Έχεις ακούσει πολλούς να μιλάνε για τη φιλία και για το πόσο σημαντική είναι. Υπάρχει ωστόσο ένα είδος φιλίας αιώνιο, απεριόριστο και ανιδιοτελές. Και δεν είναι άλλο από τη φιλία μεταξύ αδελφών.

Για τον καθένα μας, η οικογένεια αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι οικογενειών με διαφορετικές σχέσεις να αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της. Οι περισσότεροι γονείς ωστόσο φρόντισαν να μας προσφέρουν ίσως το πιο σημαντικό, το πιο αναντικατάστατο δώρο. Και δεν μιλώ για υλικά αγαθά, αυτά πλέον έχουν καταντήσει τόσο ευκόλως προσβάσιμα, τόσο άυλα, τόσο άδεια σε θέμα αξίας. Μιλώ για ένα άλλο πλάσμα, με το οποίο έχουμε την τιμή να μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας. Και δεν είναι άλλο από τον αδελφό ή την αδελφή μας.

Η σχέση ανάμεσα στα αδέλφια είναι ομολογουμένως πολύ σημαντική και πολύ ιδιαίτερη. Είτε τα πηγαίνουν πολύ καλά μεταξύ τους είτε είναι συνήθως σε κόντρα, ο αδελφικός δεσμός είναι πολύ δυνατός και γίνεται ακόμα πιο έντονος όσο περνούν τα χρόνια. Γι’αυτό το άτομο που μοιράζεστε μαζί αυτόν τον ιερό δεσμό αφυπνίζονται συναισθήματα αγάπης, προστασίας και ανιδιοτέλειας με τρόπο που πίστευες ότι ποτέ δεν ήταν δυνατόν να συμβεί.

Επειδή όμως μεγάλωσα με μεγαλύτερη αδελφή, θα ήθελα να εστιάσω σε αυτού του είδους τον δεσμό. Ακούμε συχνά πως οι φίλοι είναι οι οικογένεια που εμείς οι ίδιοι διαλέγουμε. Γίνεται όμως να συμβεί το αντίστροφο; Να είναι η οικογένειά σου οι φίλοι που διάλεξες; Φυσικά και γίνεται, αν έχεις μια αδελφή στο πλευρό σου.

Με απλά λόγια, είναι ο άνθρωπός σου. Η πρώτη σου πραγματική φίλη, που είναι δίπλα σου απ’τη στιγμή που γεννήθηκες. Που σε καταλαβαίνει καλύτερα και απ’όσο καταλαβαίνεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, που σε στηρίζει σε κάθε βήμα, που ξέρει πριν από σένα τι είναι σωστό να κάνεις.

αδέλφια

Με αυτό το άτομο ενώνεσαι με έναν ακατανόητο δεσμό. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιέσαι ορισμένες φορές, να ταιριάζετε τόσο πολύ; Κι όμως, η αδελφή σου είναι η πιο αντιπροσωπευτική απόδειξη. Το άλλο σου μισό, ο άνθρωπος που αναζητάς σε κάθε απόφαση, σε κάθε αλλαγή, σε κάθε δυσκολία. Σας συνδέουν τα κοινά ενδιαφέροντα, η κοινή καθημερινότητα, ο κοινός, μοναδικά δικός σας τρόπος επικοινωνίας. Πόσες λέξεις άραγε έχετε εφεύρει μαζί, που μόνο μεταξύ σας γνωρίζετε και σε κάθε αφορμή που τις ανασύρετε γελάτε; Όσοι βρίσκονται τριγύρω βέβαια δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε, και αυτό για κάποιο λόγο είναι ακόμα πιο αστείο.

Η αδελφή σου γνωρίζει κάθε πτυχή σου, κάθε μυστικό, προβλέπει κάθε αντίδρασή σου. Σε καταλαβαίνει καλύτερα απ’ότι καταλαβαίνεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, γι’αυτό άλλωστε σε προικίζει με τις καλύτερες, πιο εύστοχες συμβουλές. Είναι πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει, πάντα διαθέσιμη να σε ακούσει, πάντα έτοιμη να τρέξει για σένα. Είναι το άτομο που γνωρίζει τι δεν πρέπει να κάνεις και θα υποστηρίξει αυτήν της την άποψη, αλλά και πάλι θα είναι στο πλευρό σου να σε στηρίξει αν τελικά το κάνεις, παρόλο που δεν ήταν σύμφωνη.

Είναι το πρώτο άτομο που θες να ενημερώσεις σε κάθε αλλαγή, σε κάθε αναπάντεχο γεγονός, σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Η γνώμη της μετράει για σένα ίσως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου, κι ας μην το δείχνεις κάποιες φορές. Και ας το παραδεχτούμε, καλύτερη ψυχολόγο από την αδελφή σου δεν πρόκειται να βρεις ποτέ. Πώς άλλωστε θα μπορούσες, αφού η αδελφή σου ξέρει κάθε πτυχή του εαυτού σου; Ειδικά αν μοιράζεστε το ίδιο δωμάτιο, η ψυχανάλυση δε σταματά ποτέ. Αναλύετε μαζί τα πάντα: γεγονότα, πράξεις, καταστάσεις σε βαθμό αηδίας. Και σχεδόν πάντα η ανάλυση αυτή καταλήγει σε γέλια, και κάποιον απ΄το σπίτι να φωνάζει να σταματήσετε να κάνετε έτσι.

Ακόμη και μετά από έναν τσακωμό ή μια βαριά κουβέντα, θα είναι πάλι εκεί για εσένα. Αλήθεια έχετε αναλογιστεί ποτέ για πόσο ασήμαντα θέματα μαλώνουμε με τα αδέρφια μας και πόσα άσχημα λόγια ανταλλάσουμε χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος; Κι όμως, κανένας τσακωμός, όσο σημαντικός ή ασήμαντος και να είναι, δεν θα κρατήσει πάνω από μία ώρα. Πώς να κρατήσεις κακία εξάλλου στον άνθρωπο που αποτελεί το άλλο σου μισό; Για να μην παραλείψω το γεγονός ότι όση ώρα είστε τσακωμένοι και δε μιλάτε, βαριέσαι γιατί δεν έχεις τον σύμμαχό σου στο πλάι σου, και επειδή τα αισθήματα είναι αμοιβαία, κάποιος θα κάνει την υποχώρηση.

Η αδελφή σου είναι σύμμαχος, σύμβουλος και φύλακας άγγελος μαζί. Στα εύκολα και στα δύσκολα είναι εκεί και δε θα φύγει ποτέ απ’το πλευρό σου. Ο πρώτος άνθρωπος που θα θελήσεις να μιλήσεις όταν έχεις τις μαύρες σου, η μόνη αγκαλιά που σε ηρεμεί πραγματικά και άμεσα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου ο οποίος δεν θα σου γυρίσει ποτέ την πλάτη, δεν θα αδιαφορήσει, δεν θα σε παραμελήσει. Είναι ο σημαντικότερος ίσως συνοδοιπόρος στη ζωή, ο οποίος αντέχει τη γκρίνια σου, τις παραξενιές σου, όλα σου τα κουσούρια. Και όποτε τύχει και πέσεις, θα είναι εκεί για να σε σηκώσει και να σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, όχι απαραίτητα για να μην πέσεις πάλι, αλλά για να μην πονέσεις τόσο την επόμενη φορά.

Με την αδελφή σου μεγαλώνετε μαζί, εξελίσσεστε και ωριμάζετε μαζί. Είστε ένα και στα καλά, αλλά κυρίως στα άσχημα. Γιατί στις άσχημες στιγμές καταλαβαίνεις πραγματικά πόσο την έχεις ανάγκη και πόσο εύστοχες είναι οι συμβουλές της, ειδικά αν είναι μεγαλύτερη από εσένα.

Τα μεγαλύτερα αδέρφια μας μπορεί να είναι υπερπροστατευτικά. Είναι όμως και πιο έμπειρα, πάντα ένα βήμα μπροστά από ‘μας, έχουν ζήσει καταστάσεις που εμείς θα αργήσουμε να βιώσουμε, οπότε οι συμβουλές τους έχουν ακόμα περισσότερη αξία και υπόσταση. Λίγο που είναι ένα τρίτο μάτι λίγο κι αυτή η διαφορά ηλικίας, νοοτροπίας, προσωπικότητας είναι η τελευταία και πιο κρίσιμη γνώμη που θα πάρεις για να λύσεις ένα πρόβλημα. Είναι οι μόνοι άνθρωποι που ποτέ δε θα θελήσουν να μας δουν πληγωμένους ή προβληματισμένους, πάντα θα έχουν κάτι καλό να μας πουν και να μας δείξουν, να μας μάθουν πράγματα και να είναι εκεί για ‘μας μια ζωή.

Έχουν ζήσει περισσότερα πράγματα από σένα, αλλά όχι τόσα ώστε να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ σας.

Επομένως, μπορούν να σε συμβουλεύσουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, και ξέρουν πώς να σου δώσουν το χώρο και το χρόνο για να αναπτύξεις την προσωπικότητά σου. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο σε καμία περίπτωση πως είναι συγκαταβατικοί και σου χαϊδεύουν τ’αφτιά.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις που κάνεις κάποιο λάθος, που η συμπεριφορά σου ήταν κάθε άλλο παρά σωστή, θα σε κρίνουν σκληρά, τα λόγια τους θα σε κάνουν να νιώσεις άσχημα και να σκεφτείς πέντε και δέκα φορές αυτό που έκανες, γιατί ξέρεις πως κατά βάθος έχουν δίκιο. Έτσι όμως θα σε κάνουν πιο δυνατό, πιο ώριμο, πιο συνειδητοποιημένο.

Μεγάλο πράγμα το να έχεις μεγαλύτερη αδελφή. Ειδικά αν είστε δύο κορίτσια στο ίδιο σπίτι, κάνετε τα πάντα μαζί, όσα χρόνια κι αν σας χωρίζουν. Ψώνια, ταινίες, βόλτες. Χώρια που εμπιστεύεσαι την κρίση της περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου. Και η γνώμη της πάντα είναι εύστοχη, αφού όλο και με κάποιον τρόπο σε επηρεάζει, είτε σε θέμα γούστου, είτε ενδυματολογικών επιλογών, είτε στη διαμόρφωση της ίδιας της προσωπικότητάς σου. Γιατί καλύτερη φίλη και σημαντικότερη σύμμαχο απ’την αδελφή σου δεν πρόκειται να αποκτήσεις ποτέ.

Μπορεί να μη λέτε συχνά «σ’αγαπώ», δεν παύετε όμως να το αποδεικνύετε καθημερινά. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Στις χαρές και στις λύπες. Και λες καθημερινά «ευχαριστώ» που υπάρχει στη ζωή σου. Γιατί η αδελφή σου είναι το καλύτερο δώρο που σου έκαναν οι γονείς σου. Γιατί μαζί είστε δυο κομμάτια απ’το ίδιο παζλ που αλληλοσυμπληρώνεστε με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο.

*Εξαιρετικά αφιερωμένο στο άλλο μου μισό. Σ’ευχαριστώ που εδώ και τόσα χρόνια συνεχίζεις να ανέχεσαι το χάος μου.

 

Σχόλια