Thievery Corporation και Archive, δύο από τις πλέον αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού, θα εμφανιστούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού, σε ακόμα μία εντυπωσιακή μέρα του Release Athens 2017

Thievery Corporation

Οι Thievery Corporation αποτελούνται από τους Rob Garza, Eric Hilton και τους υποστηρικτικούς καλλιτέχνες Rob Myers, Loulou Ghelichkhani, Natalia Clavier, Frank ‘Booty Lock’ Mitchell, Mr. Lif, Jeff Franca and Ashish Vyas. Έχουν έδρα τους την Washington, D.C. και το μουσικό τους στυλ εμπεριέχει στοιχεία dub, acid jazz, reggae, indian classical, middle eastern, hip-hop, electronica και brazilian μαζί με bossa nova. Όλα αυτά ενώθηκαν κάτω από το label του Eighteenth Street Lounge Music.

Δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 1995 στην Washington, όταν η κοινή αγάπη των Rob Garza και του συνιδιοκτήτη του Lounge Eric Hilton για την ζωή στα club τους έφερε κοντά, αλλά και το ενδιαφέρον τους για τη jazz και τη bossa nova. Αναρωτήθηκαν πως θα ήταν αν συνδύαζαν όλα αυτά τα μουσικά στοιχεία στο studio.

  • 2001: Βγαίνει το άλμπουμ “Sounds From The Verve Hi-Fi”, μια best of συλλογή του υλικού από την δεκαετία 1960-1970 των Verve Records, η οποία συμπεριλάμβανε Jazz, Bossa Nova και Latin Jazz έργα καλλιτεχνών όπως ο Cal Tjader, Wes Montogomery, Sérgio Mendes & Brasil ’66, Luiz Bonfá και άλλους.
  • 2002: Το “The richest man in Babylon” είναι το επόμενο στην λίστα του ESL label.
  • 2004: To επόμενο άλμπουμ, πιο σκοτεινό και πιο ψυχεδελικό είναι το “Cosmic Game” με guest τραγουδιστές τους Perry Farrell, David Byrne, and Wayne Coyne of The Flaming Lips.
  • 2006: Κυκλοφορούν το “Versions”, μια συλλογή από remix των Thievery Corporation για άλλους καλλιτέχνες. Πραγματοποιούν tour στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το tour καταγράφηκε και φωτογραφήθηκε από τον Rob Myers, των κιθαρίστα του γκρουπ και κυκλοφόρησε στο Blurb photo book. O τότε γνωστός ως Ras Puma, σήμερα γνωστός ως Puma Ptah συμμετέχει στο tour και καταλήγει να κάνει μέχρι σήμερα tour μαζί με τους Thievery Corporation.

  • 2011: To έκτο τους άλμπουμ είναι γεγονός με όνομα “Culture of Fear” με φωνητικά από τον Puma Ptah στα κομμάτια “Overstand” και “False Flag Dub”.
  • 2012: O Eric Hilton, εμπνευστής των Thievery Corporation, γίνεται παραγωγός στο debut άλμπουμ “Archives” των Puma Ptah, Darryl Burke, Lenny Kurlou and Mateo Monk.
  • 2014: Το άλμπουμ Saudade κυκλοφορεί στις 1 Απριλίου μέσω της ESL Music.
  • 2017: To τραγούδι “Ghetto Matrix” γίνεται πρόποδας του καινούριου τους άλμπουμ “The Temple of I & I” που κυκλοφόρησε στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 από την ESL label.

O Rob Garza εξηγεί “Ποτέ δεν μας ενδιέφερε να ενταχθούμε στην μουσική βιομηχανία. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τη μουσική μας σε ένα δωμάτιο που αποθήκευαν ποτά στο DC’s Eighteenth Street Lounge με τυχαίο εξοπλισμό ανάμεσα σε κουτιά από ποτά. Προσεγγίζοντας την μουσική μας σαν ένα παραγωγικό ντουέτο μας επέτρεψε να μην περιοριστούμε ποτέ σε έναν συγκεκριμένο ήχο και αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε σε πολλά μουσικά πεδία. Το τραγούδι “The richest man in Babylon” είναι κυριολεκτικά για την αδικία, την εκμετάλλευση και την κοινωνική ανισότητα στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε”.


“H καινοτομία, το πνεύμα και η δύναμη της Τζαμαϊκανής μουσικής είναι μια συνεχής πηγή δημιουργικού μάννα για εμάς” εξηγεί ο Hilton. “Στον μουσικό χάρτη, η Τζαμάικα είναι μια ολόκληρη ήπειρος. Θα μπορούσαμε να περάσουμε έναν ολόκληρο χρόνο εκεί, απορροφώντας την αύρα της και συνεχώς εμπνευσμένοι από την δύναμη και την αντοχή των ανθρώπων εκεί.”

O Rob Garza σε σκέψεις συμπερασματικές καταλήγει:“Αυτό που μας εμπνέει να συνεχίζουμε να δημιουργούμε αυτό το είδος της μουσικής είναι το ευρύ φάσμα συνεργατών και κοινού που συνεχίζει να διαφαίνεται. Είχαμε το προνόμιο να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες από όλα τα καλλιτεχνικά, κοινωνικά και πολιτικά υπόβαθρα και το κοινό μας έχει διαφέρει στην ποικιλία και την ηλικία του. Οι άνθρωποι που ενώθηκαν μέσα από τη μουσική μας είναι τόσο ένα κατόρθωμα όσο και η ίδια η μουσική που παράγουμε και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια.”

Μια ματιά στον κόσμο των Jamiroquai

Σχόλια