Η Αρούμπα, το μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής, αποτελεί τον επίγειο παράδεισο πολλών τουριστών που το επισκέπτονται φανατικά εδώ και πολλά χρόνια… και δεν είναι τυχαίο.

 

Αν και το νησί είναι πασίγνωστο στους Αμερικάνους και στους Λατινοαμερικάνους, δεν ισχύει το ίδιο για τον υπόλοιπο κόσμο. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την Αρούμπα!

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Άγνωστες χώρες: Αρούμπα - Ένα χαρούμενο νησίΗ Αρούμπα ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Αντιλλών, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκεται στην Καραϊβική στα βορειοανατολικά της Βενεζουέλας. Την εποχή της αποικιοκρατίας πέρασε από τα χέρια Ισπανών, Βρετανών, Δανών και τελικά κατέληξε στους Ολλανδούς από το 17ο αιώνα και μετά.

Έκτοτε, μαζί με την Ολλανδία, και τα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Κουρασάο αποτελούν το Βασίλειο των Κάτω Χωρών! Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που από το 1986 έχει εγκαθιδρυθεί η αυτονομία της στα εσωτερικά ζητήματα (που σημαίνει δικό της κοινοβούλιο, σύνταγμα και κυβέρνηση), όσον αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας εξαρτάται άμεσα από την Ολλανδία.

Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, την Αρούμπα κατοικούν απόγονοι Ισπανών, Ολλανδών και μιγάδες. Παρόλο που δεν υπάρχουν πλέον αμιγώς ιθαγενείς arahuacos (που άλλοτε κατοικούσαν το νησί), η κουλτούρα και η πολιτιστική τους κληρονομιά διατηρείται ζωντανή σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα η κουλτούρα τους λέγεται ότι είναι η πιο ορατή και η πιο έντονα διασωζόμενη σε όλη την Καραϊβική.

Άγνωστες χώρες: Αρούμπα - Ένα χαρούμενο νησί

Oranjestad, η πρωτεύουσα της Αρούμπα, στην οποία βρίσκεται συγκεντρωμένος σχεδόν όλος ο πληθυσμός του νησιού.

Η ιδιαιτερότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Η γλώσσα που ομιλείται στο νησί είναι η Παπιαμέντο (Papiamento), μια περίεργη διάλεκτος της ισπανικής με στοιχεία της πορτογαλικής, της αγγλικής και της ολλανδικής γλώσσας. Μαζί με την Παπιαμέντο τα ολλανδικά αποτελούν επίσης επίσημη γλώσσα.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άγνωστες χώρες: Αρούμπα - Ένα χαρούμενο νησί

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τον τουρισμό. Η Αρούμπα δεν είναι τυχαία «ένα χαρούμενο νησί». Έπρεπε να γίνει, προκειμένου να διαπρέψει στο τομέα του τουρισμού. Καθώς το νησί έχει τόσο μικρή έκταση (μόλις 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα), τα καλλιεργήσιμα εδάφη είναι ελάχιστα.

Επιπλέον, το λιγοστό πετρέλαιο που είχε βρεθεί στην περιοχή «σώθηκε» σύντομα. Όντας ένα νησί λοιπόν, χωρίς πολλές πρώτες ύλες, χωρίς σχεδόν καθόλου πόσιμο νερό (να σημειωθεί ότι το γλυκό νερό προέρχεται από αφαλάτωση του αλμυρού, ή μεταφέρεται από τα γειτονικά νησιά), από την δεκαετία του 90’ στράφηκε με πολύ έξυπνο τρόπο στον τουρισμό και στην εκμετάλλευση των παραδείσιων παραλιών του. 

Άγνωστες χώρες: Αρούμπα - Ένα χαρούμενο νησί

Palm Beach, Αρούμπα

Οι ζωές των κατοίκων έχουν οργανωθεί σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τον τουρισμό, ο οποίος είναι και ο βασικός πυλώνας εσόδων της χώρας. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, αρκεί να αναφέρουμε ότι  τα ¾ του ΑΕΠ του νησιού προέρχονται από τον τουρισμό! Η καλή τουριστική εικόνα είναι για αυτούς το παν, γι΄ αυτό και πάντα προσπαθούν να είναι χαρούμενοι και εύθυμοι όταν συναναστρέφονται με τους επισκέπτες. Εξ’ ού και το σλόγκαν του νησιού «Ένα χαρούμενο νησί»!

Άγνωστες χώρες: Αρούμπα - Ένα χαρούμενο νησί

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Αρούμπα είναι η παραλία με τα Flamingo.

Στην ανάπτυξη του τουρισμού φυσικά συνέβαλαν και οι τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει όσον αφορά τους χώρους εστίασης, με πρώτης κλάσης ξενοδοχειακές μονάδες και θέρετρα αναψυχής. Επένδυσαν σημαντικά και στην έννοια του «Αγοράζω εμπειρίες» αναπτύσσοντας  οργανωμένες δράσεις για τους τουρίστες στον τομέα των watersports, των φεστιβάλ και των πολιτισμικών εκδηλώσεων που είναι ξακουστές σε όλη την Καραϊβική!

Άγνωστες χώρες: Αρούμπα - Ένα χαρούμενο νησί

10 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΟΥΜΠΑ

  1. Παρόλο που η Αρούμπα δεν είναι αποικία που ανήκει στην Ευρωπαική Ένωση (όπως για παράδειγμα, η Γροιλανδία ή τα νησιά Κάιμαν) οι κάτοικοι της κατέχουν ολλανδικό διαβατήριο κάτι το οποίο σημαίνει ότι ταξιδιωτικά, κατέχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες των χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2. Η Αρούμπα κατέχει δικό της νόμισμα, το «Φλορίνι της Αρούμπα».
  3. Οι τουρίστες που την κατακλύζουν προέρχονται κυρίως από τις Η.Π.Α, την Κολομβία και την Βενεζουέλα.
  4. Η “Eagle Beach”, παραλία της Αρούμπα, αποτελεί την 3η καλύτερη παραλία παγκοσμίως παγκοσμίως σύμφωνα με το Trip Advisor (2017).

Άγνωστες χώρες: Αρούμπα - Ένα χαρούμενο νησί5. Το καρναβάλι της Αρούμπα είναι από τα πιο γνωστά στην Καραϊβική και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες.

  1. Παρά το μικρό της μέγεθος, η Αρούμπα, σύμφωνα με δεδομένα του 2003, αποτελεί την δεύτερη χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ ανά κεφαλή  (με πρώτη την Φιλανδία).
  2. Ο Hedwiges Maduro, παίκτης του ΠΑΟΚ (2014-2015)  κατάγεται από την πλευρά του πατέρα του από την Αρούμπα.
  3. Ο Κυβερνήτης της Αρούμπα, ο Χουάν Αλφόνσο Μπέκχαουτ, μεταξύ των άλλων αποτελεί και βασιλικό εκπρόσωπο στην Αρούμπα, λαμβάνοντας υπ’όψην ότι το Πολίτευμα της Ολλανδίας είναι η συνταγματική μοναρχία.
  4. Eίναι γνωστός φορολογικός παράδεισος όπου έχει την έδρα του ένας μεγάλος αριθμός offshore εταιριών.
  5. Σύμφωνα με την CIA αποτελεί χώρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος και σύνδεσμος για την μεταφορά ναρκωτικών στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων λέγεται ότι καταναλώνει κοκαΐνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων!

 

Σχόλια