Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα αντιμετωπίσεις μετά το πανεπιστήμιο;

Πολλές φορές όλοι μας σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε μετά το πανεπιστήμιο, από τη στιγμή που θα πάρουμε το πολυπόθητο πτυχίο στα χέρια μας.

Είναι και αυτά τα βράδια που ξαπλώνεις να κοιμηθείς και σε πιάνουν τα υπαρξιακά τύπου ”Τι θα κάνω μετά τη σχολή;”, ”Τι δηλαδή εγώ τώρα πρέπει να ξενιτευτώ για να βρω δουλειά;”, ”Τόσο καιρό έλεγα σε όλους ότι θα γίνω διεθνολόγος μόλις πάρω το πτυχίο. Τι διάολο είναι ο διεθνολόγος;;;” και δεν μπορείς να κλείσεις μάτι για κανένα λόγο.

Την ημέρα όμως είσαι πάλι ο ανέμελος φοιτητής που το επαγγελματικό του μέλλον φαντάζει κάτι μακρινό και πολύ άγνωστο.

Μετά το πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίσεις διάφορες προκλήσεις, αλλά και προβλήματα, όμως πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σε αυτό αλλά στην ίδια μοίρα είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές. Συγκέντρωσα για σένα μερικές από τις πιθανές καταστάσεις που θα αντιμετωπίσεις μετά το πανεπιστήμιο. Συνέχισε, λοιπόν, το διάβασμα…

Οι ερωτήσεις

Μόλις μάθουν οι συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές από το σχολείο, ο περιπτεράς κτλ. ότι πήρες πτυχίο, τα συγχαρητήρια θα συνοδεύονται με την επική ερώτηση ”Και τώρα τι θα κάνεις;”, ενώ σε κοιτάζουν με χαμόγελο που κρύβει μια ειρωνεία περιμένοντας αγωνιωδώς την απάντησή σου.

Και ενώ θέλεις να φωνάξεις μέσα στα μούτρα τους με όλη σου τη δύναμη ”ΔΕΝ ΞEΡΩΩΩΩΩ” και να βάλεις τα κλάματα, πνίγεις τα συναισθήματά σου και λες ένα ”Ε θα δούμε, άρχισα να ψάχνω για δουλειά αλλά ξέρεις πως είναι τώρα με την κρίση τα πράγματα…”.

Η απραγία

Το διάστημα που θα μεσολαβήσει από την ώρα που θα τελειώσεις τη σχολή μέχρι την ώρα που θα βρεις δουλειά, δεν θα έχεις να κάνεις και πολλά πράγματα. Ενδεχομένως να σε πιάσει μια απελπισία και μια απογοήτευση και θα νιώσεις τελείως άχρηστος, αλλά μην παραίτησε. Όλα αρχίζουν τώρα και αυτή η φάση θα είναι παροδική (ας ελπίσουμε).

Οι Αγγελίες

Αμέτρητες αγγελίες, όμως το 95% μπάζουν από πολλές απόψεις, ιδίως όσες ξεκινάνε με ”ζητούνται γυναίκες μέχρι 25 ετών εμφανίσιμες…”. Εκτός αυτού, όμως, πρέπει επιτέλους να βρεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις και από που να ξεκινήσεις. Θα κάνεις ένα μεταπτυχιακό μήπως ή θα δουλέψεις; Για να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα πρέπει να τα βρεις πρώτα με τον εαυτό σου και να καταλήξεις σε μια απόφαση και μετά να δεις τις αγγελίες για εργασία.

Η πρώτη συνέντευξη

Θα έρθει η στιγμή που θα σε καλέσουν για την πρώτη σου συνέντευξη. Είναι πολύ αγχωτική διαδικασία και σίγουρα όχι πολύ ευχάριστη ως πρώτη εμπειρία στον ενήλικο κόσμο (δες εδώ πως θα ξεπεράσεις το άγχος). Πρέπει να προετοιμαστείς καταλλήλως. Θα ρωτήσεις φίλους σου που ήδη δουλεύουν, τους γονείς σου, τους θείους σου για να σου δώσουν πολύτιμες συμβουλές. Θα ψάξεις σίγουρα στο ίντερνετ γιατί πρέπει να μάθεις τρόπους να φανείς ενδιαφέρων τύπος.

Η απόρριψη

Πολύ πιθανή έκβαση της πρώτης σου προσπάθειας να μπεις στον κόσμος των εργαζομένων είναι να σε απορρίψουν για τον οποιονδήποτε λόγο. Θα στενοχωρηθείς, θα κλάψεις, όμως ξέρεις πολύ καλά πως οι ευκαιρίες της ζωής σου είναι ακόμα μπροστά σου και δεν πρέπει να απελπίζεσαι.

Μπορείς επίσης να μην αναφέρεις σε κανέναν το ότι πας σε συνέντευξη για να αποφύγεις οποιαδήποτε συζήτηση που θα σε φέρει σε άβολη θέση και να κάνεις πως αυτή η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ!

Η δουλειά

Η πρώτη σου δουλειά μπορεί να μην είναι και η πιο φοβερή στον κόσμο για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, το αφεντικό σου μπορεί να σε τρέχει όλη μέρα για να φτιάχνεις καφέ και να κάνεις εξωτερικές δουλειές που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την δουλειά σου. Ναι, είναι όσο να ΄ναι περίεργη φάση, αλλά δες το θετικά. Θα έχεις προϋπηρεσία, τουλάχιστον στο βιογραφικό σου, για να βρεις στη συνέχεια μια καλύτερη δουλειά.

Η ανεξαρτητοποίηση

Ξαφνικά μετά το πανεπιστήμιο σου καρφώνεται η έμμονη ιδέα πως πρέπει να αδειάσεις τη γωνιά στο πατρικό σου και να μείνεις μόνος σου. Φυσικά θα το κάνεις με τα δικά σου χρήματα, άρα θα δουλεύεις κάπου.

Τότε θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσαι, να ζεις μόνος σου, να μαγειρεύεις, να καθαρίζεις, να πληρώνεις τους λογαριασμούς, το ενοίκιο κτλ. Κάπου εκεί πεθαίνει και επίσημα η φοιτητική σου ζωή.

Οι φίλοι σου οι (ακόμη) φοιτητές

Αν ήσουν από τους επιμελείς φοιτητές που τελείωσαν τη σχολή στην ώρα τους, ή τουλάχιστον νωρίτερα από την παρέα σου και πλέον έχεις βρει δουλειά, η συνύπαρξή σας είναι δύσκολη.

Ως φοιτητές δεν έχουμε ούτε ωράρια, ούτε μέρες της εβδομάδος που δεν μπορούμε να βγούμε. Ως εργαζόμενος όμως, αυτά τα δεδομένα αλλάζουν για σένα.

Κάπως πρέπει να βρεις μια λύση να βλέπεις τους αργόσχολους φίλους σου σε φυσιολογικές ώρες της ημέρας και κυρίως τα π/σ/κ. Κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι αρχίζεις να γερνάς.

Ο στρατός

Αν είσαι άντρας, το πρώτο πράγμα που πιθανόν θα κάνεις μετά το πανεπιστήμιο είναι να κόψεις την αναβολή σου και να μπεις στρατό. Είναι μια κατάλληλη στιγμή για να εκπληρώσεις αυτήν την υποχρέωση και να μην κουβαλάς αυτό το βάρος άλλο πια.

Σε κάποιες περιπτώσεις αν επιδιώξεις να ψάξεις δουλειά πριν μπεις στρατό, η εκκρεμότητα στις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις ίσως σταθεί εμπόδιο στην πρόσληψή σου.

Η μετάβαση από την φοιτητική ζωή στην ζωή ”μετά το πανεπιστήμιο” είναι δύσκολη και γεμάτη υποχρεώσεις και σε βάζει σε μια εντελώς καινούρια φάση της ζωής σου. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς ωριμάζεις και παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου.

Πλέον, ξέρεις πως όταν πάρεις το πτυχίο αυτόματα θα ενηλικιωθείς (πάνω που νόμιζες ότι αυτό έγινε όταν πάτησες τα 18) και θα αναλάβεις νέες υποχρεώσεις και καθήκοντα που θα σε διαμορφώσουν στον άνθρωπο που θα είσαι για την υπόλοιπη ζωή σου!

Σχόλια