Τι γίνεται όταν το πτυχίο έρχεται να ταράξει την ξένοιαστη φοιτητική ζωή σου;

Ο Οκτώβρης είναι ωραίος μήνας. Μόλις έχεις αφήσει πίσω σου μια εξεταστική και η επόμενη είναι πολύ μακριά για να απειλήσει την ευτυχία σου. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την εξεταστική, το άγχος και τους γονείς που ρωτάνε πώς τα πήγες. Ή μάλλον υπάρχει… Το να ξέρεις ότι δεν θα δώσεις ξανά εξεταστική!

Πίστεψε με, όταν τελειώσεις τη σχολή, θα εκτιμήσεις μέχρι κι αυτή την πτυχή της φοιτητικής σου ζωής.

Όταν είσαι στη σχολή, υπάρχει ένας βασικός στόχος, το πτυχίο (αυτό που αχνοφαίνεται εκεί στο βάθος). Στην αρχή φαίνεται πολύ μακρινό, δε λέω, όμως σιγά σιγά το πλησιάζεις. Αφαιρείσαι λίγο στο δρόμο, κάνεις καμιά στάση, χαζεύεις, αλλά τελικά τα καταφέρνεις.

Και τώρα τι γίνεται; Είναι δυνατόν τώρα που έφτασες , να θες να γυρίσεις πίσω;

Λοιπόν… Όσο προετοιμασμένος και να είσαι, όσο καλά και να έχεις σχεδιάσει το επόμενο βήμα σου, το πιο πιθανό είναι ότι μόλις περάσεις και το τελευταίο μάθημα, θα φρικάρεις. Γιατί η φοιτητική ζωή τελειώνει, αρχίζουν τα δύσκολα και εσύ θα πρέπει να πάρεις  σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.

Από το μυαλό σου θα περάσει κάθε πιθανό σενάριο.

Μπορείς να ξεκινήσεις μεταπτυχιακό, ή να πιάσεις μια δουλειά, ή να δώσεις κατατακτήριες για μια άλλη σχολή, ή να γυρίσεις πίσω στους γονείς σου, ή να γίνεις επαγγελματίας surfer… ναι εντάξει εδώ αρχίζει η  παράνοια. Γιατί δεν ξέρεις ποια είναι η καλύτερη κίνηση, ούτε ποιο μεταπτυχιακό σε ενδιαφέρει περισσότερο, ούτε τι παίζει με τις συστατικές επιστολές, ούτε πόσο θα δυσκολευτείς να βρεις δουλειά, ούτε αν θες να ζήσεις σε άλλη χώρα (γιατί παίζει κι αυτό το σενάριο), και ούτε surf ξέρεις.

Θα πρέπει να εξετάσεις την κάθε επιλογή αλλά δεν θα είναι εύκολο.

Θα αγχωθείς, θα μπερδευτείς, θα αμφισβητήσεις τις σπουδές σου, θα νιώσεις την ανάγκη να τα αφήσεις όλα στην άκρη, θα τα αφήσεις όλα στην άκρη, θα θες κι άλλο χρόνο και μπορεί και να καθυστερήσεις την ορκωμοσία σου λίγους μήνες (μα ποιος τα κάνει αυτά;;).

dsc04404-okΤο θέμα είναι πως όλα αυτά είναι φυσιολογικά γιατί με το πτυχίο κλείνει ένα πολύ όμορφο κεφάλαιο της ζωής μας, που ίσως να μην είμαστε τελείως έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας. Η αλήθεια είναι ότι η φοιτητική ζωή έχει μια ξεγνοιασιά. Ως φοιτητής, δεν πειράζει αν σκεφτείς τρελά πράγματα, αν πάρεις λάθος αποφάσεις, ή αν πειραματιστείς λίγο.

Ε λοιπόν ούτε μετά πειράζει! Σκοπός είναι να βρεις τι θέλεις. Μέσα σε όλη αυτή την «μετά πτυχίον παράνοια», θα γίνεις δημιουργικός και θα ανακαλύψεις καινούρια πράγματα για σένα. Σκέψου όλες τις επιλογές και μην πιεστείς και μην φοβηθείς να δοκιμάσεις κάτι μη αναμενόμενο.

Το επόμενο βήμα είναι διαφορετικό για τον καθένα και το σημαντικό είναι οι αποφάσεις που θα πάρεις να είναι δικές σου.

Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που ξέρουν πάντα ακριβώς τι θέλουν και μου σπάνε τα νεύρα… εεε τους θαυμάζω, εννοώ. Για τους υπόλοιπους, μια δύσκολη φάση είναι, θα περάσει.

Α! Και όταν έρθει η σειρά σου για πτυχίο μην προσπαθήσεις να αποφύγεις τη νοσταλγία για τη φοιτητική ζωή. Θα ακούς για εξεταστική και θα συγκινείσαι- σίγουρα πράγματα.

Η ζωή μετά… το πτυχίο!

 

 

Σχόλια