Με υπόθεση που σε κερδίζει, η ταινία “Ένας χαρισματικός Άνθρωπος” έρχεται εν τέλει να διαψεύσει τις προσδοκίες μας…

H υπόθεση αφορά τον Maxwell Perkins (Colin Firth),  ο οποίος είναι ένας αναγνωρισμένος εκδότης στον οίκο Scribner στις αρχές του προηγούμενου αιώνα,  που είχε το πάθος να ανακαλύπτει νέα ταλέντα.

Για παράδειγμα το 1919, ο Perkins έπεισε τα αφεντικά του να δώσουν μια ευκαιρία σε ένα νεαρό με το όνομα F. Scott Fitzgerald (Guy Pearce). Όταν ο εκδοτικός τύπωσε το “This Side of Paradise” το 1920, σήμανε την έναρξη μιας νέας λογοτεχνικής γενιάς, που ο Perkins δούλεψε σκληρά για να καθιερωθεί.

Η σχέση που τον καθόρισε όμως, ήταν με ένα  συγκεκριμένο συγγραφέα, τον Thomas Wolfe (Jude Law), η γραφή του οποίου αμέσως απέσπασε την προσοχή του Perkins. Οι δύο άντρες ανέπτυξαν ένα βαθύ δεσμό και συνεργάστηκαν στενά στα πρώτα μυθιστορήματα του Wolfe “Look Homeward, Angel” και “Of Time and the River”.

Το σενάριο της ταινίας, το οποίο επιμελήθηκε ο John Logan (The Gladiator, The Last Samurai, Spectre) βασίζεται στο βιβλίο του A. Scott Berg με τίτλο ‘Max Perkins: Editor of Genius’.

Παρόλο που το παρελθόν του συγγραφέα είναι λαμπρό σε αυτή την ταινία κάτι δεν πηγαίνει και τόσο καλά. Η υπόθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκρως ενδιαφέρουσα ,κυρίως για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, όμως οι τόσο σημαντικοί χαρακτήρες που σημάδεψαν την Αμερικανική λογοτεχνία, αυτοί  του Maxwell Perkins και του Thomas Wolfe, δεν αναλύονται σχεδόν καθόλου από τον συγγραφέα. Επιπροσθέτως, παρόλο που τα γεγονότα της ταινίας εκτυλίσσονται κατά το ιστορικό χρηματιστηριακό κραχ του 1929, δεν γίνεται σχεδόν καμία αναφορά σε αυτό.

Ένας χαρισματικός άνθρωπος

Όσον αφορά την σκηνοθεσία, την οποία έχει αναλάβει ο θεατρικός σκηνοθέτης Michael Grandage, είναι αξιοπρεπής, αλλά τίποτα παραπάνω.

Ένα από τα αρνητικά της σκηνοθεσίας είναι η αφήγηση αποσπασμάτων των έργων του Wolfe xωρίς κάποια περαιτέρω οπτικοποίηση, γεγονός το οποίο καθιστά τις συγκεκριμένες σκηνές ανιαρές. Άλλωστε πόσο ενδιαφέρουσα σκηνή μπορεί να είναι αυτή που απεικονίζει τον Collin Firth απλά να κοιτάει έξω από το παράθυρο, ενώ ο αφηγητής διαβάζει μέρη από το βιβλίο του Wolfe;

Η ταινία σίγουρα έχει το απόλυτο all-star καστ, γεγονός όμως το οποίο δεν σώζει από μόνο του την κατάσταση. Τον Maxwell Perkins τον υποδύεται ο υποτονικός (όπως σχεδόν πάντα άλλωστε) Colin Firth.

Αυστηρός, απόμακρος ακόμα και σε σκηνές όπου φέρεται σαν να είναι ο πατέρας του συγγραφέα βλέπουμε ότι δεν αποχωρίζεται το ανέκφραστο ‘προσωπείο’ που τον χαρακτηρίζει σε αυτή την ταινία.

Τον έτερο πρωταγωνιστικό ρόλο ‘κρατά’ ο Jude Law, ο οποίος αν και αρχικά φαίνεται να είναι υπερβολικός στο παίξιμο του φέρεται να φέρνει τον ρόλο στα μέτρα του.  Εκφραστικός, αρκετά αλαζόνας, όπως προστάζει το σενάριο, ‘περνάει’ επιτυχημένα στον θεατή το πάθος το οποίο διακατείχε τον Thomas Wolfe. Την σύζυγο του συγγραφέα υποδύεται η Nicole Kidman, η οποία πέρα από την υστερία η οποία την διακατέχει κατά την διάρκεια της ταινίας δεν έχει τίποτα άλλο να επιδείξει.

Παρόλα αυτά, η ταινία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για κανέναν λόγο βαρετή, απλά μια ακόμα κινηματογραφική εκδοχή του πως ήταν η σχέση των δυο αντρών κρίνεται απαραίτητη.

Σχόλια