Είσαι από αυτούς που ψάχνουν το νόημα της ζωής μέσα από τη θρησκεία; Είσαι περίεργος να μάθεις σε τι πιστεύουν οι βουδιστές; Τότε, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος!

Ο Βουδισμός θεωρείται από τις παλαιότερες θρησκείες του κόσμου καθώς αναπτύχθηκε πριν από περίπου 2500 χρόνια στην Ινδία. Ο Ινδός δάσκαλος που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη αυτής της θρησκείας, ονομαζόταν Γκαουτάμα Σιντάρτα. Στη συνέχεια ονομάστηκε Βούδας, που σημαίνει “Φωτισμένος“.

Ο Βουδισμός είναι μια πολύ διαδεδομένη θρησκεία και εκτός της Ινδίας, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Μυανμάρ,  η Καμπότζη και άλλες. Συνολικά, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια υποστηρικτές του Βουδισμού σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι η Νιρβάνα;

“Η απαλλαγή από τις επιθυμίες”. Οι Βουδιστές λένε πως η Νιρβάνα δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι η κατάσταση στην οποία έφτασε ο Βούδας και αποκαλέστηκε “Φωτισμένος”.

Κάθε θρησκεία προσπαθεί να εξηγήσει με κάποιο τρόπο αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή. Κάθε ζωντανό ον πεθαίνει και αναγεννιέται με μια διαφορετική μορφή. Αυτό ονομάζεται συνεχιζόμενη ζωή. Ο Βουδισμός μας λέει ότι μόνο όταν κάποιος φτάσει στη Νιρβάνα, θα απελευθερωθεί από τη συνεχιζόμενη ζωή. Δηλαδή, αν ζει με εγκράτεια και ελεημοσύνη, θα απαλλαχθεί από το ψέμα και την επιθυμία. Με αυτόν τον τρόπο, ο Βούδας κατάφερε να σπάσει την αλυσίδα της αναγέννησης.

Πώς, όμως, οι απλοί άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν τη Νιρβάνα;

Μπορεί μια θρησκεία ή μια ιδεολογία να ορίσει το ποιόν του ανθρώπου;

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΑΝΟΝΕΣ

Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, οι άνθρωποι προσπαθούν να ζουν με εγκράτεια και πίστη. Μοιάζουν με το δεύτερο μισό των Δέκα Εντολών στην Χριστιανική και Εβραϊκή θρησκεία. Η κύρια διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για συστάσεις ως προς τον τρόπο ζωής των πιστών και όχι εντολές.

  1. Να αποφεύγουμε να βλάψουμε ζωντανά όντα.
  2. Να μην παίρνουμε τίποτα που δεν μας έχει δοθεί, να μην κλέβουμε.
  3. Να αποφεύγουμε να μιλάμε με αγένεια και ψευτιά.
  4. Να ζούμε έντιμα στις σχέσεις μας με το άλλο φύλο.
  5. Να αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Το οκταπλό μονοπάτι

Ο Βούδας, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στο φωτισμό, ακολούθησε το οκταπλό μονοπάτι. Ονομάζεται η Μέση Οδός και λειτουργεί ως κώδικας για να ζει ένας βουδιστής.

Ένας βουδιστής για να βρεθεί πιο κοντά στη Νιρβάνα πρέπει αρχικά να έχει σωστή αντίληψη των τεσσάρων Ευγενικών Αληθειών του Βούδα. Ο Βουδισμός λέει ότι η ταλαιπωρία και τα βάσανα υπάρχουν (Dukkha). Ο λόγος που υπάρχουν αυτά στη ζωή μας είναι γιατί οι άνθρωποι δεν είναι απελευθερωμένοι από την επιθυμία (Samadaya). Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα τέλος στην ταλαιπωρία και τα βάσανα, το οποίο έρχεται με τη Νιρβάνα (Nirodha). Για να πετύχει κάποιος τη Νιρβάνα, πρέπει να ακολουθήσει το οκταπλό μονοπάτι (Magga).

Με αυτόν τον τρόπο, ερχόμαστε στο δεύτερο βήμα της Μέσης Οδού, το οποίο είναι η σωστή πρόθεση, δηλαδή το να ενεργούμε διακριτικά. Στη συνέχεια, πρέπει κάποιος να έχει σωστή ομιλία και να αποφεύγει τα ψέματα, το θυμό και το κουτσομπολιό. Η σωστή ενέργεια σημαίνει να ζει κάποιος τίμια και να μην βλάπτει άλλα ζωντανά όντα. Για αυτόν τον λόγο πολλοί βουδιστές είναι χορτοφάγοι.

Η σωστή εργασία και η σωστή προσπάθεια σημαίνουν να αποφεύγει κάποιος εργασίες που βλάπτουν άλλους και να προσπαθεί συνεχώς να ξεπεράσει τις επιθυμίες του. Η σωστή σκέψη έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση των συνεπειών μιας ενέργειας πριν την πράξη της. Τέλος, ένας βουδιστής πρέπει να κάνει σωστό διαλογισμό για να ελευθερώσει το μυαλό του από τις απολαύσεις και να οδηγηθεί στη Νιρβάνα.

Θρησκείες του κόσμου: ο Βουδισμός και οι βασικές αρχές του

Ο Βουδισμός μας διδάσκει μέσα από τις βασικές αρχές του ότι υπάρχει και μια άλλη οπτική γωνία στο νόημα της ζωής. Ζώντας στον 21ο αιώνα, σε μια εποχή που οι υλικές απολαύσεις και οι επιθυμίες είναι αμέτρητες, θα ήταν ωραίο να τις ξεχνούσαμε για λίγα λεπτά και να καταλαβαίναμε τι χάνουμε και τι κερδίζουμε από την προσκόλληση μας σε αυτές.

Βιβλία VS θρησκεία: βιβλία που θα σε κάνουν να ξανασκεφτείς την πραγματικότητα

 

Σχόλια