Κανείς δεν είπε ότι το βιγραφικό είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν, όμως, κάποια συχνά σφάλματα που εύκολα μπορείς να αποφύγεις.

Το χτίσιμο του βιογραφικού μπορεί να είναι πραγματικά πολύ δύσκολο ακόμη και για τους πιο ικανούς αποφοίτους και τελειόφοιτους. Παράλληλα είναι από τις πιο σημαντικές δουλειές που πρέπει να κάνεις όταν τελειώνεις τη σχολή για να βρεις την πρώτη σου δουλειά.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν στην έχει μάθει κανένας και άρα σίγουρα θα κάνεις λάθη, όπως και όλοι υπόλοιποι.

Ας δούμε λοιπόν 5 από τα πιο σημαντικά και ύπουλα λάθη που μπορεί να κάνεις στο βιογραφικό σου.

λάθη βιογραφικού

  1. Κάνεις το βιογραφικό σου μεγαλύτερο από 1 σελίδα

Αν έχεις κάνει αρκετά πράγματα όσο ήσουν στη σχολή ή και μετά από αυτή, νιώθεις την ανάγκη να τα συμπεριλάβεις όλα στο βιογραφικό σου.

Λάθος! Οι πιθανοί εργοδότες και recruiters πράγματι θέλουν να δουν ένα βιογραφικό μίας σελίδας. Αν δυσκολεύεσαι να το δεχθείς, απλά σκέψου ότι υπάρχει μία καθολική σύμβαση όλων αυτών η οποία αναφέρει ότι τα βιογραφικά που δέχονται πρέπει να είναι μιας σελίδας.

Γιατί; Γιατί ένας recruiter θα κάνει περίπου 6 δευτερόλεπτα να “σκανάρει” με μία γρήγορη ματιά το βιογραφικό σου, άρα σίγουρα δεν θέλει να δει ότι συμμετείχες σε πρωταθλήματα tichu (εκτός αν αυτό έχει κάποια σχέση με τη θέση στη οποία κάνεις αίτηση).

Βοήθησε τον και εσύ λοιπόν με το περιεχόμενο του βιογραφικού σου, ώστε να δει σε αυτά τα 6 δευτερόλεπτα τις σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να δει!

Αυτό σημαίνει ότι κρατάμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες καθαρά γραμμένες και στην κορυφή της σελίδας.

  1. Δεν το έχεις ελέγξει αρκετά

Όση αυτοπεποίθηση και αν έχεις για το γραπτό σου λόγο, σε ένα κείμενο μίας ολόκληρης σελίδας σίγουρα θα κάνεις κάποιο συντακτικό, γραμματικό ή ορθογραφικό λάθος (όχι εσύ, όλοι μας).

Πως σιγουρευόμαστε ότι όλα είναι εντάξει;

  • Διαβάζεις όλο το βιογραφικό σου ανάποδα, από την τελευταία έως την πρώτη πρόταση
  • Διαβάσεις όλο το βιογραφικό σου δυνατά (πρέπει να ακούσεις το λάθος)
  • Βάζεις τουλάχιστον έναν ακόμη φίλο/γνωστό σου να διαβάσει όλο το βιογραφικό σου
  1. Δεν έχεις χρησιμοποιήσει αρκετά ενεργητικά ρήματα

Είναι σύνηθες, όταν φτιάχνεις το βιογραφικό σου, να νιώθεις ότι κάθε πληροφορία που αναφέρεις μπορεί να είναι και περιττή (ειδικά όταν προσπαθείς να το μαζέψεις σε μία σελίδα). Είναι πολύ σημαντικό εδώ να μην παρασυρθείς, αλλά να συμπεριλάβεις ενεργητικά ρήματα ώστε να μην αδικήσεις τη δουλειά που έχεις κάνει.

Για παράδειγμα, έστω ότι έχεις συμμετέχει σε κάποιο project, δεν αναφέρεις “βοήθησα” αλλά είσαι περισσότερος περιγραφικός “σύλλεξες, ανέλυσες, μετέφρασες, κατασκεύασες, σύνταξες κλπ”

Χρησιμοποιώντας λέξεις σαν τις παραπάνω, δίνει περισσότερο νόημα σε κάθε γραμμή του βιογραφικού σου σε αντίθεση με αδιάφορες λέξεις που θα περάσουν απαρατήρητες στο γρήγορο “σκανάρισμα” του recruiter.

  1. Κάνεις τα bullets points πολύ μεγάλα

Συνήθως, όταν γράφουμε για τα επιτεύγματα μας θέλουμε να μπούμε σε εκτενείς λεπτομέρειες και να περιγράψουμε αναλυτικά τι κάναμε σε κάθε project/δουλειά, τι αποτέλεσμα είχε η δουλειά μας, πως νιώσαμε για αυτό το αποτέλεσμα κλπ. Το πρόβλημα με αυτό, είναι ότι έτσι “μπουκώνουμε” στο κείμενο τόσο το κάθε point μας αλλά και ολόκληρο το βιογραφικό μας με αποτέλεσμα να μην είναι ευανάγνωστο αλλά και εύκολο στο “σκανάρισμα”.λάθη βιογραφικού

Χρησιμοποιούμε λοιπόν το βιογραφικό σαν τη βιτρίνα για τα επιτεύγματα και τις εμπειρίες μας και κρατάμε τις λεπτομέρειες ώστε να μπορούμε να τις συζητήσουμε σε βάθος σε μία επικείμενη συνέντευξη.

  1. Δεν συμπεριλαμβάνεις αριθμούς

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Ότι και αν έχεις καταφέρει και αναφέρεις στο βιογραφικό σου, μετριέται. Παρόλα αυτά εσύ αναφέρεσαι σε αυτό στο περίπου, πχ “αρκετά, πολύ, περισσότερο, λιγότερο”. Δεν θα ήταν καλύτερα αν ήσουν περισσότερο συγκεκριμένος;

  • Ολοκλήρωσης τη σχολή σου με βαθμό Χ ο οποίος ήταν ο Ύ καλύτερος της χρονιάς που αποφοίτησες.
  • Σε εκείνο το καλοκαιρινό σου project βοήθησες την εταιρία στην οποία δούλεψες να αυξήσει κατά 10% τις πωλήσεις του τμήματος στο οποίο απασχολήθηκες

λάθη βιογραφικού

Στην τελική, αυτά τα metrics είναι που θα ξεχωρίσουν στο μάτι του recruiter και θα του δώσουν μία ιδέα για το potential του ταλέντου σου 😉

Τώρα λοιπόν που ξέρεις πως πρέπει να χτίσεις το βιογραφικό σου, το μόνο που μένει είναι να το δημιουργήσεις στο CollegeLink και να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου!

Και δεν σου έχουμε πει ακόμη το καλύτερο, οι εταιρίες που ανοίγουν θέσεις εργασίας ή πρακτικής στο CollegeLink δεν έχουν προαπαιτούμενο την εργασιακή εμπειρία!

Διαβάστε επίσης
Φοιτητικό βιογραφικό: Οδηγός Επιβίωσης

Σχόλια