Σουρινάμ. Ναι, είναι χώρα. Και καταλαβαίνω ότι πιθανώς δεν έχεις ακούσει  ποτέ κάτι για αυτήν. Λογικό. Δεν φιγουράρει στις ειδήσεις, ούτε είναι κάποιος mainstream προορισμός για σύντομες αποδράσεις (άρα δεν φιγουράρει στο Instagram  σου).

Προσπάθησε να μαντέψεις που βρίσκεται. Θα σου δώσω δύο στοιχεία:

1) Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ολλανδικά.

2) Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κρεολοί (Κρεολός: χαρακτηρισμός των ατόμων που έχουν προέλθει από την πρόσμειξη  Αφρικανών και Ευρωπαίων).

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων

Σύγχρονοι Maroons στο Σουρινάμ

Είσαι έτοιμος/η;

Ξεκινάμε.

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων

Καταρχάς  βρίσκεται στην Λατινική Αμερική. Μάλιστα, πρόκειται για την μικρότερη χώρα της Ηπείρου. Και ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι: πώς γίνεται  να υπάρχει χώρα στην Λατινική Αμερική που να μην μιλάει Ισπανικά ή Πορτογαλικά. Και όμως, στο Σουρινάμ η επίσημη γλώσσα είναι τα Ολλανδικά! Παρόλα αυτά, ομιλείται ευρέως και η αγγλική γλώσσα.

Οι κάτοικοι της είναι ένα συνονθύλευμα λαών: Κρεολοί, Ινδοί και Ινδονήσιοι. Συνεπώς, δεν κάνει εντύπωση η μεγάλη ποικιλία θρησκειών, με μεγαλύτερες το Χριστιανισμό, τον Ινδουϊσμό και τον Ισλαμισμό.

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων

Η αρμονική συνύπαρξη όλων των παραπάνω επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το Σουρινάμ αποτελεί μια από τις λίγες χώρες όπου μια συναγωγή βρίσκεται ακριβώς δίπλα από ένα τζαμί!

Για να κατανοήσουμε όμως την ιδιαιτερότητα και τις μεγάλες αντιθέσεις της χώρας θα πρέπει να ανατρέξουμε στην Ιστορία.

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων

Το ιστορικό κέντρο της Πρωτεύουσας, Παραμαρίμπο, έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αρχικά, το Σουρινάμ, ήταν κτήση των Άγγλων, οι οποίοι το παραχώρησαν το  1667 στους Ολλανδούς με αντάλλαγμα το Νέο Άμστερνταμ, δηλαδή την σημερινή Νέα Υόρκη. Έκτοτε η περιοχή ονομάστηκε Ολλανδική Γουιάνα, ακολουθώντας το μοτίβο των γειτονικών: Γαλλική Γουιάνα και Βρετανική Γουιάνα.

Όπως ήταν συνηθισμένο εκείνη την εποχή, οι κατακτητές εισήγαγαν δούλους από την Αφρική για να καλλιεργήσουν τις φυτείες και έτσι, εισήλθε ένα μεγάλο κύμα Αφρικανών οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου αναμείχθηκαν και με τους Ευρωπαίους. Οι σκλάβοι σταδιακά άρχισαν να δραπετεύουν από τους αφέντες τους και δημιούργησαν δικές τους κοινότητες στην ζούγκλα, αναπτύσσοντας τον δικό τους πολιτισμό. Αυτοί, είναι γνωστοί ως Maroons. Αργότερα στην χώρα εισήλθαν Ινδοί και Ινδονήσιοι ως μετανάστες για την εύρεση εργασίας.

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων

Maroons στο Σουρινάμ

Το 1948 η χώρα μετονομάστηκε σε Σουρινάμ και το 1975 κατάφερε να γίνει ελεύθερο κράτος. Έκτοτε η πολιτική του κατάσταση είναι ασταθής.

Από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, είναι ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε το 1986 (και συνεχίστηκε μέχρι και την δεκαετία του 90), ανάμεσα στους Maroons και στον στρατό του σημερινού κυβερνήτη της χώρας  Dési Bouterse (που άλλοτε υπήρξε  δικτάτορας).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων

Το Σουρινάμ αποτελείται από μια τεράστια έκταση τροπικού δάσους. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά χωριά στα οποία οι συνθήκες είναι πρωτόγονες και οι κάτοικοι διατηρούν την οργάνωση και τις ιεραρχίες των παλιών φυλετικών οικισμών.

Άγνωστες χώρες: Σουρινάμ, η χώρα των αντιθέσεων

Η φυσική ομορφιά στο κεντρικό Σουρινάμ

Η χώρα είναι πολύ σημαντική για την βιοποικιλότητά της. Πολλοί είναι οι εξερευνητές που την επισκέπτονται με αφορμή τα παρθένα τροπικά δάση στην περιοχή του Αμαζονίου και τον μεγάλο αριθμό καταφυγίων άγριας ζωής.

Σουρινάμ

Για μία διαφορετική εμπειρία, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις ντόπιες αγορές όχι μόνο για να παρατηρήσει την καθημερινότητα των κατοίκων και να συναναστραφεί με αυτούς, αλλά και για να απολαύσει τοπικές λιχουδιές. Ενδιαφέρουσα επιλογή αποτελεί η αγορά της Soena, μια ινδονησιακή αγορά.

Σουρινάμ

Η πρόσοψη του Ναού του Αγίου Πέτρου και Παύλου, στην πρωτεύουσα Παραμαρίμπο

Τέλος, ο επισκέπτης του Παραμαρίμπο δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εισέλθει στον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Αποτελεί τη μεγαλύτερη  ξύλινη κατασκευή σε όλο το Δυτικό ημισφαίριο! 

Σουρινάμ

Το εσωτερικό του Καθεδρικού ναού αποτελείται εξ ολοκλήρου από ξύλο!

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ  

Παρόλα αυτά, η εγκληματικότητα στην χώρα είναι υψηλή και το Σουρινάμ βρίσκεται ψηλά στις κατατάξεις των χωρών όπου το trafficking- η εμπορία λευκής σαρκός- ανθεί. Επιπρόσθετα, αποτελεί δίοδο για την μεταφορά ναρκωτικών στην Ευρώπη μέσω Ολλανδίας. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο σημερινός πρόεδρος  της χώρας είχε κατηγορηθεί από την Ολλανδία για εμπορία ναρκωτικών, κάτι για το οποίο δικάστηκε.

Φάκελος: trafficking

Για περισσότερες πληροφορίες

 

Σχόλια