Συγκεντρώσαμε 9 facts για τη Βόρεια Κορέα που πραγματικά μοιάζουν με κακόγουστο αστείο!

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην Ανατολική Ασία και πρόκειται για την πιο κλειστή και μυστηριώδη χώρα του κόσμου. Το πολιτικό καθεστώς που επικρατεί είναι ολοκληρωτικό καθώς διεισδύει μέσα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των πολιτών. Η οικονομία είναι κεντρικά διευθυνόμενη και είναι από τα λίγα κράτη στον κόσμο που φτάνουν πολύ κοντά στο κομμουνιστικό μοντέλο.

Αποσχίστηκε από τη Νότιο Κορέα το 1950 και ο πόλεμος αυτός ίσως να αποτέλεσε το πιο θερμό σημείο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η διένεξη σχετίστηκε με την κομμουνιστική και την φιλοδυτική ιδεολογία.

Πέρα, όμως, από αυτά τα ιστορικά στοιχεία, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς ανθρώπους. Ας δούμε κάποια από τα πιο περίεργα facts για τη Βόρεια Κορέα…

1. Τα κουρέματα μαλλιών είναι ελεγχόμενα από το κράτος

Αυτό ίσως να είναι το πιο γνωστό από τα facts για τη Βόρεια Κορέα. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κουρεμάτων που μπορούν να έχουν οι πολίτες και φυσικά υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα, οι παντρεμένες γυναίκες πρέπει να έχουν κοντά μαλλιά. Οι άντρες πρέπει να κρατούν το μήκος των μαλλιών τους σε συγκεκριμένα εκατοστά. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, έχει κούρεμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στα κουρέματα που επιτρέπονται από το κράτος.

2. Οι πολίτες πληρώνουν για τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές

Φανταστείτε να πρέπει να πληρώναμε έξτρα από τη φορολογία τις καρέκλες και τα τραπέζια που χρησιμοποιούμε στα δημόσια σχολεία. Ή τις καρέκλες που καθόμαστε ενώ περιμένουμε να πληρώσουμε τη ΔΕΗ. Οι Βορειοκορεάτες πληρώνουν για όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα (σχεδόν) κομμουνιστικό κράτος.

Φωτογραφίζοντας παράνομα τη Βόρεια Κορέα

3. Υπάρχουν μόνο τρία κανάλια τα οποία ελέγχονται από το κράτος

Η τηλεόραση είναι το μέσο της προπαγάνδας σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα. Οτιδήποτε προβάλλουν τα κανάλια στη Βόρεια Κορέα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Μάλιστα, πολλές φορές, προβάλλονται μη αληθινά γεγονότα έτσι ώστε ο κόσμος να μην συνειδητοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματικότητα.

4. Υπάρχει ένα «ψεύτικο χωριό» στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

Μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας δημιουργήθηκε ένα «χωριό» στα νέα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών. Στόχος ήταν να προσελκύσει τους Νοτιοκορεάτες που κατοικούσαν κοντά στα σύνορα προς τη Βόρεια Κορέα. Το περίεργο είναι ότι το χωριό είναι ακατοίκητο. Δορυφορικές εικόνες έχουν δείξει ότι τα παράθυρα δεν έχουν τζάμια. Παρ’ όλα αυτά, τα φώτα μέσα στα δήθεν σπίτια είναι προγραμματισμένα να ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες για να δώσουν την ψευδαίσθηση ενός φυσιολογικού χωριού.

5. Λειτουργεί μαύρη αγορά για τα σνακ

Είναι γνωστό ότι στη Βόρειο Κορέα δεν κυκλοφορούν τα συνηθισμένα «δυτικά» σνακ, όπως πατατάκια ή σοκολατάκια. Για αυτό, όταν ξεκίνησε η παραγωγή σνακ σοκολάτας, δημιουργήθηκε μια μαύρη αγορά για την πώλησή τους. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής πουλούσαν μια συσκευασία σε δεκαπλάσια τιμή από την κανονική. Έτσι, απαγορεύτηκε η παραγωγή και η διανομή τους. Το απόθεμα στάλθηκε στη Νότια Κορέα από τους ίδιους τους πολίτες παράνομα, σε τεράστια φουσκωτά μπαλόνια.

6. Χρήση λιπάσματος φτιαγμένο από ανθρώπινα «απόβλητα»

Όταν η αγροτική παραγωγή δεν μπορούσε να λειτουργήσει καθώς δεν εισαγόταν λίπασμα, οι αγρότες έπρεπε να βρουν μια εναλλακτική λύση για λίπασμα, αλλιώς δεν θα είχαν να φάνε. Η έλλειψη τροφίμων είναι πολύ μεγάλη στη Βόρεια Κορέα. Έτσι, άρχισαν να φτιάχνουν λίπασμα από…ανθρώπινα «απόβλητα». Έκτοτε, χρησιμοποιείται ευρέως αυτή η μέθοδος.

Το δίχτυ: Μια ταινία που ξεπερνά τα σύνορα

7. Διαφορετικό ημερολόγιο

Στη Βόρεια Κορέα δεν χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Αντίθετα, το πρώτο έτος, αντίστοιχο με την γέννηση του Ιησού, είναι η ημερομηνία γέννησης του ηγέτη, Κιμ-Ιλ Σουνγκ. Επομένως, αυτή τη στιγμή στην Βόρειο Κορέα δεν τρέχει το έτος 2017, αλλά το έτος 106.

8. Η πόλη των ελίτ

Η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ονομάζεται Πιονγκγιάνγκ και θεωρείται η πόλη των ελίτ. Δηλαδή, εκεί κατοικούν μόνο τα κυβερνητικά στελέχη, οι στρατιωτικοί και γενικά οι ευκατάστατες και υγιείς οικογένειες. Φύλακες και στρατιώτες φυλάνε τα σύνορα της πόλης, για να την προστατέψουν από την κατώτερη τάξη σε περίπτωση εισβολής…

9. Τιμωρείσαι όταν δεν είσαι αρκετά στεναχωρημένος

Όταν πέθανε ο προηγούμενος ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ιλ, όλη η χώρα έπεσε σε πένθος. Μόνο που αυτό το πένθος ήταν υποχρεωτικό. Χαρακτηριστικά, όποιος δεν έκανε πειστικά τον στεναχωρημένο για το θάνατο του ηγέτη κατά τη διάρκεια των 100 ημερών πένθους, εξαφανιζόταν μυστήρια…


Η Βόρεια Κορέα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα. Ποτέ δεν θα μάθουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, όπως και ποτέ δεν θα μάθουμε την πραγματική γνώμη των πολιτών για όλα αυτά. Για αυτό το λόγο μένουμε σε αυτά τα λίγα που έχουν μαθευτεί. Βέβαια, κρατάμε μικρό καλάθι για το εάν είναι αλήθεια ή όχι…

DIY – Κορεάτικα

 

Σχόλια