10 τραγούδια με πολιτικό μήνυμα που αξίζει να μάθεις για ποιον λόγο γράφτηκαν!

Η μουσική μας αγγίζει με έναν μοναδικό τρόπο είτε ακούμε κάποιο τραγούδι στο ραδιόφωνο, είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν τραγούδια που δεν έχουν νόημα, όπως τα περισσότερα pop τραγούδια. Άλλα όμως έχουν γραφτεί για να εκφράσουν μια βαθιά έννοια και έχουν σκοπό να μας παρακινήσουν να αναλάβουμε δράση. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τραγούδια με πολιτικό μήνυμα και κοινωνικό μήνυμα ή γράφτηκαν επειδή οι δημιουργοί τους είχαν επηρεαστεί από κάποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός.

1. God Save the Queen- Sex Pistols

To single κυκλοφόρησε το 1977 και θεωρήθηκε από το ευρύ κοινό ως μια επίθεση στην Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και κατά της μοναρχίας. Ο τίτλος έχει παρθεί απευθείας από τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου (“God Save the Queen”).

Για την εποχή του ήταν ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο τραγούδι, γιατί η Βασίλισσα θεωρείτο, ότι λάμβανε αρκετά φασιστικές αποφάσεις. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι γράφτηκε για την Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ η δημοφιλής μπάντα το αρνείται.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι Sex Pistols, μέσω αυτού του τραγουδιού, έδειξαν την συμπάθεια τους στην αγγλική εργατική τάξη και την δυσαρέσκεια τους στην μοναρχία.

2. Sunday Bloody Sunday – U2

Οι U2 είναι από εκείνα τα συγκροτήματα, που υπάρχουν, ώστε να διαδίδουν πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Ο Bono, πολύ συχνά ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και μιλά με αξιωματούχους και απλούς ανθρώπους, ώστε να μειωθούν οι αδικίες απέναντι στις ευπαθείς ομάδες. Στα τραγούδια τους υπάρχουν πολλές αναφορές στο Θεό και πως αυτός μπορεί να επιφέρει την δικαιοσύνη στον κόσμο μέσων των ανθρώπων.

Το τραγούδι “Sunday Bloody Sunday” γράφτηκε από τον Bono στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Ο ίδιος παρακολουθούσε τις ειδήσεις, όπου παρουσιαζόταν ένα αιματηρό μακελειό, που λάμβανε χώρα στην πατρίδα του την Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας αθώων πολιτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 10 άνθρωποι. Το επεισόδιο αυτό συνέβη Κυριακή, μια μέρα όπου έπρεπε να υπάρχει ειρήνη. Η ιστορία αυτή συγκλόνισε τόσο πολύ τον Bono, που τον ώθησε να γράψει  αυτό το τραγούδι για τα θύματα αυτής της τραγωδίας.

3. War – Bob Marley and the Wailers

Το “War” είναι ένα απ’ τα λίγα τραγούδια, που δεν έχει γράψει ο ίδιος ο Bob Marley. Οι στίχοι προέρχονται από έναν λόγο που εκφώνησε ο Αιθίοπας ηγέτης Haile Selassie I το 1963 στα Ηνωμένα Έθνη.

Στο λόγο του αναφέρει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε την ειρήνη εξ’ αιτίας του ρατσισμού και ιδιαίτερα  εξ΄ αιτίας των φυλετικών διακρίσεων. Ολόκληρος ο λόγος είναι ένα κείμενο, που αξίζει να διαβάσετε, αφού θα σας δώσει την δυνατότητα να καταλάβετε καλύτερα όλα όσα τραγουδά ο Marley.

4. Strange Fruit- Billie Holiday

Η μπαλάντα αυτή έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan και ο Kanye West, αφού ενώνει όλη την Pop κουλτούρα (ταινίες, τηλεόραση, κόμικς). Αρχικά, είχε τον τίτλο “Bitter Fruit”, διότι αναφέρεται στο λιντσάρισμα Αμερικανών στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το “Strange Fruit” -όπως ονομάστηκε τελικά- είναι το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο και αναφέρεται στα δικαιώματα του πολίτη. Σίγουρα τα φωνητικά του Billie Holiday βοήθησαν αρκετά, ώστε να γίνει γνωστό το τραγούδι, που έχει συγκαταλεχθεί στα καλύτερα τραγούδια του 20ου αιώνα.

5. The GreatestSia

Αυτό τραγούδι κυκλοφόρησε απ’ την Sia με σκοπό να υποστηρίξει την υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton. Έπειτα, στο δεύτερο debate ο Donald Trump δήλωσε ότι η Clinton δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή για να μπει στον λευκό οίκο.

Η Sia απάντησε στον Trump με ένα βίντεο 33 δευτερολέπτων στο οποίο βλέπουμε στιγμές της πολιτικής ζωής της Clinton. Στο βίντεο ακούγεται το τραγούδι της Sia “The Greatest”, στο οποίο επαναλαμβάνεται η λέξη αντοχή (stamina). Το κλιπ τελειώνει με το #ΙmWithHer και τον στίχο “Είμαι ελεύθερος/-ή να γίνω απόψε ο καλύτερος/-η”.

6. Coffin for Head of State – Fela Kuti

O Fela Kuti είναι ένας απ’ τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν χρησιμοποιήσει μέσα σε πολλά τραγούδια τους την πολιτική και έχουν τελικά υποφέρει απ’ αυτήν.

Το τραγούδι του “Zombie” από μόνο του επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός, αφού εξ’ αιτίας του τραγουδιού ο Νιγηριανός πρόεδρος Oluṣẹgun Ọbasanjọ έστειλε στρατιώτες να επιτεθούν στον Kuti. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε η μητέρα του και ο τραγουδιστής αντί να σταματήσει να κυκλοφορεί πολιτικά τραγούδια αυτός συνέχισε δριμύτερος.

Στο “Coffin for Head of State” ο Fela Kuti καταγγέλλει τους δολοφόνους και καταφέρνει με κάποιο τρόπο μέσα σε 20 λεπτά να δείξει πόσο οργισμένος ήταν.

7. Born in the U.S.A – Bruce Springsteen

Το τραγούδι αυτό ακούγεται πολλές φορές σε γιορτές την 4η Ιουλίου, ημέρα Aνεξαρτησίας της Αμερικής. Στην πραγματικότητα, όμως το “Born in the U.S.A” αποτελεί μια κριτική για το πώς αντιμετωπίζονται οι στρατιώτες.

Στο τραγούδι ο άνθρωπος που έγινε στρατιώτης δεν έγινε από μια συνειδητή επιλογή, αλλά περισσότερο επειδή του έτυχε. Όταν τελικά επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τον αντιμετώπισε κανείς σαν ήρωα.

Αν προσέξετε τα λόγια, σίγουρα θα καταλάβετε αυτό το σημαντικό μήνυμα, που προσπαθεί ο  Springsteen να μας περάσει.

8. Imagine- John Lennon

O John Lennon τραγουδάει για έναν κόσμο, που φαντάζει ουτοπικός. Χωρίς θρησκείες, χωρίς συμβάσεις.

Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο της Yoko “Grapefruit”, όπου η καλλιτέχνης ξεκινάει τις φράσεις της με το ρήμα φαντάσου. Εκτος από τους στίχους, όμως και το βιντεοκλίπ προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα.

Με τον Lennon ντυμένο σαν cowboy και την Yoko Ono ντυμένη σαν Ινδιάνα το μυαλό μας κατευθείαν πηγαίνει στις διαφορετικές κουλτούρες και το πως τελικά καταφέρνουν όλες μαζί να συνυπάρχουν.

9. Revolution- The Beatles

Ήταν το πρώτο πολιτικό τραγούδι των Beatles και η απάντηση του Lennon για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το τραγούδι το έγραψε ο John Lennon όταν βρισκόταν στην Ινδία και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές version του τραγουδιού, γιατί δεν άρεσε το τραγούδι στον Paul McCartney. Μια πιο γρήγορη και ρυθμική version δεν κυκλοφόρησε στο album, αλλά ως single.

H πρωτότυπη version του τραγουδιού κυκλοφόρησε στο “The White Album” και είναι πιο αργή. Ο στίχος “count me in” (συμπεριέλαβε με) και “count me out” (μην με υπολογίζεις) αναφέρεται στην βία και έχει μια διπλή σημασία στο τραγούδι.

10. I Don’t Like Mondays – The Boomtown Rats

Το single “Ι Don’t Like Mondays” ήταν πρώτο στο UK Singles Chart για 4 ολόκληρες βδομάδες το καλοκαίρι του 1979 και γράφτηκε από τον Bob Geldof.

Μια 16χρονη κοπέλα που έμενε απέναντι από ένα δημοτικό σχολείο στο San Diego της California άνοιξε πυρ στο σχολείο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 παιδιά, 1 αστυνομικός και να χάσουν την ζωή τους 2 ενήλικες. Το τραγούδι ονομάστηκε έτσι, γιατί η δράστης υποστήριξε ότι διέπραξε το έγκλημα επειδή δεν της άρεσαν οι Δευτέρες.

Σχόλια