Τι καλύτερο από ένα feedback των ηχητικών σημάτων του ραδιοφώνου, πάλι πίσω σε αυτό, από 11 αγαπημένους Έλληνες παραγωγούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου; Ανθρωπάκια κλεισμένα σε τρανζίστορ, διαστημόπλοια, χρονομηχανές και πολλή μαγεία: μια ωδή στο ραδιόφωνο!

 

Όταν το όλον υλικό περίβλημα του καθημερινού μας βίου καταρρέει με γοργούς ρυθμούς, το μόνο που απομένει είναι ο απογυμνωμένος άνθρωπος και η αλήθεια του. Αυτή η αλήθεια σε συνδυασμό με την δυσνόητη και ευμετάβλητη πραγματικότητα δημιουργούν την ανάγκη για μετάφραση των συναισθημάτων μας σε κάτι απτό, που να αρμόζει σε μια κάποια λογική. (Σοφία Κόπολα μεγάλη η χάρη σου…)

Ίσως ουμανισμός εν τέλει να σημαίνει επικοινωνία και αυτό να είναι το κλειδί της εξέλιξής μας. Χαρισματικοί άνθρωποι που ανέπτυξαν νέους τρόπους γραφής, δε διαφέρουν σε τίποτα επίσης από αυτούς που κατασκεύασαν το πρώτο «κλαβίχορδο», ή τον Fermat που μίλησε με νέες μαθηματικές βάσεις. Μπορεί να διαφέρουμε στην τροποποιημένη κατά DNA κατασκευή, αλλά ως προς την ουσία μας αναζητούμε απλώς τρόπους να επικοινωνούμε και να εξελισσόμαστε μέσω των αλληλεπιδράσεών μας.

Έτσι είναι και το ραδιόφωνο. Αυτή είναι και η σημασία του. Δεν έχει σημασία, έχει σκοπό!

Ένας λόγος που το ραδιόφωνο όχι απλά επιζεί, αλλά ανθίζει κιόλας, είναι ότι αποτελεί ένα είδος τέχνης, δηλαδή μια μορφή έκφρασης…Αναζωπυρώνεται και το ρεύμα του, όπως σε όλες τις τέχνες, σε τέτοιες μέρες. Διότι είναι εύκολο να μιλήσεις και η πληροφορία σου να χαθεί στα πέρατα του διαδικτύου. Αλλά το να ακούσεις κάτι -πραγματικά να το αφουγκραστείς- είναι ταλέντο του πομπού. Αυτούς τους αόρατους συντρόφους στα καθημερινά μας soundtrack γιορτάζουμε σήμερα και ξεσκεπάζουμε για λίγο τις σκέψεις τους (αρκετά ώστε να μη χαθεί η…«μαγεία»!)

 

ΕΛΕΝΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

ραδιόφωνο

«Το ραδιόφωνο είναι οξυγόνο. Είναι ο συνδυασμός ψυχής και μουσικής που συνθέτει το soundtrack της ζωής μας και ενώνει ζωές παράταιρες και άγνωστες μεταξύ τους κάτω από την ομπρέλα της μελωδίας και του ρυθμού. Το ραδιόφωνο είναι μια ρομαντική και συναισθηματική σχέση μέσω διάφορων  μορφών τεχνολογίας, που ενώνει λέξεις και ήχους ενός μοναδικού σύμπαντος, παράλληλα με έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δημιουργεί παρενθέσεις για μια πιο όμορφη και ολοκληρωμένη πραγματικότητα.»


Έλενα Αγγελίδου
Mansta Radio(web)

Η «Φρίντα Κάλο των ερτζιανών» και η ίσως η πιο ερωτεύσιμη φωνή της Θεσσαλονίκης, άφησε το προσωπικό της στίγμα στον αξέχαστο Republic 100,3 και πλέον -όσο της επιτρέπει η ατίθαση σπίθα του εξερευνητή μέσα της, να παραμένει σε ένα γεωγραφικό μήκος και πλάτος – μοιράζεται ιστορίες από όλες τις γωνίες του πλανήτη στον άκρως δημιουργικό ιντερνετικό, Mansta Radio.
Το πάθος της, την έχει οδηγήσει ακόμη μέχρι και τον Βόρειο Πόλο και απ’ότι φαίνεται τίποτα δε μπορεί να παγώσει το χαμόγελό της. Αναμεταδότης ζωής…

 

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ραδιόφωνο«Σύμφυτη με τη φύση του ραδιοφώνου είναι η έννοια ‘εκπομπή’, ένας τεχνικός όρος που μετουσιώνεται σε κάτι ενδιαφέρον και αποκτά μια διαφορετική αξία όταν αυτό που εκπέμπεται δικαιώνει την υπόσταση του ραδιοφώνου ως μέσου. Πιστεύω λοιπόν πως τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται πρέπει να μεταδίδουν αισθητική, πολιτισμό, ατμόσφαιρα, και ασφαλώς την προσωπικότητα και το ήθος του ραδιοφωνικού παραγωγού (που καλό είναι να υπάρχει βέβαια), ο οποίος οφείλει να φοράει πάντα τα ‘καλά του’, από πλευράς διάθεσης και αφοσίωσης, χωρίς όμως να είναι ψεύτικος, αγοραίος ή αντιθέτως υπερβολικός, φορτικός με την ‘αλήθεια’ του.

Και ασφαλώς, η εκπομπή δεδομένων είναι καλό να μην είναι μονόπλευρη. Μεταδίδει και εκπέμπει και το κοινό, και η αλληλεπίδραση μαζί του στο χρονικό πλαίσιο της διάρκειας της εκπομπής αλλά και σε βάθος χρόνου, είναι το καύσιμο του ραδιοφωνικού παραγωγού -τον κάνει να αντλεί πείρα και σοφία! Πέρα από τις απόψεις μου για την υπόστασή του, στο καθαρά προσωπικό επίπεδο, το ραδιόφωνο για εμένα είναι όπως το διαστημόπλοιο Enterprise στο Star Trek: Ένα σταθερό σημείο αναφοράς το οποίο με αίσθηση καθήκοντος, χαρά και προθυμία είναι απόλυτα ενταγμένο στην ζωή και την προσωπικότητά μου.  »

 


Μανώλης Οικονόμου
Εν λευκώ 87,7 (Αθήνα)

Εκτός του ότι ξέρει να δαμάζει θεριά -με αρχική ειδικότητά του ήταν η κτηνιατρική, έχει βρει τον τρόπο να θεραπεύει τις ψυχές μας μιλώντας μας κάθε βράδυ 00.00 με 02.00 στη βραδινή ζώνη του Εν Λευκώ, σε γλώσσες ακατανόητες για τον οποιοδήποτε πολιτισμό. Είναι από τους παλαιότερους παραγωγούς του σταθμού, συμπληρώνοντας σχεδόν 20 χρόνια στο μικρόφωνο και στον ελεύθερό του χρόνο ταξιδεύει μέσα από τα προσωπικά του, καθημερινά mini δοκίμια (δε θα τα βρείς)!

 

 

ΜΙΡΕΛΛΑ ΚΑΠΠΑ

ραδιόφωνο

«Σκόρπιες σημειώσεις, “βιδωμένα” ακουστικά, cds σε λάθος θήκες … ΓΕΛΙΑ!
Μουσικές εμμονές και περιπετειώδη σαρδάμ…
Η περήφανη ανακάλυψη του τέλειου κομματιού και η μανιώδης αναζήτηση του επόμενου.

Οι Joiners που χαράζουν διαδρομές στον χάρτη, με σημείο συνάντησης το intro σου.
Ο Tony Allen και ο Damon Albarn που κοντοστέκονται σε ένα στίχο.
‘Does anyone see.. (you gotta go back)’ .
Αύριο πάλι!»

 


Μιρέλλα Κάππα
Join Radio (web)

Το «κορίτσι πειρασμός» του Join Radio , βρίσκεται κάθε απόγευμα 18.00 με 20.00 στους ψηφιακούς δέκτες μας και μας μαθαίνει τις σύγχρονες «ροκιές» υπό μορφήν beats. Υπέρμαχος του δικαιώματος ελευθερίας των τετράποδων φίλων μας  και των καταπατημένων μας ενστίκτων. Όντας φύση ανήσυχη, παραθέτει σκέψεις της στο savoirville.gr , ενώ δε λέει να αφήσει καμία πτυχή των media ανεκμετάλλευτη και πειραματίζεται ακόμα και σε web tv μονοπάτια (άγνωστα προς το παρόν).

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ

ραδιόφωνο

«Το ραδιόφωνο για μένα είναι δημιουργικότητα. Οι ιστορίες των τραγουδιών που φτιάχνουν μια μεγαλύτερη ενιαία ιστορία. Είναι χαρά, απόλαυση και επικοινωνία, ανάμεσα σε τόσους πομπούς και δέκτες. Είναι η συνάντηση των κόσμων!

Ένας φίλος που είναι πάντα εκεί… Αρκεί ένα κλικ για ν’ ανοίξει το ραδιόφωνο και να γεμίσει ο τόπος τραγούδια.»


Γιάννης Καστανάκης
Pepper 96,6 (Αθήνα)

Συναντάει και αναγνωρίζει κανείς σχεδόν αβίαστα τη χαρακτηριστική “χαμογελαστή” φωνή του και την ελαφριά βραχνάδα του, 20.00 με 22.00 στον Pepper 96.6, έναν από τους λίγους σταθμούς που διατηρούν ακόμα σταθερό ύφος και ποιότητα. Παιχνιδιάρικες μουσικές και μονίμως ένα βήμα μπροστά στο ξετρύπωμα των hits…

 

 

ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΣΤΑΓΚΟΥΡΑΚΗ

ραδιόφωνο

«To ραδιόφωνο για μένα είναι ο λόγος που ξυπνάω κάθε μέρα. Δεν είναι εξάρτηση, είναι ανάγκη, ευθύνη και αγάπη. Και όλοι αυτοί που τους λες τα διάφορα, και τους συναντάς τυχαία έξω – να, τη Μαρία, δεν την ήξερα και με ακούει από την πρώτη μέρα…ήμασταν στην ίδια παρέα, ντρεπόταν να μου μιλήσει και ήταν τόσο ευγνώμων και συγκινημένη! Μου έκανε μια δυνατή και ζεστή αγκαλιά.

Έχω πολλές παρόμοιες ιστορίες : ο κόσμος ακούει μια φωνή και μετά τυχαίνει να σε γνωρίζει, ενώ εσύ δεν έχεις συνειδητοποιήσει σε πόσο μεγάλο βαθμό έχεις συμβάλλει στην καθημερινότητα, στη σκέψη και στον ψυχισμό των άλλων… Το ραδιόφωνο είναι ζωή. Αυτό είναι!»

 


Ρουμπίνη Σταγκουράκη
Kosmos(ΕΡΤ) 93,6 & 107,0 (Αθήνα)

Περισσότερο ως διαμάντι θα χαρακτηριζόταν παρά ως …ρουμπίνι, ένεκα των σπάνιων κοιτασμάτων «κρυσταλλωμένων» ήχων που παρουσιάζει στον αέρα της κρατικής ραδιοφωνίας, μεταξύ 14.00 και 16.00 καθημερινά! Ανακαλύψαμε ένα εξαγνισμένο «καθαρό μυαλό», βρήκαμε και την «αιώνια λιακάδα» στις μεταδόσεις του Kosmos

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΤΖΟΓΛΟΥ

ραδιόφωνο«To ραδιόφωνο είναι ο δεύτερος “άνθρωπος” σε ένα άδειο σπίτι…Ο πρώτος άνθρωπος, πάντα θα είσαι εσύ και θα σου κρατάει συντροφιά στα εύκολα και στα δύσκολα. Είναι το πιο ευγενικό μέσο επικοινωνίας, μιας και επέλεξε να απασχολεί μόνο τα αυτιά σου και να απελευθερώνει την καρδιά και τα όνειρα σου. Πάντα είναι εκεί για να σου απευθύνει ερωτήσεις ή για να σου δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα του συναισθήματος.

Μεγάλο του πλεονέκτημα : μόλις μάθεις τις απαντήσεις, σου αλλάζει τις ερωτήσεις ώστε να βρεις μια καινούρια απάντηση, σε ό,τι μπορεί να ζήσει στο όνειρο και μέσα σε ένα τραγούδι. Κι αν το τραγούδι το συγκεκριμένο είναι λειψό, κάνε υπομονή γιατί ακολουθεί το επόμενο…κι αυτό σημαίνει ραδιόφωνο!»


Δήμητρα Καρτζόγλου
Το Ραδιόφωνο (Web)

Γεννήθηκε γνωρίζοντας τον μοναδικό προορισμό της, το… ραδιόφωνο και της αξίζει να χάνεται ανάμεσα στις κονσόλες κάθε Κυριακή βράδυ 21.00 με 23.00. Μπορεί να έχει σπουδάσει οικονομικά αλλά σίγουρα δεν κάνει οικονομία στην αστείρευτη φαντασία της! Ζει σε άλλη εποχή και αυτό την κάνει περισσότερο αληθινή και «ανεκτή» στο αυτί.

 

 

ραδιόφωνο
«Είσαι μικρός και ψάχνεις το ανθρωπάκι που μιλά μέσα από το τρανζίστορ στην κουζίνα, στο αμάξι και το σύνθετο της γιαγιάς. Μεγαλώνεις και γίνεσαι εσύ το ανθρωπάκι. Σκέφτεσαι πόσα παιδιά κρατούν εκείνη τη στιγμή μια μικρή γκρι συσκευή και την κοιτούν με απορία και πόσοι μπορεί να σιγοτραγουδούν τη μελωδία που τους προτείνεις. Χαμογελάς και ξέρεις. Η σχέση σου με το ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι ερωτική. Μια σχέση γεμάτη μουσική, έμπνευση, δημιουργία, επικοινωνία, γνώσεις κι εμπειρίες…

Αυτό είναι το ραδιόφωνο. Αυτή και η μαγεία του: Φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους από άλλα μέρη κι άλλη ηλικία και τους κάνει να μοιράζονται κάτι κοινό. Να γίνονται αυτό. Για κάποιους ίσως είναι η μοναδική συντροφιά. Το να κάνεις αυτούς τους ανθρώπους να χαμογελούν, είναι κάτι που δεν θα σταματήσει ποτέ να με συγκινεί και να με γοητεύει.»


Δήμητρα Αλεξανδράκου (Μητσάκι)
Sinradio.gr (web) (Πάτρα)
Τη γνωρίσαμε σε φοιτητικούς κύκλους και τα χαλαρωτικά μας Σάββατα, μέσα από τους 90,4 (Imera fm), τη συχνότητα μέσα από την οποία εκπέμπει ένας από τους πιο πετυχημένους και επαγγελματικά στημένους, φοιτητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (σχεδόν) στην Ευρώπη! Η εκπομπές της έχουν χαρακτηριστεί από μεγάλο εύρος μουσικών, που ακολουθούν την φυσική πορεία της ανθρώπινης διάθεσης, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει δώσει βήμα στο χώρο του θεάτρου, το δεύτερο μεγαλύτερό της πάθος. Φιλόσοφος στην ιδιότητα, μαθηματικός όμως στον τρόπο της να μας περνάει πληροφορία…

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΛΛΗΣ

ραδιόφωνο

«Για μένα ραδιόφωνο σημαίνει να ξυπνάς το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να συντονίζεσαι στον αγαπημένο σου σταθμό και να μην ξεκολλάς από εκεί :  να σε συντροφεύει όλη την ημέρα και σε όλες τις στιγμές της ζωής!  Νιώθω τυχερός γιατί έχω αξέχαστες αναμνήσεις με την συντροφιά του ραδιοφώνου…»


Γιώργος Ράλλης
Milk & Chocolate (Web)

Ζει κυριολεκτικά μέσα από τη μουσική, αφού εργάζεται στον εικαστικό παράδεισο, που ακούει στο όνομα Underflow record store & gallery, κολυμπώντας ανάμεσα σε σωρεία δίσκων βινυλίου. Επιτρέπει στον εαυτό του μερικές ανάσες από τις ακροάσεις των δίσκων κάθε Σάββατο, μεταξύ 15.00 και 16.00, ώστε να μας εισάγει για λίγο στον κόσμο του, στον πιο soul σταθμό της χώρας.

 

ΠΕΝΝΥ ΓΕΡΟΥ

ραδιόφωνο

«Έχω πολλές ιστορίες που προδίδω το ίδιο μου το φαντασιακό για τη σημασία του ραδιοφώνου στη ζωή μου, αλλά μπορώ με ασφάλεια (και οικονομία χώρου) να καταλήξω στο μεταξύ, ότι το ραδιόφωνο είναι μια από τις πιο ουσιαστικές και ταυτόχρονα υποτιμημένες συντροφιές που έχουμε προσφέρει, εμείς οι ίδιοι, στους εαυτούς μας μέσα στο χρόνο – μια συντροφιά από ανθρώπους για ανθρώπους – αφού πάντα θα με κολακεύει ο τρόπος που χιλιάδες δέκτες επικοινωνούν ταυτόχρονα με έναν πομπό, αλλά και μεταξύ τους, με έναν σχεδόν υπερβατικό τρόπο.

Με τη σειρά μου θα πω πως το ραδιόφωνο είναι μαγεία, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την πραγματικότητα. ​Είναι η δική σου χρονομηχανή, παρότι βασική του αρχή είναι το σύγχρονο, το τώρα. ​Είναι συντροφιά, ενώ σου δίνει την ελευθερία να είσαι μόνος. Είναι επικοινωνία, χωρίς να πει λέξη· συμπαράσταση, χωρίς να είναι καν κοντά· χαλάρωση, όταν η μέρα είναι δύσκολη· χορός, ακόμα κι αν είσαι με τις πιτζάμες στο δωμάτιο· ταύτιση, ακόμα κι αν δεν ξέρει ούτε το όνομά σου· έκφραση, όταν δε βρίσκεις τις σωστές λέξεις· μοναδικότητα, όταν ξέρεις πως ο τρόπος που εσύ προσλαμβάνεις, ερμηνεύεις και εννοείς αυτό που ακούς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει ταίρι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χρόνια πολλά, ραδιόφωνο! »


Πέννυ Γέρου
Troll Radio(Web)

Ανήκει στην λαμπρή αυτή συνομοταξία της νέας γενιάς που δίχως να το συνειδητοποιεί, ακολουθεί πραγματικά τα όνειρά της και αλλάζει σιγά σιγά τον κόσμο, αβίαστα! Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα media, αλλά η πραγματική της ζύμωση έγινε κάπου στο μικρό πέρασμά της από τον Pepper! Είμαστε κολλημένοι μαζί της -όπως οι Stealers Wheel, κάθε Τετάρτη 20.00 με 22.00 στον Troll (που δεν αστειεύεται καθόλου), ενώ έχουμε εθιστεί στις καλοδουλεμένες της συνεντεύξεις και τις «ανασκαφές» της στο The Frog.

 

 

ΝΙΚΗ ΠΑΠΠΑ

ραδιόφωνο

«Τι είναι το ραδιόφωνο για μένα;

Αν λοιπόν έπρεπε να απαντήσω με μία λέξη θα έλεγα ‘μαγεία’, αλλά σίγουρα του αξίζει κατιτίς παραπάνω!
Το ραδιόφωνο υπήρχε σε όλα τα σπίτια πολύ πριν την εισβολή της τηλεόρασης, μεταδίδοντας μουσικές και ειδήσεις που φτάναν κατευθείαν στα αυτιά με ένα μοναδικό τρόπο. Σίγουρα σήμερα εμείς οι ονειροπόλοι αναζητούμε την αλήθεια του παρελθόντος, γιατί όλοι είμαστε το παρελθόν μας. Το πιστεύω…
Σαν ένα ταξίδι με μία μηχανή του χρόνου βλέπω λοιπόν το ραδιόφωνο, με εισιτήριο ‘πήγαινε’ ή ‘πηγαινέλα’! Η επιλογή δική σου…»


Νίκη Παππά
Home Radio 89,1 (Χαλκίδα)

Ένα κορίτσι πολύχρωμο και πολυτάλαντο που δίνει πικάντικη γεύση στα μεσημέρια μας, καθημερινά μεταξύ 12.00 και 14.00, σε έναν σταθμό μεγαλύτερης δυναμικής και από την ίδια του την πόλη! Διατηρεί το δικό της ευφάνταστο food blog, το ‘Voutyromelo’ , το οποίο και ενημερώνει συχνά με νέους πειραματισμούς της. Ρετρό pop κουλτούρα και φαγητό : o Andy Warhhol σε διασταύρωση με την Amelie;!

 

ΛΙΑΝΑ ΖΙΚΑ

ραδιόφωνο

«H δυνατότητα ή αλλιώς η ευκαιρία να μοιράζεσαι την μουσική που σε συγκινεί με ‘αγνώστους’ προς εσένα ακροατές, (πράγμα που έχει και αυτό την δική του μαγεία), καθώς και αγωνία που προσωπικά βιώνω με το να τους ευχαριστήσω με τις επιλογές μου»


Λιάνα Ζίκα
Paranoise Radio (web)

Αλλοπαρμένη (τι άλλο;) Θεσσαλονικιά Paranoiser,  μεσάνυχτα Δευτέρας , σε βάζει στη μπρίζα με φρέσκους bass ήχους από όλο τον κόσμο και σου θυμίζει τι σημαίνει να είσαι νιάτο! Ο ήχος της έχει μπει σε άλλο πειραματικό επίπεδο ηλεκτρονικής μουσικής και ο σταθμός αυτός είναι σίγουρα υπεύθυνος για την όμορφη αυτή σταδιακή μετάλλαξη. Να στο κάνουμε πιο…Λιανά;

 


INTERNATIONAL WORLD RADIO DAY 2017

www.diamundialradio.org/

www.facebook.com/WorldRadioDay/ rel=”nofollow”

Διάβασε Ακόμη :

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ!

 

 

 

Σχόλια