Ανάμεσα σε κορμούς, κλαδιά, καρπούς και άνθη, ο Stiko παρουσιάζει το Seeding, μία ωδή στη μαγεία της φύσης να δημιουργεί διαρκώς ζωή!

Η ανάπτυξη και η δημιουργία της μουσικής δεν διαφέρει πολύ από το κύκλο ζωής ενός φυτού. Ο σπόρος είτε πραγματικός είτε ιδεατός, αρχικά τοποθετείται σε μαλακό χώμα και με καθημερινή φροντίδα αρχίζει να απλώνει τις ρίζες του. Με το πέρας λίγου χρόνου, αρχίζουν και ξεπετάγονται βλαστάρια τα οποία μετατρέπονται σε κορμούς.

Οι κορμοί ξεπετάνε κλαδιά και τα κλαδιά αποκτούν καρπούς. Στην ανθοφορία του, το δέντρο μας ή το κομμάτι μας, βρίσκεται στο ομορφότερο του στάδιο και στολίζει την φύση ή την δισκοθήκη μας. Σε κάτι τέτοιους συλλογισμούς και παραλληλισμούς, με οδηγεί η συνεχόμενη ακρόαση του νέου album του Stiko, με τίτλο Seeding.

seeding-stiko&wag

Ο Stiko παρέα με τον Wag επί σκηνής.

Μισός μουσικός παραγωγός και μισός DJ (και καθόλου άνθρωπος έτσι όπως το παρουσιάζω) ο Stiko έχει γίνει γνωστός στους underground και όχι μόνο κύκλους της Αθήνας, μέσα από τα DJ sets του σε διάφορα μπαράκια του κέντρου. Επίσης μαζί με τον Wag, ως -εμμ- Stiko&Wag έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές σε συναυλιακούς χώρους, προσφέροντας shows γεμάτα tribal και dub ήχους.

Το φάσμα της μουσικής του είναι αρκετά ευρύ. Ξεκινώντας από κλασσικούς trip-hop και hip-hop ήχους, διασχίζει τα μονοπάτια των groove-άτων beats, χωρίς να διστάζει να πειραματιστεί και με πιο σκληρούς ηλεκτρονικούς ήχους ανά στιγμές. Μια βόλτα από το προφίλ του στο Mixcloud θα σας δώσει μία ιδέα για τη ποικιλομορφία της μουσικής του.

Στα τέλη του περασμένου Απρίλη κυκλοφόρησε η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά. Το Seeding είναι ένας δίσκος φανερά θεματικός. Το εξώφυλλο αναπαριστά ιδανικά τον τίτλο και το περιεχόμενο του album, παρουσιάζοντας έναν ανθισμένο σπόρο ανάμεσα σε ρίζες και χώμα. Μέσα στο σπόρο διαγράφεται η μορφή ενός εμβρύου απεικονίζοντας έτσι μία σύζευξη μεταξύ ανθρώπινης ζωής και φύσης. Η tracklist έχει και αυτή τη συνεισφορά της στη θεματική του δίσκου, με τίτλους όπως Happy Leaf, Roots Rotten, Yesterday’s Flowers, Bonzai και άλλα.

Η ακρόαση του Seeding είναι μία συνεχόμενη εναλλαγή εικόνων. Τα απαλά και οριακά υποτονικά drums είναι δεμένα με γλυκές μπασογραμμές, ενώ πάνω τους χορεύουνε pitch-αρισμένες φράσεις, εξωτικοί ήχοι, jazz samples, συμμετοχές και scratches σε ένα μόνιμο rotation. Το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται σαν τη μουσική που θα έπαιζαν τα φύλλα αν μπορούσαν να βγάλουν παραπάνω ήχους εκτός από το θρόισμα τους στον άνεμο.

Άλλες φορές πάλι είναι σαν το σπαρακτικό τραγούδι ενός κομμένου κορμού που είναι καταδικασμένο να σαπίσει, μαζί με τις ρίζες του. Γενικότερα οι μουσικές του δίσκου είναι εύστοχες και συνυφασμένες με το concept. Χωρίς υπερφορτωμένα σημεία και αρκετά “ωμές” ανά διαστήματα συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό μουσικό χαλί.

Ο συνδυασμός κομματιού-τίτλου οδηγεί σε εντυπωσιακά γλαφυρές, χωρίς λόγια, περιγραφές καθ’ όλη την διάρκεια του Seeding. Στο Roots Rotten για παράδειγμα, ένα επιθετικό και βαθύ μπάσο ξεπροβάλλει μέσα από έναν static θόρυβο για να παρασύρει μαζί του τα ταμπούρα και τις μπότες σε έναν άγριο ρυθμό, ενώ όλα αυτά πλαισιώνονται από σφυρίγματα χαμηλής έντασης. Μια φωνή επαναλαμβάνει τη φράση “The possibilities…σε έναν απόκοσμο τόνο. Breakdown και εστίαση μόνο στο μπάσο ξανά. Και το στόρι ξαναρχίζει απ’ την αρχή.

Δε μπορώ να μην κάνω εικόνα έναν σάπιο βολβό στο χώμα να παραπονιέται που δεν άνθισε ποτέ. Στο ίδιο ύφος είναι και όλα τα κομμάτια του album με τον τίτλο να καθοδηγεί τη μουσική σε σχηματισμό εικόνων.

Στα 53 λεπτά που διαρκεί το Seeding συναντάμε μετρημένες συμμετοχές. Στο κομμάτι Deadwood έχουμε τους Twinsanity και τον Fer de Lance σε ερμηνείες με έντονο κοινωνικό στίγμα και ένα delivery που μου θυμίζει αρκετά Sadistik (ειδικά στο πρώτο κουπλέ). Στο Yesterday’s Flowers βρίσκουμε την POH η οποία έχει βρει τον ιδανικό χώρο σε αυτό το beat για να δείξει το ταλέντο της, πιάνοντας ακριβώς το feeling του κομματιού και τον B’n’C να…κερνάει flows στο δεύτερο verse. Τη λίστα των συμμετοχών συμπληρώνουν οι Wag, Alida Soul Mama, Λεωνίδας Ντόκος, Junk33 και Kill Emil με τον τελευταίο να συμμετέχει στο Fertilizer το οποίο είναι και το πρώτο clip του album.

Η ακρόαση του Seeding είναι μία μεταφορά μακριά από την πόλη, σε μέρη όπου η φύση είναι πολύ πιο κοντά στον άνθρωπο. Σε μέρη που το χώμα, η βροχή, τα έντομα και ο αέρας δημιουργούν ζωή από σπόρους μικροσκοπικού μεγέθους. Δεν θα εκπλαγώ άμα πιάσω στα χέρια μου ένα φυσικό αντίτυπο του δίσκου και μου έρθει η μυρωδιά της Γης…

Άκου το δίσκο

Follow Stiko

 

Σχόλια