Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τους Jamiroquai με αφορμή την εμφάνισή τους στο Release Athens Festival 2017.

Είναι Βρετανοί, πρωτοπόροι της funk μουσικής και στενά συνδεδεμένοι με την επανάσταση της acid jazz κατά τη δεκαετία του ’90. Ο λόγος για τους Jamiroquai, που αναμένεται να καταπλήξουν το κοινό στην πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους στο Release Athens Festival 2017.

Ποιοι είναι όμως οι Jamiroquai;

Παρόλο που το line-up του συγκροτήματος έχει αλλάξει αρκετές φορές από την ίδρυσή του το 1992, τα μακροβιότερα και βασικότερα μέλη του αυτή τη στιγμή είναι ο τραγουδιστής Jason “Jay Kay” Cheetham, ο Sola Akingbola (από το 1994) στα κρουστά και ο ντράμερ Derrick McKenzie (επίσης από το 1994).

Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος είναι οι Rob Harris, Nate Williams (κιθάρα), Matt Johnson (πλήκτρα), Paul Turner (μπάσο), Hazel Fernandes, Valerie Etienne, Elle Cato (φωνητικά), και Howard Whiddett – Ableton.

Ιδρυτικά μέλη και με μεγάλη συνεισφορά στο συγκρότημα είναι ο Toby Smith, o Stuart Zender, o Nick Van Gelder, o Wallis Buchanan και o Alec Moran, που συμμετείχαν όλοι στην παραγωγή του πρώτου δίσκου των Jamiroquai, Emergency of Planet Earth.

Το όνομα της μπάντας είναι μία μείξη του «jam» και του «iroquai», εμπευσμένο από μία φυλή ιθαγενών Αμερικανών, τους Iroquois.

Παρόλο που οι Jamiroquai αποτελούν συγκρότημα, συχνά το όνομά τους συσχετίζεται αποκλειστικά με τον frontman Jay Kay, την ψυχή του συγκροτήματος. Ο Jay Kay είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, καταγόμενος από μουσική οικογένεια (η μητέρα του ήταν φίρμα του τραγουδιού και της μικρής οθόνης το ’70), χαρισματικός, ιδιαίτερα κινητικός και με απίστευτη εμμονή με τα εκκεντρικά καπέλα.

O Jay Kay

Η ιδιαιτερότητά του θα σε κάνει είτε να τον μισήσεις είτε να τον λατρέψεις. Εκκεντρικός «ροκ σταρ», εθισμένος στην ταχύτητα, μοναχικός, με οικολογική συνείδηση και λάτρης της φύσης, περνά τις έντονες ανησυχίες του για τη φύση και την ανθρώπινη ζωή και στα τραγούδια του. Η αποτυχία του να γίνει δεκτός ως τραγουδιστής των Brand New Heavies (επίσης βρετανικό συγκρότημα της acid jazz το ’90) τον οδήγησε στο σχηματισμό των Jamiroquai.

Η πορεία τους

Το πρώτο τους single “When you gonna learn” δημοσιεύθηκε το 1992 με έντονο acid jazz χρώμα, οδηγώντας στην υπογραφή συμβολαίου με την Sony Music Entertainment, μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος τα τελευταία 25 χρόνια.

To εξώφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ Emergency on Planet Earth

Το πρώτο άλμπουμ «Emergency on Planet Earth» κυκλοφόρησε το 1993 ενώ ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το «The return of the Space Cowboy», με το single “Space Cowboy” να σημειώνει μεγάλη επιτυχία στα charts.

Παρόλο που η δημοτικότητά τους αυξανόταν στην Βρετανία, τη Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, οι Jamiroquai παρέμεναν σχετικά άγνωστοι στην Αμερική. Μέχρι το 1996 και το τρίτο τους άλμπουμ “Travelling without moving”, από το οποίο προήλθαν οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες τους, το “Virtual Insanity” και το “Cosmic Girl”.

 

Το βίντεο κλιπ του “Virtual Insanity”, σκηνοθετημένο από τον  Jonathan Glazer, παρουσίαζε τις χορευτικές ικανότητες του Jay Kay και σε συνδυασμό με τις εικόνες που κατέρριπταν διάφορους φυσικούς νόμους έκλεψε τις εντυπώσεις, οδηγώντας το συγκρότημα στην απόσπαση 4 βραβείων MTV το 1997 και βραβείων Grammy.

Στα επόμενα άλμπουμ τους, το “Synkronized” (1998) και το “A Funk Odyssey” (2001) παρόλο που τα acid jazz και έθνικ στοιχεία συνέχιζαν να υπάρχουν, οι funk και ντίσκο επιρροές του Jay Kay μεταμόρφωσαν τον ήχο των Jamiroquai και σε συνδυασμό με την αποχώρηση πολλών βασικών μελών, πολλοί έκαναν λόγο πως οι Jamiroquai είχαν χάσει την ταυτότητά τους. Ωστόσο, το single “Little L” από το άλμπουμ  “A Funk Odyssey” ανέβηκε στην κορυφή των charts παγκοσμίως και έγινε η μεγαλύτερη χορευτική τους επιτυχία.

Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν κι άλλοι δίσκοι τους μεταξύ των οποίων και το άλμπουμ Dynamite και η συλλογή  High Times: Singles 1992-2006, τα οποία απέφεραν μερικές ακόμη επιτυχίες. Παρόλα αυτά, από το 2006 το συγκρότημα χάθηκε από το προσκήνιο, κυρίως λόγω της λήξης της συνεργασίας με την Sony. Το επόμενο άλμπουμ τους, «Rock Dust Light Star» κυκλοφόρησε μετά από μια μεγάλη περίοδο αναμονής το 2010 και χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή σε πιο funky και soul ήχους, όπως τα τρία πρώτα άλμπουμ, όμως, δε σημείωσε επιτυχία.

Η επιστροφή

Τον Ιανουάριο του 2017, οι Jamiroquai επέστρεψαν δυναμικά στο προσκήνιο παρουσιάζοντας ένα teaser video από το τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους, το Automaton, το οποίο κυκλοφόρησε τις 31 Μαρτίου. Επιπλέον, ανακοίνωσαν μια σειρά από εμφανίσεις παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι Jamiroquai θα εμφανιστούν στη σκηνή του Release Athens Festival 2017 παρέα με τον Michael Kiwanuka στις 17 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού.


Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στην Ελλάδα, μιας και συμμετείχαν στο περίφημο “Gig in the Sky”, μια συναυλία όπου η μπάντα έπαιξε live στο ψηλότερο σημείο της πτήσης Μόναχο – Αθήνα (στα 37000 πόδια από το έδαφος) το Φεβρουάριο του 2006.

Το τελευταίο άλμπουμ “Automaton”, έχει έντονο το χαρακτήρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως και τα προγενέστερα «The return of Space Cowboy» και «A Funk Odyssey». Σύμφωνα με δηλώσεις του Kay, το άλμπουμ αυτό πραγματεύεται έντονα το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και το γεγονός ότι λόγω της τεχνολογίας, εμείς οι άνθρωποι έχουμε ξεχάσει τα ευχάριστα, απλά και καθημερινά πράγματα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με τη φύση και τους άλλους ανθρώπους.

Το ομώνυμο single κάνει τους ακροατές να σκεφτούν το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη μείξη synthesizer και άλλων funky ήχων. Το βίντεο κλιπ ενισχύει αυτό το κόνσεπτ μέσα από διάφορα φουτουριστικά καπέλα και εικόνες.

 

Buffalo Man

“Buffalo Man” είναι το όνομα του σκίτσου που απεικονίζεται σχεδόν σε όλα τα άλμπουμ των Jamiroquai σε διάφορες μορφές. Εικάζεται ότι πρωτοσχεδιάστηκε από τον Jay Kay και απεικονίζει τον ίδιο να φορά ένα κεφάλι βουβαλιού, βασισμένο στο μύθο του Μινώταυρου.

Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Πραγματικά ταυτίζομαι με τον Θησέα. Θα έλεγα ότι είμαι ο πιο παρόμοιος άνθρωπος με τον Θησέα που προσπαθεί να βγει έξω από το Stretford (πόλη στην περιφέρεια του Greater Manchester) τα τελευταία 50 χρόνια».

Μη χάσετε, λοιπόν, αυτή τη μοναδική παράσταση ώστε την επόμενη μέρα μία απάντηση να κυριαρχεί στις συζητήσεις σας:


  • Πώς πέρασες χθες;
  • Τζαμιροκουάι φίλε, έπρεπε νά ‘ρθεις!

Σχόλια