Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του μουσικού σχήματος “Θρακόμελο” αποτελεί εξαιρετικό δείγμα για το πώς η σύγχρονη αισθητική μπορεί να «δουλέψει» με στόχο την ανάδειξη της παράδοσης.

Κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Παραδοσιακού Μουσικού Σχήματος «Θρακόμελο» με τίτλο «Από το Ευθύμιο στο Αρσάκειο». Είναι ένα αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας καταγραφών, συνεντεύξεων, ηχογραφήσεων, «πολλών χιλιομέτρων και συζητήσεων».

Ο δίσκος περιέχει 14 οργανικούς σκοπούς και τραγούδια που ανέδειξε η έρευνα τους στο χωριό Αρσάκειο νομού Ροδόπης, οι κάτοικοι του οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό Ευθύμιο Μαλγάρων της Ανατολικής Θράκης, ενώ εμπεριέχεται και ένας οργανικός σκοπός εκτός του Αρσακείου, που ήταν διαδεδομένος στην ευρύτερη περιοχή της Κεσσάνης και των Μαλγάρων.

Στόχος των μελών του «Θρακόμελο» ήτοι των κ.κ. Στέλιου Ματακάκη, Αλέξανδρου Παπουτσή, Θάνου Καρακατσιάνη και  Ηλία Μίσκα,  ήταν να εξερευνήσουν και να αναδείξουν μουσικά, αλλά και κατ’ επέκταση πολιτισμικά, μια περιοχή του θρακιώτικου ελληνισμού που μέχρι και σήμερα παραμένει εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Θρακόμελο: 4 συμφοιτητές φτιάχνουν ένα παραδοσιακό θρακιώτικο μουσικό σχήμα!

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι το άλμπουμ αυτό δεν θα γινόταν πραγματικότητα δίχως την βοήθεια των συνεργατών τους, που όπως επισημαίνουν «υπήρξε καταλυτική», καθώς  εξ αρχής αποφάσισαν να επωμιστούν μόνοι τους όλο το βάρος μιας τέτοιας παραγωγής, χωρίς τη συνδρομή οποιουδήποτε συλλόγου ή φορέα.

Στις ευχαριστίες ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους κατοίκους του χωριού του Αρσακείου και ιδιαιτέρως την οικογένεια Γκάζου, που, όπως αναφέρουν, «πρόθυμα μοιράστηκαν μαζί μας μνήμες, τραγούδια, ιστορίες, τόσο πολύτιμες για εμάς πληροφορίες», αλλά και στους γονείς τους,  που, όπως αναφέρουν, «με την πνευματική και συναισθηματική υποστήριξη τους μας δίνουν τη δύναμη να ξεπερνάμε πάντα κάθε δυσκολία και να συνεχίζουμε».

θρακόμελο

Πέραν του μουσικού περιεχομένου του, το άλμπουμ «Από το Ευθύμιο στο Αρσάκειο», αποτελεί και ένα εξαιρετικό δείγμα το πώς η σύγχρονη αισθητική μπορεί να συνδυαστεί αλλά και να «δουλέψει» με στόχο την ανάδειξη της παράδοσης. Το σύνολο του γραφιστικού σχεδιασμού του ανήκει στον κ. Ιωάννη Εργελετζή, όπως το σύνολο των βίντεο του σχήματος φέρουν την υπογραφή του Κομοτηναίου σκηνοθέτη κ. Μάνου Καρυστινού, ένα  πρώτο δείγμα των οποίων θαυμάσαμε πρόσφατα.

Τα ιστορικά κείμενα αλλά και το φωτογραφικό υλικό του ενθέτου του άλμπουμ παραχωρήθηκαν από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρσακείου, ενώ την επιμέλεια των κειμένων είχαν οι κ.κ. Γιώργος Κωστάκης και Νικόλαος Σίσκος.

Το νέο άλμπουμ των «Θρακόμελο» μπορείτε να προμηθευτείτε από τα εξής σημεία:

– Θεσσαλονίκη:
1) Studio 52 (Δημ. Γούναρη 46, Θεσσαλονίκη 546 21)
2) Σε όλα τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ
3) Δισκογραφική εταιρία Polytropon (τηλ. 2310 415.098 – e-mail: studio@polytropon.gr, με αντικαταβολή)
– Αθήνα:
1) Reload stores (Βενιζέλου Ελευθέριου (Πανεπιστημίου) 54, Ομόνοια, 10678 Αθήνα Αττικής)
2) Σε όλα τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ
3) Στο τηλ. 6979008897

Σε λίγο καιρό θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς του δίσκου καθώς και η ψηφιακή του διανομή στα κανάλια (iTunes,Amazon κλπ.), ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποστέλλουν την παραγγελία τους με inbox μήνυμα στην επίσημη σελίδα του σχήματος στο facebook

Σχόλια