Εικόνες που ξεπηδούν μέσα από μαγνητικά πεδία, ηχητικά κύματα και  αντιδράσεις ουσιών

O Ελβετός καλλιτέχνης και φωτογράφος Fabian Oefner δημιουργεί εντυπωσιακά έργα τέχνης βασιζόμενος σε επιστημονικά φαινόμενα. Μια αόρατη έκφραση παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τον φακό του. Μοναδικό του κίνητρο είναι να αναδείξει μια ποιητικότητα  της πραγματικότητας που από τη μια, ναι μεν δεν είναι αισθητά κατανοητή αλλά από την άλλη εξάπτει την φαντασία…

Έχουν πει πως ανακάλυψη είναι ένα τυχαίο γεγονός που συναντά ένα προετοιμασμένο μυαλό.
Albert von Szent-Gyorgyi

Fabian Oefner: Ο καλλιτέχνης που περνά από το απείρως μικρό στο απείρως μεγάλο

Πόσες εικόνες που δεν μπορούμε να δούμε θα μας εξέπληκταν αν τελικά τις βλέπαμε; Ο Fabian Oefner μεγενθύνει μια στιγμή του χρόνου  προκαλώντας συναισθήματα με έναν  τρόπο τόσο ικανό ώστε να αλλάξει την  προσέγγιση που έχουμε για τα πράγματα.

Περνώντας από το απείρως μικρό στο απείρως μεγάλο!

 

Η προσοχή που δίνουμε σε κάτι τόσο μικρό μπορεί να πάρει άλλες διαστάσεις, όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον τρόπο σκέψης μας, και κυρίως εκεί! Μια φιλοσοφία που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι θεμελιώνεται και στηρίζεται από τον Fabian.

Η άρνηση της περιγραφής είναι η πρόκληση που εξετάζεται και προσδιορίζεται βουτηγμένη στα χρώματα και στα γεωμετρικά σχήματα. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργούνται νέα σύμπαντα από τις απίστευτες οπτικές και αισθητικές δυνατότητες.

Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω από όλα, μια περιπέτεια του μυαλού.

Ευγένιος Ιονέσκο

Ανατρέχοντας στο βιογραφικό του, θα διαπιστώσει κανείς πως οι ευρύτερες γνώσεις πάνω στην τέχνη είναι αυτές που υποστηρίζουν ακράδαντα το μέχρι τώρα εγχείρημά του. Ο ίδιος σπούδασε ζωγραφική, φωτογραφία, τυπογραφία και ιστορία της τέχνης στο Bachelor of Arts in Product Design στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών στη Βορειοδυτική Ελβετία.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε έντυπα όπως το The Washington Post, το National Geographic, το Stern, το BBC, το Wired και πολλά ακόμα. Το 2013 έδωσε μια ομιλία στο TED, ένα συνέδριο σκοπός του οποίου είναι η διάδοση ιδεών. Εκεί, μέσα από  πειράματα έδειξε στο κοινό πως δημιουργεί τις εικόνες του, μέσα από μια σειρά πειραμάτων.

Η δημιουργική του σκέψη είναι πράγματι άξια και σχολιασμού και θαυμασμού καθώς επιχειρεί με απλά μέσα να αποτυπώσει φαινόμενα που μονάχα με προηγμένα τεχνολογικά μέσα θα μπορούσε να τα προσεγγίσει κανείς!

Περίεργο θα σκεφτείς αλλά οι εικόνες που ακολουθούν θα σε πείσουν πως ένας φωτισμένος λαμπτήρας γυάλινων ινών μπορεί να αποδώσει Πολύχρωμους γαλαξίες(!)

Με τον ίδιο εφάνταστο τρόπο σκέψης αποτύπωνει και την μαύρη τρύπα, χρησιμοποιώντας την φυγόκεντρο δύναμη των χρωμάτων!

Ας βουτήξουμε μέσα στην φαντασία του…

Fabian Oefner: Ο καλλιτέχνης που περνά από το απείρως μικρό στο απείρως μεγάλοFabian Oefner: Ο καλλιτέχνης που περνά από το απείρως μικρό στο απείρως μεγάλο

Fabian Oefner: Ο καλλιτέχνης που περνά από το απείρως μικρό στο απείρως μεγάλο

”Η φύση μιμείται την τέχνη.”

Oscar Wilde

Μέσα σε λίγα μικροδευτερόλεπτα αποτυπώνονται όμορφοι χρωματικοί συνδυασμοί χαρίζοντας ασύλληπτη ομορφιά. Πυροτεχνήματα στιγμής που μπορεί να σε κάνουν να τα κοιτάς ώρα πολλή.

Μπορεί να μην κάνουν τον κρότο των μεγάλων πυροτεχνημάτων, σαν αυτά που έχουν οι βαρύγδουπες εκδηλώσεις, έχουν όμως άλλη δύναμη, τη δική τους. Μια τέχνη που αψηφά τον χρόνο αλλά βασίζεται στην πιο μικρή στιγμή του.

 

Σχόλια