Η εξεταστική ισούται με πολύωρο διάβασμα (για τους περισσότερους), οπότε η μουσική φαίνεται σαν μία καλή παρέα για να αντιμετωπίσουμε τα βιβλία και τις ατελείωτες σημειώσεις!

Η εξεταστική έφτασε. Και άσχετα με το αν όλοι περνάμε τις μέρες μας διαβάζοντας, είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος ”ωφελεί” τα αρνητικά μας συναισθήματα, δίχως να μας ”αφήνει” όρεξη να ονειρευτούμε όπως συνηθίζουμε!

Βέβαια, η μουσική μπορεί να είναι υπέροχη συντροφιά, είτε πρόκειται για απλές μελωδίες, είτε για τραγούδια- αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι στίχοι αποπροσανατολίζουν από τη μελέτη. Έτσι, παρακάτω υπάρχουν κάποια τραγούδια, τα οποία θα εντείνουν την έμπνευσή σου αλλά και θα βοηθήσουν να βρεις τη θέληση για διάβασμα!

1. Max Richter – On the nature of daylight

O Max Richter, για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι ένας εκπληκτικός μουσικός, με τις συνθέσεις του να ”αγγίζουν” ποικίλα μουσικά μονοπάτια, όπως η κλασσική μουσική αλλά εναλλακτικά είδη μουσικής. Φυσικά, όμως, το όνομά του έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον κινηματογράφο, καθώς είναι ”υπεύθυνος” για πολλά soundrtracks αλλά και μελωδίες που ακούμε σε ταινίες, όπως το ”Shutter Island”, το ”J. Edgar” κ.ά, αλλά και σε σειρές, όπως το ”The leftovers”.

Η συγκεκριμένη σύνθεση αλλά και ο ίδιος ο Max Richter είναι ιδανική λύση για μία μέρα, όπου οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες μας ”πνίγουν” και η μόνη μας σωτηρία βρίσκεται στη μουσική!

2. Lubomyr Melnyk – Ripples in a Water Scene

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία σύνθεση πιάνου, γνώριμο στοιχείο για τον Lubomyr Melnik, έναν σημαντικό μουσικό, που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτό το μουσικό όργανο. Η πολυπλοκότητα της μουσικής του αναδεικνύει και τη μαγεία της ταυτόχρονα. Περισσότερες από 20 δισκογραφικές δουλειές υπογράφονται από το ταλέντο και την ιδιοφυΐα ενός ανθρώπου που δε σταμάτησε ποτέ να μπαίνει στη ψυχή και στο μυαλό μας με τις νότες του.

Το ”Ripples in a water scene” είναι από τις πιο σύγχρονες συνθέσεις του και κυκλοφόρησε το 2015, αφήνοντας να ”αιωρούνται” τα συναισθήματα των ακροατών του κάθε δευτερόλεπτο, με το μυαλό να ηρεμεί αλλά και να ετοιμάζεται για κάθε νέα πρόκληση!

Διάβασμα με παρέα: 5 λόγοι για να το δοκιμάσεις

 

3. Keaton Henson – You Don’t Know How Lucky You Are

O Keaton Henson είναι ένας εκπληκτικός νεαρός καλλιτέχνης από το Ηνωμένο Βασίλειο, που χαρακτηρίζεται ως μουσικός αλλά και ποιητής. Η βραχνή και απαλή χροιά του, ο σωματότυπός του αλλά και οι συνθέσεις του αποπνέουν τη μαγεία του παρελθόντος και του ρομαντισμού, δίχως υπερβολές, αλλά μόνο στο βαθμό που χρειάζεται για να συγκινήσει τον εκάστοτε από εμάς ξεχωριστά.

Το ”You Don’t Know How Lucky You Are”  αποτελεί ένα από τα τραγούδια του Henson με στίχους, που αποπνέει θετική διάθεση και σε προτρέπει να συγκεντρωθείς στο στόχο σου, δίχως να σε αφήνει να παρασυρθείς από ”σειρήνες”.

4. Rene Aubry – Lungomare

O Γάλλος μουσικός, Rene Aubre, μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστός ονοματικά, όμως όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή σύνθεσή του, χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί. Ένας ταλαντούχος συνθέτης, με απίστευτη τεχνική και την δεινή ικανότητα να περιπλέκει μουσικά όργανα και είδη μουσικής με τρόπο, που θα φαίνονται απολύτως ιδανικά.

Το ”Lungomare” είναι ίσως μία από τις πιο δημοφιλείς μελωδίες όσον αφορά τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και τις τηλεοπτικές παραγωγές. Παρ’όλα αυτά, παραμένει μοναδικό, καθώς μπορεί να προτρέψει τον ακροατή να πετύχει τους στόχους του, πάντα όμως με γνώμονα τις αναμνήσεις και τις πράξεις.

5. Cinekod – Alone with the trees

Οι Сinekod είναι ένα μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2006 με έδρα την Αθήνα. Οι μουσικές τους περιπλέκουν τη ροκ αλλά και την πανκ μουσική, διατηρώντας πάντοτε το προσωπικό τους στοιχείο και μη υπακούοντας σε μουσικές συμβάσεις και όρια.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του συγκροτήματος μπορεί να το προτιμήσει κάποιος που θέλει λίγη ένταση όσο διαβάζει, χωρίς να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Ο ακροατής μπορεί να χαθεί για λίγο σε σκέψεις αλλά πάντα θα βρει την άκρη του δρόμου, στον οποίο πορεύεται.


Φυσικά, τα παραπάνω τραγούδια δεν είναι παρά μόνο επιλογές και παραδείγματα καλλιτεχνών και μουσικών, που μπορούν να βοηθήσουν και σένα στη δύσκολη περίοδο της εξεταστικής.

Και αν πιστεύεις ότι η μουσική δε βοηθά αλλά αποπροσανατολίζει, τι περιμένεις; Δοκίμασέ το!

Συμβουλές για αποτελεσματικό διάβασμα στην εξεταστική

 

Σχόλια