«Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα» : Το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στα Ανώγεια 10-11 Αυγούστου 2017

Με αφετηρία το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ανωγείων, πριν από 4 χρόνια, πήραμε την πρωτοβουλία ως ΑνωγειαΝέοι (μια ομάδα ανήσυχων νέων από τα Ανώγεια) να διοργανώσουμε φέτος το καλοκαίρι, το Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό διήμερο Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.

To Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα», που πήρε το όνομα του από το ποίημα «Γράμμα σε μια Αφρικάνα», του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη. Περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, κοινωνική διεθνή κουζίνα, θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, ποδοσφαιρικό τουρνουά, γκράφιτι, αγώνες σκάκι και φυσικά μουσική.

Ο σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση των μηνυμάτων της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού καθώς και η ενημέρωση του κόσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε, ξετυλίγοντας το κουβάρι του φασισμού μέσα στον χρόνο να αναδείξουμε το πραγματικό του πρόσωπο και να θίξουμε τα φαινόμενα της ακραίας βίας και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

φεστιβάλ

Σε μια εποχή, που όλων των ειδών οι κρίσεις μας δοκιμάζουν καθημερινά, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται χωρίς δισταγμό. H αξιοπρέπεια μας τίθεται διαρκώς υπό διαπραγμάτευση και τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι. Πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι με αυτά τα σπουδαία και τα απλά που μας έχουν απομείνει. Την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

Σας προσκαλούμε λοιπόν στις 10 & 11 Αυγούστου του 2017 στο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο που διοργανώνουμε, να συμμετέχετε, να στηρίξετε την προσπάθεια μας και όλοι μαζί από το πιο ορεινό χωριό του Ψηλορείτη να φωνάξουμε και να αντηχήσει ένα μεγάλο «Όχι στο φασισμό και τον ρατσισμό».

Τα Ανώγεια της Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες του Πολέμου

Στα Ανώγεια από το 2000 λειτουργεί ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής. Στα 17 χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από το χωριό μας 400 περίπου προσφυγόπουλα, που βρέθηκαν στη χώρα μας να ζητούν άσυλο. Κατά την παραμονή τους απέκτησαν ένα ιδιαίτερο δέσιμο τόσο με το χωριό όσο και με τους ανθρώπους του.

Σε μια ορεινή, δυσπρόσιτη αλλά και φιλόξενη κορφή του Ψηλορείτη τα παιδιά αυτά πέρασαν την εφηβεία τους, ενηλικιώθηκαν, έφυγαν, βρήκαν το δρόμο τους και αρκετά από αυτά επισκέπτονται κατά καιρούς τον τόπο μας. Άλλα πάλι παρέμειναν, έχοντας γίνει ένα με τους κατοίκους και το χωριό.

Ζήσαμε την προσφυγιά όταν οι Ναζί προσπάθησαν να μας ξεριζώσουν επειδή δεν υποταχτήκαμε στο μίσος και τη μισαλλοδοξία τους. Οφείλαμε να ανταποδώσουμε την αλληλεγγύη που πήραμε από τους γείτονες μας, σε όσους βρέθηκαν στην ίδια μοίρα απ’ όσο μακριά κι αν έρχονται. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε…

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα»:

10 Αυγουστου

-Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά
-Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»
-Ομιλίες
Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Δημοσιογράφος
Ελευθερία Κουμάντου, Δημοσιογράφος, Μέλος Golden Dawn Watch
Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Γλασκόβης
-Μουσικό Πρόγραμμα
Κωστής Αβυσσινός (Μπουλγαρί, Λαούτο, Μαντολίνο), Μανώλης Μανουσάκης (Λαούτο), Χάρης Παναγιωτάκης (Λύρα), Νίκος Νικηφοράκης (Κρουστά), Μανωλάκης-Couleur Locale, Γιώργης Μανωλάκης (Λαούτο-Τραγούδι)
Νικόλας Χριστόπουλος (Τύμπανα), Γιάννης Καπετανάκης (Κοντραμπάσο)

11 Αυγουστου

-Κοινωνική διεθνής κουζίνα
-Αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου, με τις ομάδες του Αετού Ανωγείων, Τηγανίτη ΑΣΗ και Λίβα Α.Σ. Ρεθύμνου
-Ομιλίες
Γιώργος Χάγιας, Υποψήφιος Δρ. Εξωτερικής Πολιτικής στο Παν/μιο της Μακεδονίας
Μανόλης Φραγκάκης, Πρόεδρος Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων
Ντανιέλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της ΕΚΕΚΔΑΑΔ, Δικηγόρος Αθηνών
-Μουσικό Πρόγραμμα
Γιάγκος Χαιρέτης, Social Waste & Αντίποινα, Ένα & Ένα, Μαρία Κώτη (Τραγούδι-Κρουστά), Βασίλης Ξυλούρης (Λαούτο-Τραγούδι), Νίκος Βλατάς (Λύρα-Τραγούδι), Βαγγέλης Συλιγάρδος (Λαούτο-Μπουζούκι-Τραγούδι), Μιχάλης Κώτης (Κιθάρα-Ούτι-Λάφτα-Τραγούδι)

10&11 Αυγουστου

-Συμμετοχή Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων
-Workshop Φωτογραφίας με κέντρο φιλοξενίας, Χλόη Κριθαρά και Ελένη Αλμπαρόσα
-Γκράφιτι, Έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό

Περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων ημερών.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Camping-Διαμονή: haimalinafestivalblog.wordpress.com/camping

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας: haimalinafestivalblog.wordpress.com ή την σελίδα μας στο facebook: www.fb.com/haimalinafestival

Πληροφορίες για την πρόσβαση στο χωριό μας μπορείτε να βρείτε εδώ: anogeia.gr/hospitality/access

Πληροφορίες για τα Ανώγεια: www.anogeia.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία στο e-mail: anogeianeoi@gmail.com ή στην καρτέλα επικοινωνίας της σελίδας: haimalinafestivalblog.wordpress.com/contact

Σχόλια