Με αφορμή την νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, “Δουνκέρκη”, λίγα λόγια για τον πιο ακριβοπληρωμένο σκηνοθέτη του Hollywood.

“Όταν ήμουν 10 χρονών κατάλαβα ότι ήθελα να κάνω ταινίες.”

Ο Κρίστοφερ Τζόναθαν Τζέιμς Νόλαν από μικρή ηλικία ήξερε να κάνει όχι μόνο ταινίες, αλλά και επιτυχίες. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 1970. Για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με το σινεμά μέσω της κάμερας του πατέρα του όταν ήταν εφτά χρονών. Πιστός φαν του Star Wars, ο ίδιος γύρισε ένα ερασιτεχνικό animation με τίτλο Space Wars. Δεν άργησε να κολλήσει το μικρόβιο της σκηνοθεσίας.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός με δέκα ταινίες στο ενεργητικό του. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία «Following» που αν και κόστισε μόλις 6.000 δολάρια γνώρισε διεθνή διάκριση σε διάφορα φεστιβάλ. Η ταινία, βέβαια που τον έκανε ευρέως γνωστό και έδωσε το έναυσμα για την μετέπειτα καταξίωση με δόσεις mind-fuck τρέλας ήρθε δύο χρόνια αργότερα με το “Memento”.

Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Γκάι Πίρς αντιμέτωπος με την αμνησία καλείται να λύσει το γρίφο πίσω από τη δολοφονία της γυναίκας του. Ο μυστηριακός λαβύρινθος, που σχεδίασε με ακρίβεια ο Νόλαν ήταν αρκετός για να κερδίσει την πρώτη του υποφηφιότητα στα Όσκαρ (καλύτερου σεναρίου).

Memento: Ένα παιχνίδι με τη χρονική συνέχεια κι ο θεατής-πρωταγωνιστής

Θα ακολουθήσει το remake της σουηδικής ταινίας “Insomnia” του  Στήβεν Σόντεμπεργκ, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη στον πολλά υποσχόμενο Νόλαν, εκτελώντας αυτή τη φορά χρέη παραγωγού. Το αποτέλεσμα όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Σόντεμπεργκ ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

Το 2003 η Warner Bros τον προσεγγίζει για μια περιπέτεια πέρα από τα υπερηρωικά κλισέ με πρωταγωνιστή το Μπάτμαν. Κάπως έτσι είδαμε τον τιμωρό της Gotham City με άλλα μάτια, πιο ανθρώπινα, πιο νολανικά.

«Ο Μπάτμαν δεν είναι σαν το Σούπερμαν. Δεν είναι από άλλο πλανήτη. Μοιάζει με τον Ηρακλή. Είναι ένας άνθρωπος με αδυναμίες που γεφυρώνει τη διαφορά μεταξύ μας.»

Το 2005 το «Batman Begins» γίνεται η εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Θα μεσολαβήσει το ατμοσφαιρικό μαγικό κρεσέντο μεταξύ Χιού Τζάκμαν και Κρίστιαν Μπέιλ στο «Prestige» που απέσπασε ένθερμες  κριτικές στον απόηχο της επιτυχίας του Μπάτμαν.

Κρίστοφερ Νόλαν: Η αυτού μεγαλειότης του blockbuster

Λίγα χρόνια μετά ο «Σκοτεινός Ιππότης», η ταινία-σταθμός στην καριέρα του, που φιγουράρει πρώτη στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας. Η ταινία που έδωσε σάρκα, οστά και ψυχή σε έναν παρανοϊκό χαρακτήρα, απογειώνοντας την καριέρα του Χίθ Λέτζερ, ο οποίος βραβεύτηκε για το ρόλο του Τζόκερ  με το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κατάφερε να δώσει μια άλλη διάσταση, πιο ψυχογραφική σε ένα φαινομενικά δύσκαμπτο και άγονο ως προς αυτή τη προσέγγιση μοτίβο ταινιών. Έχτισε ένα σκοτεινό υποβλητικό σκηνικό που τον πρώτο λόγο δεν έχουν μόνο οι διαμάχες αλλά και οι χαρακτήρες. Κέρδισε επάξια τις εντυπώσεις και σάρωσε βραβεία και υποψηφιότητες.

«Με ενδιαφέρουν τα όνειρα από τότε που ήμουν παιδί. Με συνάρπαζε ανέκαθεν η ιδέα ότι το μυαλό σου, όταν κοιμάσαι, μπορεί να δημιουργήσει έναν κόσμο σε ένα όνειρο και το αντιλαμβάνεσαι σαν να υπήρχε πραγματικά»

Το 2010 επιχειρεί μια ταινία που το σενάριο της το δούλευε για μια δεκαετία. Δεν τον αδικούμε. Θέμα της ένα πολυεπίπεδο ονειρικό παραλήρημα με κλεφτες ιδεών, ταξίδια στο χρόνο και διαρκείς ανατροπές. Το «Inception» με  την υποκριτική εγγύηση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο γνώρισε την αποθέωση από κοινό και κριτικούς, αν και να για να να είμαστε απολύτως ειλικρινείς μας βασάνισε εγκεφαλικά.

Κρίστοφερ Νόλαν

Μετά το τέλος της επικής τριλογίας του Μπάτμαν, με το “The Dark Knight rises” που τον εδραίωσε στο κινηματογραφικό χώρο, ανέλαβε την παραγωγή άλλων δύο ταινιών του “Man of Steel” και του μέτριου έως κακού αν και πολυαναμενομένου “Batman Vs Superman-The dawn of justice”.

H επιστροφή στο σκηνοθετικό τιμόνι θα γίνει με μια εξίσου προσεγμένη και πρωτότυπη επιστημονική περιπέτεια με πρωταγωνιστές τον Μάθιου Μακόναχι, Τζέσικα Τσαστείν και Άν Χάθαγουει.

“Δεν γράφω έχοντας τους ηθοποιούς στο μυαλό μου, επειδή πιστεύω πως κάπως τους αδικεί.”

Το «Interstellar» ή αλλιώς διαγαλαξιακός, είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και στο σύμπαν, για την αναζήτηση της ζωής όχι μόνο με τη μορφή της ύλης αλλά και της εσωτερικής ολοκλήρωσης μέσω των ανθρώπινων  δοκιμασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σενάριο ο γνωστός σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το θεωρητικό φυσικό Kip Thornes, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό επιστημονικά αποτέλεσμα.

Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Κρίστοφερ Νόλαν στα γυρίσματα του Interstellar

Το νέο του εγχείρημα που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στις αίθουσες ακούει στο όνομα «Dunkirk» και πραγματεύεται μια από τις σημαντικότερες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Διθυραμβικές κριτικές μιλούν για την καλύτερη ταινία του Νόλαν αν όχι, την πιο ιδιαίτερη. Ένα αντιπολεμικό έπος που δείχνει ότι ο μετρ των μπλοκμπάστερ δεν φοβάται να δοκιμάσει το καινούριο και να βουτήξει σε άγνωστα νέρα.

Τελειομανής, ακριβής, δηλωμένος απαισιόδοξος, ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι από τους σκηνοθέτες που θέλουν να δίνουν πολλές κατευθύνσεις στο θεατή μετά το τέλος της ταινίας. Πιστεύει ότι χρειάζεται να πάρεις πολλά ρίσκα για να κάνεις μια σπουδαία και όχι μια καλή ταινία. Η κάθε ταινία του τον αλλάζει και θέλει να αλλάξει και εσένα μαζί.

Το τρειλερ της νεας του ταινιας, Δουνκερκη

 

Σχόλια