5. «Για την Ελένη»: Μια παράσταση «ανασταίνει» την Ελένη Παπαδάκη

Ένα έργο για ένα θέμα που κάνει πολλούς ιστορικούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά είναι το «Για την Ελένη» του Μάνου Καρατζογιάννη, καθώς «ανασταίνει» για πρώτη φορά στο θέατρο την τραγική ιστορία της μεγάλης ηθοποιού του Μεσοπολέμου Ελένης Παπαδάκη, την οποία ζωντανεύει στη σκηνή η Μαρία Κίτσου.

Ιέρεια του θεάτρου και θύμα του Εμφυλίου, η Ελένη Παπαδάκη εκτελέστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1944, σε ηλικία 41 ετών. Ποιος δολοφόνησε την κορυφαία ερμηνεύτρια και τραγωδό;

Η Εθνική Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ ή, όπως έμμεσα το έθετε στο επικήδειο σημείωμα που έγραψε για την Παπαδάκη ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολωμός, «η αρρώστια μιας εποχής και η παραφροσύνη μιας φυλής»;

Όλα συνέβησαν μέσα στο ταραγμένο κλίμα των Δεκεμβριανών, κατόπιν μιας πολυετούς σκευωρίας εναντίον της που εμπλέκει πολλά γνωστά πρόσωπα του κομουνιστικού κόμματος αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου.

Για την Ελένη
του Μάνου Καρατζογιάννη
Στο θέατρο Εν Αθήναις
Από 12.10.2016 έως 05.12.2016

Συντελεστές

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Πούλιος
Μουσική σύνθεση τραγουδιού: Άρης Βλάχος
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου

Ερμηνεύουν: Μαρία Κίτσου (στο ρόλο της Ελένης) και Σπύρος Κυριαζόπουλος (στο ρόλο του βωβού εκτελεστή της).

Πληροφορίες:

 Ημέρες και ώρες Παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 12 € κανονικό, 8 € μειωμένο

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.34.25.170

6. ΤΟ ΨΕΜΑ: Από τον Οκτώβριο στο Μικρό Παλλάς
του FLORIAN ZELLER

Μια βραδιά για δύο φιλικά ζευγάρια που πορεύονται χρόνια μαζί.
Το ένα ζευγάρι, η Άλις και ο Πωλ.

Το άλλο ζευγάρι, ο Μισέλ και η Λωράνς.
Η Άλις έχει δει στο δρόμο τον Μισέλ να φιλιέται με μια άγνωστη γυναίκα.
Θα το πει στη Λωράνς;
Πώς θα κυλήσει η βραδιά;

Η νέα άπαιχτη, σπαρταριστή κωμωδία του πιο δημοφιλούς σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller,«Το Ψέμα» από τον Οκτώβριο στο Μικρό Παλλάς. Ο Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, o Κωνσταντίνος Κάππας και η Μυρτώ Αλικάκη, θα μάθουν πως ένα μικρό ψέμα μπορεί να διαταράξει τη ζωή δύο ζευγαριών.
Μια κωμωδία για όλους όσους ζητάνε να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα. Είναι πολύ δύσκολο να λες την αλήθεια, όταν αλήθεια και ψέμα γίνονται ένα!


7. Ο Θεός της Σφαγής στο Θέατρο Αθηνών

Δείτε τον «Θεό της σφαγής». Είναι ο τρόπος που ζούμε. Είναι ο δυτικός πολιτισμός. Είναι η επιδίωξη μεγάλου μέρους των συνανθρώπων μας. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επέλεξε το έργο αυτό της Ρεζά προκειμένου να υποδεχτεί το θεατρικό του κοινό στο στέκι του τα τελευταία χρόνια. Το θέατρο Αθηνών.

Με οδηγό τη μετάφραση του Γιάννη Βούρου, ο ίδιος έστησε μια παράσταση σημερινή. Διατήρησε το λογικό πνεύμα του έργου, τοποθετώντας το ταυτόχρονα και σε μια παράλογη σκοπιά. Για παράδειγμα, τα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή. Το σαλόνι βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε μια σπηλιά, όπου τέσσερα άγρια ζώα παριστάνουν τους πολιτισμένους ανθρώπους, πάνω σε ένα πορτοκαλί καναπέ με κίτρινες τουλίπες για ντεκόρ.

Πληροφορίες παράστασης

Θεατρο Αθηνων

Βουκουρεστίου 10,Κέντρο
Τηλ.: 2103312343

Απόγ.: Σάβ. (λαϊκή) 6.15 μ.μ. Βραδ.: Τετ.-Κυρ. 9.15 μ.μ.

b0faa__2409954


8.Βέρθερος, βασισμένο στα “Πάθη του Νεαρού Βέρθερου” του Γκαίτε, στο Θέατρο Σημείο

«Εγώ δεν είμαι παρά ένας οδοιπόρος, ένας προσκυνητής πάνω σ’αυτή τη γή!
Άραγε εσείς είστε κάτι περισσότερο;»
Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει την παράσταση “Βέρθερος”, ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, “Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου”, σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή.

Ένα από τα μεγαλύτερα κλασικά μυθιστορήματα, τα ‘Πάθη του Νεαρού Βέρθερου’, διαμόρφωσαν τον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος βλέπει τα πράγματα.

«Θα ήταν άσχημο, αν ο καθένας δεν είχε περάσει στη ζωή του μια εποχή που να του φαίνεται ότι ο Βέρθερος έχει γραφτεί για αυτόν» έγραφε ο Γκαίτε στην αυτοβιογραφία του «Ποίηση και Αλήθεια». Ο Βέρθερος είναι ο εαυτός του. Αυτή η ξεκάθαρη ποιότητα τον κρατά σφριγηλό και ζωντανό ακόμη και σήμερα, 242 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Ο Βέρθερος είναι ένας νέος με ειλικρινή ευαισθησία, ονειροπόλος και αβέβαιος, ο οποίος αντιμετωπίζει τη ζωή σαν όνειρο, εξωθώντας τον εαυτό του στα άκρα.

Μια σειρά επεισοδίων που δοκιμάζουν την βαθιά του πίστη στους ανθρώπους και προπάντων ένας άτυχος έρωτας, τον οδηγούν στην ελεύθερη επιλογή ενός λυτρωτικού θανάτου, ο οποίος εντούτοις δεν είναι ούτε η απότομη διακοπή, ούτε η θλιβερή λύση στα πάθη και στους πόνους της καρδιάς του.

Πληροφορίες

Διεύθυνση Θεάτρου: Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο), Καλλιθέα
Τηλ.: 2109229579


9. Το « 1984» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Η διανομή ολοκληρώθηκε και οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει για τη θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Όργουελ. Κουρής, Πανταζάρας και Δροσάκη θα «ζωντανέψουν» το βιβλίο-σταθμό του Όργουελ στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου.

Πίσω, στο όχι και τόσο μακρινό «1984» θα μας ταξιδέψει με τη νέα θεατρική σεζόν η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Η σκηνοθέτις θα μεταφέρει από το Νοέμβριο στη σκηνή του Νέου Θεάτρου Κατερίνας Βασιλάκου το δυστοπικό, πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα φαντασίας του Τζορτζ Όργουελ.

Πρωταγωνιστές του θα είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» Νίκος Κουρής και Αργύρης Πανταζάρας, με τους οποίους συνεργάστηκε και στο «Φάουστ» -παράσταση που θα επαναληφθεί το προσεχές φθινόπωρο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά- καθώς και η Λένα Δροσάκη. Προσεχώς, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα ονόματα της διανομής.


Στην επόμενη σελίδα οι κωμικές θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς!

Σελίδες: 1 2 3 4

Σχόλια

1 2 3 4