Το Frapress έψαξε και βρήκε μία κοπέλα, που ξέρει το ρούχο σε όλα τα στάδια του. Από την επιλογή του υφάσματος, στον σχεδιασμό και τελικά στην κατασκευή.

 

Η Παρασκευή Κουρμπέτη, μία καθαρά καλλιτεχνική φλέβα, ξεκίνησε για Καλών Τεχνών και εικαστικά, την κέρδισε η φωτογραφία (την οποία σπούδασε), αλλά τελικά ασχολείται με την μεγάλη της αγάπη, το ρούχο.

Η αγάπη αυτή ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία.

– Θυμάμαι από μικρό παιδί έπαιρνα ένα ψαλίδι και κόψε, ράψε, με όποια skills μπορεί να είχα τότε. Έδινα την δική μου αισθητική στα ρούχα, που μου έπαιρναν οι δικοί μου.

Έχω ασχοληθεί με όλες τις μορφές τέχνης (εκτός της μουσικής), αλλά ότι ξεκινούσα επαγγελματικά το βαριόμουν γρήγορα. Με ό,τι και να καταπιανόμουν έπειτα από λίγο καιρό ή έσβηνε από μόνο του ή πιεζόμουν πολύ για να βρω έμπνευση και δεν έβγαινε.

“Το ρούχο δεν έχει τελειωμό για εμένα. Είναι η μοναδική μορφή τέχνης που με εκφράζει απόλυτα. Δεν με αφήνει να το βαρεθώ. Μπορώ να το κάνω όλη μέρα. Θέλω διαρκώς να μαθαίνω νέα πράγματα και να βελτιώνομαι σε αυτό. Πλέον δεν έχω δωμάτιο, κοιμάμαι και ξυπνάω στο εργαστήριο μου, πολλές φορές επάνω στις μηχανές.”

“Το αγαπημένο μου είδος εξόδου είναι να περπατάω στον δρόμο με μοναδικό μου σκοπό να φτάσω στον κύριο Δημήτρη, τον προμηθευτή μου. Εκεί κατεβαίνω κάτω στα υφάσματα και χαζεύω με τις ώρες, σκεπτόμενη: τι πάει με ποιο και πως θα το ταιριάξω… Είναι το δικό μου shopping therapy.”

Η Παρασκευή για τα προς το ζην εργάζεται ως βοηθός ενδυματολόγου, της Νίκης Τοπουσλίδου, σε TV και διαφημίσεις.

-Έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, όλα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι και ψιλοάσχετο με αυτό που στοχεύω να ασχοληθώ. Παρόλ’ αυτά μου αρέσει σαν διαδικασία συν ότι γνωρίζω πολύ cool άτομα. Ευχαριστώ πολύ την Νίκη Τοπουσλίδου, που με έβαλε στον χώρο αυτόν και που ανεξαρτήτως τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, πάντα περνάμε τέλεια.

– Για πες μας με τι σκοπεύεις να ασχοληθείς;

– Κοίτα, θέλω να ασχοληθώ με την κατασκευή ρούχων, κυρίως για Sci-Fi έργα. Αλλά στο ελληνικό θέατρο δεν γίνεται πλέον κατασκευή, μόνο ενοικιάσεις. Και επειδή έτσι κι αλλιώς δεν παίζει πολύ το Sci-fi στην χώρα μας- πέραν κάποιων ομάδων, fans cosplay- θέλω μετά το καλοκαίρι να πάω να σπουδάσω Master Fine Arts στο Εδιμβούργο.

Το βήμα αυτό το κάνω με απώτερο στόχο-όνειρο να ασχοληθώ με κινηματογραφικό fantasy. Είναι αυτό που με ιντριγκάρει περισσότερο σαν τέχνη και σαν ιδέα.

Frei Tag

Παράλληλα με όλα αυτά η Παρασκευή έχει και δικό της Brand υπό την επωνυμία “Frei Tag, που είναι η Παρασκευή στα γερμανικά. Με το Brand αυτό ασχολήθηκε εντατικά 2+ χρόνια, πήγε σε εκθέσεις, ενώ έχει μεγάλη απήχηση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι, όμως μόνο σχεδιάστρια, αλλά και πατρονίστ, μοντελίστ, μοδίστρια η νεαρή καλλιτέχνης-με σχέδια προς σινεμά, έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα την “Frei Tag” μη βγάζοντας πλέον σειρές, αλλά δημιουργώντας μόνο έπειτα από παραγγελία.

Όποιος λοιπόν έχει ένα συγκεκριμένο ρούχο-κουστούμι (τύπου Cosplay) στο μυαλό του και δεν το βρίσκει πουθενά η Παρασκευή μπορεί άνετα να το φτιάξει.

“Το Brand μου το έτρεξα για 2 χρόνια με όλο μου το είναι. Έβγαλα σειρές, πήγαμε σε shows, δούλευα ασταμάτητα-κυριολεκτικά. Δεν με πειράζει να χάνω τον ύπνο μου και την προσωπική μου ζωή όταν έχω ξεκάθαρο στόχο, όμως το brand ήθελε και εικόνα.

Μία εικόνα που για να διατηρηθεί και να εξελιχθεί πρέπει να ασχολούμαι φουλ με αυτό και να τρέχω καθημερινά για συναντήσεις meetings και φωτογραφίσεις, κάτι που δεν είναι και το αγαπημένο μου πράγμα στην γη να κάνω.

Μου αρέσει το ρούχο και όλη η διαδικασία κατασκευής του, όχι μόνο να τρέχω απλώς μια εικόνα.”

Αυτά από την εξαιρετική Παρασκευή Κουρμπέτη της οποίας η όρεξη για ρούχο και κατασκευή δεν τελειώνει ποτέ. Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην συνέχεια της σε Ελλάδα ή ακόμα καλύτερα στο εξωτερικό και ανυπομονούμε να δούμε το όνομα της στους τίτλους τέλους του Star Wars!!

Ευχαριστούμε το αγαπημένο μας Barrett για την φιλοξενία και τον εξαιρετικό Βασίλη Ζάκκα για τις φωτογραφίες της συνέντευξης.

Σχόλια