Μιλήσαμε με τη χορογράφο και χορεύτρια Μαριάννα Καβαλλιεράτου, ομιλήτρια στην τελευταία εκδήλωση του TEDxPanteionUniversity ‘’Break the Pattern’’.

Φωτογραφίες: Alessandro Giacalone από την παράσταση Stations το 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ

Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου ξεκίνησε την πορεία της  με συμβατικές σπουδές, μαθαίνοντας όλες τις τεχνικές χορού μέσα από το μπαλέτο. Συνέχισε σπουδάζοντας Σύγχρονο Χορό και Χορογραφία στο London Contemporary Dance School. Κάνοντας το μεγάλο βήμα, σπουδάζει στην Νέα Υόρκη στο SYNY Purchase College με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και αργότερα στη σχολή της Martha Graham.

Σημαντική στιγμή είναι η αρχή της συνεργασίας της ως χορεύτρια το 1992 με τον Robert Wilson στο Watermill Center της Νέας Υόρκης, η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα. Είναι η καθοριστική στιγμή για τη σταδιοδρομία της που  έδωσε μια σημαντική ώθηση για τη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της.

Το 2010 σχηματίζει την ομάδα klokworks. Χορογραφεί και συμμετέχει σε πολλές παραστάσεις σε φεστιβάλ, μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και φυσικά στο κέντρο τεχνών Watermill. (Δες βίντεο στη συνέχεια του άρθρου) 


O χορός, όπως μας λέει η ίδια, εκτός από τρόπος εκφραστικότητας, είναι και ένα μέσο να πεις αυτό που θέλεις μέσα από το σώμα.

“Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι παρατηρητής του γύρω κόσμου. Έτσι αποκτά ερεθίσματα κι ο τρόπος που τα μετατρέπει σε έργο είναι η επεξεργασία των σκέψεων μέσα από την φαντασία. Η κίνηση ως μέσο είναι καθαρά αρχέγονη. Πιστεύω πως αγγίζει όλους τους ανθρώπους, γιατί είναι κάτι ζωντανό, έντονο, γεμάτη συναισθήματα και εικόνες.”

Πράγματι, όπως μας είπε στην ομιλία της στο TEDxPanteionUniversity, ο χορός είναι κάτι αρχέγονο. Οι φυλές για καθετί σημαντικό που συνέβαινε, όπως η γέννα και ο γάμος, αλλά και για να ξορκίσουν τον φόβο για τη φύση και τον θάνατο, πριν από όλα εξέφραζαν ρυθμούς και συναισθήματα μέσα από το σώμα.  

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για έναν καλλιτέχνη είναι το ύφος, που θα αποκτήσει το έργο του. Το προσωπικό στυλ αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία των καλλιτεχνών. Πολλοί είναι εκείνοι, που στα πρώτα βήματά τους το αναζητούν και προβληματίζονται. Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου ως προς το προσωπικό ύφος μας λέει πως είναι θέμα αισθητικής του κάθε καλλιτέχνη και ότι στον χορό η προσωπική ταυτότητα είναι αλληλένδετη με την προσωπική κίνηση. 

Είναι αλήθεια πως η τέχνη ως πανανθρώπινη γλώσσα δεν μπορεί να μην αγγίζει με κάποια έκφανσή της τους ανθρώπους. «Αν κάποιος δεν αισθάνεται την τέχνη, τότε κάποιο πρόβλημα έχει η Τέχνη. Ο κάθε άνθρωπος συγκινείται από διαφορετικά πράγματα. Και μόνο ο τρόπος που ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει να μιλήσει με το έργο του μπορεί να αγγίξει τους ανθρώπους.»

Σε έργα της έχουμε δει να συνδυάζει τον χορό με τη μουσική και ιδιαίτερο σχεδιασμό φωτισμού. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού των τεχνών παρουσιάζει  εξαιρετικό ενδιαφέρον εικαστικά, αλλά και ως προς την απόδοση του νοήματος και του καλλιτεχνικού σκοπού.

“Πιστεύω στο πάντρεμα των τεχνών, απλά το όραμα πρέπει να είναι κοινό.”

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ TEDxPanteionUniversity

Αυτή τη φορά η Μαριάννα Καβαλλιεράτου ανέλαβε το ρόλο της ομιλήτριας στο TEDxPanteionUniversity 2017 στις 6 Μαΐου με θεματική το ‘’Break the Pattern’’, απασχολούμενη με θέματα γύρω από τα όρια του σώματος και την Τέχνη του χορού.

Στην ξεχωριστά παρουσιασμένη ομιλία της, αναφέρθηκε στην εμπειρία της στο Μουσείο Μπενάκη. Εκεί το 2016 ο κάθε καλλιτέχνης είχε τον χώρο του, για να παρουσιάσει το έργο του στο πλαίσιο της έκθεσης As One. Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου παρουσίασε μία performance με διάρκεια 8 ώρες. Αυτό την έκανε να ξεπεράσει τα σωματικά της όρια και να συνειδητοποιήσει ότι ουσιαστικά το ανθρώπινο σώμα δεν έχει όρια.

«Έχουμε αντοχές που δεν γνωρίζουμε και μπορεί να μας κρατήσουν για πάρα πολύ χρόνο. Αυτό που σταματάει συνήθως το σώμα μας είναι η σκέψη μας και το μυαλό μας.»

Δείτε εδώ την εκδήλωση του TEDxPanteionUniversity ‘’Break the Pattern’’

Το Break the Pattern θέλησε να εμπνεύσει τους ανθρώπους να τολμήσουν να κάνουν πράγματα πέρα από τις κοινωνικές φόρμες. Ρωτώντας ποιος είναι ο τρόπος  να ξεφύγει κανείς από αυτά τα ‘’καλούπια’’ της κοινωνίας η απάντηση είναι πως στην πραγματικότητα «γεννιέσαι έξω από το καλούπι… δύσκολα βγαίνεις στην πορεία. Και αυτό είναι ”ευχή και κατάρα”…»

Κλείνοντας, το μήνυμά της για τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν μια καινούρια αρχή στην ζωή, τη δουλειά ή και την τέχνη τους είναι «ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ σε αυτό που κάνουν, να δουλεύουν πολύ πολύ σκληρά και να είναι πάντα ανοιχτοί.»

more info

Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου αυτό τον καιρό βρίσκεται σε συνεργασία με τον συνθέτη Dom Bouffard σε μια δουλειά εν εξελίξει, το 4WALLS, μια σπουδή πάνω στον ήχο, την κίνηση και την κάμερα.

Επίσης, ετοιμάζει μία δράση για την Στοά Αρσάκη, σε ένα κάλεσμα του Removement και μας υπόσχεται ακόμα περισσότερα!

Δείτε τη δουλειά της: https://www.klokworksproductions.com/

Ευχαριστούμε πολύ την Μαριάννα Καβαλλιεράτου για την παραχώρηση της συνέντευξης. Καλή και δημιουργική συνέχεια!

 

Σχόλια