώς και κάποιων παραστρατιωτικών οργανώσεων, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει αργά-αργά την γοητευτική ιστορία του Μανουέλ Μανρίκε, ο οποίος σε ένα ταξίδι αναζήτησης της χαμένης -για τέσσερα ολόκληρα χρόνια- αδερφής του Χουάνας, πιάνεται στην Μπανγκόκ και κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών!
Γεγονός που θα τον φέρει αντιμέτωπο με ένα μοιραίο δίλημμα ζωής!

Τριάντα έτη φυλάκισης εάν ομολογήσει την ενοχή του, ενώ αν την αρνηθεί η θανατική ποινή τον περιμένει…
Τι θα επιλέξει λοιπόν ο Μανουέλ;
Θα καταφέρει άραγε ο πρόξενος και γνωστός συγγραφέας που θα αναλάβει επικουρικά την υπόθεση, να ολοκληρώσει τον σκοπό του Μανουέλ;
Ποιον ρόλο θα διαδραματίσει στην απόφαση του η χαμένη του αδερφή;

Ο Santiago Gamboa συνθέτει ένα εκρηκτικά ατμοσφαιρικό νουάρ μυθιστόρημα με πολυφωνικό αφηγηματικό χαρακτήρα, όπου παρόν, παρελθόν, συναισθήματα και σκέψεις πλέκονται έντεχνα μεταξύ τους. Ένα μυθιστόρημα διαποτισμένο με γενναιόδωρες ποσότητες στοιχείων γνήσιου θρίλερ, αλλά και πλούσιο σε διακειμενικά στοιχεία, που θα σας γοητεύσει…

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ


2ο μυθιστόρημα: ΛΙΓΗ ΖΩΗ της Hanya Yanagihara.

Ένα σπαρακτικό και λεπτομερές ψυχογράφημα!
Το «Λίγη Ζω4 μυθιστορήματα για να διαβάσεις το Φθινόπωροή» της Αμερικανίδας συγγραφέως Hanya Yanagihara είναι ένα πληθωρικό μυθιστόρημα όσον αφορά το μέγεθος του, το περιεχόμενο του οποίου συγκλονίζει για την σκληρότητα και την απανθρωπιά του.

Συγκεκριμένα, ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή τεσσάρων φίλων, του Τζέι Μπι, του Μάλκολμ, του Γουίλεμ και του Τζουντ, που τελειώνοντας τις σπουδές τους, εγκαθίστανται -άφραγκοι- στη Νέα Υόρκη με σκοπό να εκπληρώσουν τα όνειρα τους!

Οι σελίδες έρχονται και φεύγουν, ο αναγνώστης παρακολουθεί στιγμές από την καθημερινότητα τους και έρχεται όλο και πιο κοντά τους. Γνωρίζει στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους. Ωστόσο, όσο και να συγχρωτίζεται μαζί τους, το παρελθόν και ειδικότερα τα παιδικά χρόνια του Τζουντ φαντάζουν ομιχλώδη!

Περνώντας τα χρόνια, ο Τζουντ γίνεται ένας πετυχημένος δικηγόρος που χαίρει σεβασμού από ανώτερους, αλλά και συναδέλφους. Σε προσωπικό επίπεδο όμως, ο Τζουντ είναι ένας πολύ ιδιαίτερος και σκοτεινός χαρακτήρας, χαρακτήρας γοητευτικός, με μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον, που το τραυματικό παρελθόν του έχει καθορίσει σε απόλυτο βαθμό τη ζωή του. Ο Τζουντ ζει εγκλωβισμένος σε ένα καθεστώς μοναξιάς, κρατώντας μέσα του κάθε σκέψη και συναίσθημα. Πιστεύει ακράδαντα πως κάθε φορά που βιώνει το αίσθημα της ευτυχίας πρέπει να αυτοτραμαυτίζεται κι αυτό γιατί δεν του αξίζει…

Μοναδικό φωτεινό κομμάτι της ζωής του η φιλία του με τους Τζέι Μπι, Μάλκολμ και Γουίλεμ! Με τον τελευταίο ειδικά που η ζωή θα τα φέρει έτσι κι ανάμεσα τους θα αναπτυχθεί ένα δειλό αρχικά ερωτικό συναίσθημα! Συναίσθημα το οποίο θα αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία μίας σχέσης, που θα οδηγήσει στη συγκατοίκηση και κατ’ επέκταση στο να γνωρίσουμε βαθύτερα τον Τζουντ!

Στην πραγματικότητα, αυτή η σχέση θα αποτελέσει την αφορμή που θα “ξεκλειδώσει” με τον καιρό τον Τζουντ και θα σπάσει τη σιωπή που επικρατεί γύρω από το παρελθόν του! Όταν το φως της αλήθειας πέσει πάνω στον παρελθόν του και αυτό αποκαλυφθεί, ο αναγνώστης θα μείνει αποσβολωμένος! Το στομάχι του θα δεθεί σε έναν σφιχτό κόμπο από τα απάνθρωπα γεγονότα, και τις σκληρές κι αρρωστημένες ανθρώπινες συμπεριφορές που βίωσε ο Τζουντ και τραυμάτισαν ανεξίτηλα την ψυχή του! 

Ωστόσο, η γνώση της αλήθειας θα συμβάλει στο να κατανοήσει ο αναγνώστης τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Τζουντ, να δικαιολογήσει ή και όχι κάποιες από τις πράξεις του, μα σίγουρα να τον συμπονέσει!

Η Hanya Yanagihara λοιπόν δημιουργεί ένα δυνατό και εθιστικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα βαθιά ερωτικό, μιας και κάμποσες από τις σελίδες του είναι αφιερωμένες στον ομοφυλοφιλικό έρωτα, αλλά και κοινωνικό, που μπορεί αρχικά λόγω του περιεχομένου του να πέσει κάπως βαρύ στους ώμους του αναγνώστη, όμως με βεβαιότητα όποιος έχει το σθένος να ακολουθήσει την αναγνωστική αυτή πορεία μέχρι τέλους θα οδηγηθεί στην απόλυτη κάθαρση! 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Βιβλία που αξίζει να διαβάσεις τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σου!


3ο μυθιστόρημα: Η μαμά έχει άδικο του Michel Bussi.

Ένα απέλπιδο κυνήγι με τον χρόνο!
Οι παιδ4 μυθιστορήματα για να διαβάσεις το Φθινόπωροικές αναμνήσεις είναι εφήμερες. Όσο γρήγορα αποτυπώνονται στη μνήμη ενός παιδιού, άλλο τόσο σβήνονται, παντοτινά…

Όλα ξεκινούν όταν ένα μικρό αγόρι, ο τρίχρονος Μαλόν, αρχίζει να διαδίδει φήμες πως η μητέρα που τον ανατρέφει δεν είναι η πραγματική! Κανείς δε δείχνει να τον πιστεύει εκτός από τον Βαζίλ Ντράγκονμαν, τον παιδοψυχολόγο του σχολείου του, ο οποίος θα επισκεφθεί την τοπική αστυνομία και συγκεκριμένα θα ζητήσει τη βοήθεια της επικεφαλής του τμήματος, της Μαριάν Ογκρές!

Η Μαρίαν ωστόσο δε θα δώσει την απαιτούμενη προσοχή, γιατί εκείνον τον καιρό πνίγεται με μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που αφορά τη σύλληψη μίας ιδιότυπης  ομάδας ληστών, που ευθύνεται για μία σειρά ένοπλων ληστειών σε πολυτελή καταστήματα της Χάβρης. Ωστόσο, η δολοφονία του παιδοψυχολόγου, αλλά και η ανάρτηση στην επιφάνεια κάποιων υποψήφιων στοιχείων, θα ωθήσουν την αστυνομικό να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση του μικρού Μαλόν, γιατί ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της…

«Που θα την οδηγήσει άραγε η έρευνα που θα ξεκινήσει;
Εφάπτονται σε κάποιο σημείο αυτές οι δύο υποθέσεις; 
Θα προλάβει να νικήσει το χρόνο και να αποδείξει την αλήθεια;»

Ο Γάλλος συγγραφέας Michel Bussi γι’ ακόμη μία φορά οικοδομεί ένα έξυπνο αστυνομικό μυθιστόρημα, που κλείνει πονηρά το μάτι στον αναγνώστη! Ένα μυθιστόρημα που διαφοροποιείται από τη μάζα και ξεχωρίζει τόσο για τον ευαίσθητο κι ανθρώπινο χαρακτήρα που εμφανίζει, όσο και για τον τρόπο που είναι κατασκευασμένο. Με λόγο αρκετά ζεστό και λυρικό και έναν χρονομετρημένο αφηγηματικό τρόπο το μυθιστόρημα «Η μαμά έχει άδικο» είναι μία καταιγιστική αστυνομική περιπέτεια, που θα προκαλέσει μεγάλες συγκινήσεις σε κάθε αναγνώστη!

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.


4ο μυθιστόρημα: ΓΕΡΣΗ Είσαι το κόκκινο στο αίμα μου της Αργυρώς Μαργαρίτη.

Ένα πάντρεμα ιστορίας και μιας παραμυθένιας και βαθιά ερωτικής ιστορίας!
Μπορεί ν4 μυθιστορήματα για να διαβάσεις το Φθινόπωροα έχουν γραφτεί χιλιάδες μυθιστορήματα με φόντο την μικρασιατική καταστροφή, ειδικά από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Ωστόσο, θεωρώ πως κάθε συγγραφέας δίνει τη δική του ξεχωριστή χροιά στα γεγονότα και μόνο γι’ αυτό αξίζει να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο, που αναφέρεται σε ‘κείνη την μαύρη για την ελληνική ιστορία εποχή.

Σε αυτό το μυθιστόρημα λοιπόν, ο αναγνώστης συναντά την Γέρση. Μία αρχοντοπούλα της Σμύρνης, μεγαλωμένη σε ένα πλουσιοπάροχο περιβάλλον, όπου κάθε της επιθυμία ικανοποιείται, πριν προλάβει εκείνη να την εκφράσει! Σε ένα περιβάλλον ποικιλόμορφο και “φασαριόζικο”, μιας και στην δούλεψη του πατέρα της βρίσκονται ένα σωρό άνθρωποι, με διαφορετικές καταβολές, και διαφορετική πίστη!

Ωστόσο, η Γέρση, λόγω του δύστροπου ίσως χαρακτήρα της, περνά μια καθημερινότητα άχαρη, βουλιαγμένη στη μονοτονία και την μοναξιά… Μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίσει τον εφοπλιστή Γιώργη Καρδάμογλου κι ένα αμοιβαίο, βαθύ ερωτικό συναίσθημα θα ανθίσει ανάμεσα τους. Στα δίχτυα της Γέρσης όμως, θα παγιδευτεί και ο Σελίμ, επιστήθιος φίλος του Γιώργη, ο οποίος θα παρασυρθεί από ένα ατέρμονο και πολύ ισχυρό πάθος για ‘κείνη. Ένα εκρηκτικό ερωτικό τρίγωνο θα συντεθεί ανάμεσα τους. Ένα τρίγωνο που θα διαδραματίσει ολέθριο ρόλο στις ζωές τους…

Η συγγραφέας Αργυρώ Μαργαρίτη με την άκρατη λυρική της πένα δημιουργεί ένα μεθυστικό μυθιστόρημα, που σαγηνεύει τον αναγνώστη και τον ταξιδεύει σε μία εποχή, όπου τομείς όπως η οικονομία, η δημοσιογραφία, η εκπαίδευση κι η πνευματικότητα γνώριζαν μεγάλη άνθιση! Μία εποχή όπου η Σμύρνη αποτελούσε το στολίδι της Μεσογείου! Η «ΓΕΡΣΗ» σαν μυθιστόρημα έχει διττό χαρακτήρα γιατί εκτός από ένα ρομαντικό παραμύθι γεμάτο νοσταλγία, θα μπορούσε να διαβαστεί και ως μία έγκυρη λαογραφική πηγή για τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες, τις δοξασίες και γενικότερα για κάθε στοιχείο που σχετίζεται με την καθημερινότητα των ανθρώπων κάθε κοινωνικό-οικονομικής θέσης, φυλής και θρησκείας της εποχής εκείνης!

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


Και κάπου εδώ φίλε αναγνώστη φτάσαμε στο τέλος! 
Αυτές είναι οι βιβλιο-προτάσεις μου για το Φθινόπωρο, ένα βιβλίο για κάθε εβδομάδα του Σεπτεμβρίου! Αν επιλέξεις κάποιο από τα βιβλία που προτείνω, εύχομαι να σε ταξιδέψει όμορφα και να γεννήσει μέσα σου πλήθος σκέψεων και συναισθημάτων.
Καλό Φθινόπωρο! 

Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις όσο είσαι φοιτητής

Σχόλια