Ίσως το ηλιακό σύστημα Trappist-1 να είναι το “μέλλον”!

Από την προηγούμενη ζωή μου θυμάμαι τους επιστήμονες της τότε εποχής, να προσπαθούν να μάθουν σε πόσα δισεκατομμύρια χρόνια θα ”ανατιναχτεί” ο Ήλιος μας, πόση διάρκεια ζωής έχει ακόμη η Γη, τι πιθανότητες υπάρχουν να σκάσουν διάφοροι κομήτες/μετεωρίτες πάνω μας και να έρθει το τέλος όλων κτλ-κτλ.

Από τότε θυμάμαι να ψάχνουν όλοι τους τον τρόπο να ανακαλυφθεί (είτε με τα τηλεσκόπια, είτε αργότερα και σταδιακά με την σύγχρονη ρομποτική) ένα πλανήτης, που να είναι ικανός να φιλοξενήσει μια ενδεχόμενη μετανάστευση της ανθρωπότητας.

Η λύση, όπως όλα δείχνουν, βρέθηκε κατά το ήμιση και μάλιστα x3 (δεν κατάλαβες τίποτα έτσι; Άστο πάνω μου)!

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ:

Το 2015 μια ομάδα Βέλγων αστρονόμων με επικεφαλής τον Michaël Gillon, χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Trappist διαμέτρου 0,6m στο παρατηρητήριο La Silla της Χιλής, προκειμένου να ερευνήσει τον ψυχρό νάνο αστέρα Trappist-1 (ο οποίος είχε ήδη πάρει το όνομα του τηλεσκόπιου) για τυχόν εξωπλανήτες.

Φτάνοντας στις 22 Φεβρουαρίου του 2017 η ομάδα του Gillon έχει καταφέρει σταδιακά να φτάσει στην ανακάλυψη 7 εξωπλανητών, οι 3 μάλιστα εξ αυτών φέρονται να βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη ή οριακά εκτός αυτής!

ΓΙΑΤΙ ΤRAPPIST-1;
Συμπαντικές αλήθειες: Trappist-1! Ενα ηλιακό σύστημα... σαν το ηλιακό μας σύστημα!

Το τηλεσκόπιο Trappist στη Χιλή

Ο Trappist-1 ανακαλύφθηκε το 1999 από το τηλεσκόπιο ΤRAPPIST (από όπου πήρε και την ονομασία του) το οποίο είναι βελγικής καταγωγής και το ακρωνύμιο του αναφέρεται στο μοναστικό θρησκευτικό ”Τάγμα των Τραπιστών”.

Μάλιστα την ημέρα της ανακάλυψης του άστρου, οι αστρονόμοι γιόρτασαν πίνοντας μπύρα TRAPPIST (γνωστή για την επίσης βελγική καταγωγή της).

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ TRAPPIST-1

Συμπαντικές αλήθειες: Trappist-1! Ενα ηλιακό σύστημα... σαν το ηλιακό μας σύστημα!

Ο TRAPPIST-1 είναι ένας υπέρ-ψυχρός νάνος αστέρας, ο οποίος υπολογίζεται πως έχει το 8% της μάζας και το 11% της ακτινοβολίας του Ήλιου μας. Η  θερμοκρασία της επιφάνειας του είναι 2550Κ και η ηλικία του είναι λίγο μεγαλύτερη από 500 εκατομμύρια χρόνια. Το μέγεθος του είναι κοντά στο μέγεθος του Δία.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο δικός μας Ήλιος έχει ηλικία 4,6 δις χρόνια και η θερμοκρασία του φτάνει τους 5778 K.

Η Φωτεινότητα του είναι μόλις το 0,04% του αντίστοιχου δικού μας Ήλιου, πράγμα όμως που σημαίνει πως θα συνεχίζει να λάμπει για τουλάχιστον δέκα τρισεκατομμύρια χρόνια ακόμα, δείχνοντας πως θα προλάβει και μεταγενέστερη φάση του σύμπαντος.

Συμπαντικές αλήθειες: Trappist-1! Ενα ηλιακό σύστημα... σαν το ηλιακό μας σύστημα!

Απέχει ΜΟΛΙΣ 39 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Υδροχόου και δεσμεύει σε τροχιά γύρω από αυτόν 7 εξωπλανήτες, τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που δεσμεύει βαρυτικά άστρο μετά τον δικό μας Ήλιο (τουλάχιστον με αυτά που έχει ανακαλύψει η επιστήμη μέχρι σήμερα).

ΌΛΟΙ οι πλανήτες του είναι βραχώδεις -και παρόμοιοι με τον δικό μας- τρεις από τους οποίους βρίσκονται σε σημείο (ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΗ ΖΩΝΗ) που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή (αν δεν φιλοξενούν ήδη…).

Τα μεγέθη των πλανητών κυμαίνονται ανάμεσα στο μέγεθος του Άρη και της Γης, ενώ οι αποστάσεις των πλανητών από τον TRAPPIST-1 είναι όλες εγγύτερες του Ερμή από τον Ήλιο, κάτι που σημαίνει πως οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι σχετικά μικρές.

Για παράδειγμα ο TRAPPIST-1b απέχει από τον TRAPPIST-1c 1,6 φορές όσο απέχει η Γη από τη Σελήνη. Με λίγα λόγια οι πλανήτες θα πρέπει να φαίνονται ευκρινώς στους ουρανούς των υπολοίπων πλανητών και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτεροι από ότι φαίνεται η Σελήνη στη Γη. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη, η δουλειά αρχικά έχει γίνει και μάλιστα x3. Να βρεθεί δηλαδή πλανήτης που να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Μάλιστα ακόμη ένα θετικό είναι ότι το πλανητικό σύστημα TRAPPIST-1 βρέθηκε πάρα πολύ κοντά στο αντίστοιχο δικό μας. Η δουλειά όμως προς το παρόν είναι ακόμη μισή, καθώς τα 39 έτη φωτός φαντάζουν πολύ-πολύ μακρινά.

Επίσης μπορεί να ανακαλύφθηκαν 3 πλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, παρόλα αυτά μένει ακόμη να εξερευνηθεί η ατμόσφαιρά τους, ποια σημεία τους μπορούν να το κάνουν αυτό και πολλά άλλα.

Οψόμεθα!

Συμπαντικές Αλήθειες: 5 από τους πιο περίεργους πλανήτες του διαστήματος!

 

Σχόλια