Ένα αστείο βίντεο για να καταλάβεις τι συμβαίνει στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια του procrastination!

Έχεις καθίσει ποτέ να ολοκληρώσεις μια σημαντική εργασία – και μετά ξαφνικά βρίσκεσαι να γεμίζεις το πλυντήριο πιάτων ή να ψάχνεις στη Βικιπαίδεια για το Chernobyl; Ή μάλλον ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι ο σκύλος χρειάζεται τάισμα, τα e-mails πρέπει να απαντηθούν, ο ανεμιστήρας χρειάζεται ξεσκόνισμα – ή μήπως ότι ξαφνικά θες να φας μεσημεριανό ενώ είναι 11 πμ; Αν ναι, τότε αυτό που λέμε procrastination έχει θέση και στη δική σου ζωή!

Το επόμενο πράγμα που ξέρεις είναι ότι η μέρα έχει τελειώσει και η σημαντική εργασία σου έχει παραμείνει μισή.

Για πολλούς ανθρώπους, η χασομέρια είναι μια δυνατή και μυστηριώδης δύναμη που τους κρατάει μακριά από την ολοκλήρωση των πιο επειγόντων και σημαντικών εργασιών στη ζωή τους, όπως η δύναμη δύο μαγνητών. Είναι μια επικίνδυνη δύναμη που οδηγεί τα θύματα να αποτυγχάνουν στο σχολείο, να μην αποδίδουν καλά στη δουλειά, να αναβάλουν την ιατρική περίθαλψη, ή να καθυστερούν την αποταμίευσή τους για τη σύνταξη.

Ενώ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα (στρες, ασθένειες, χαμηλοί βαθμοί), δε γνωρίζουμε τους λόγους τόσο καλά.

Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι φταίει η αποτυχία του αυτοελέγχου, όπως κι άλλες κακές συμπεριφορές σαν τη λαιμαργία, τον τζόγο, την υπερκατανάλωση.

Άλλοι λένε ότι δεν είναι θέμα τεμπελιάς ή κακής διαχείρισης χρόνου, αφού πολλοί έξυπνοι άνθρωποι που καθυστερούν, αποδίδουν άψογα. Πιστεύουν ότι σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και με βαθύτερες αντιλήψεις του χρόνου και του εαυτού.

Από πού προέρχεται αυτή η… κωλυσιεργία;

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι βλέπουν τη χασομέρια ως ένα είδος αποφευκτικής συμπεριφοράς, ένας μηχανισμός που δε δουλεύει καλά και λέει στους ανθρώπους «να ενδώσεις για να νιώσεις καλά», λέει ο Timothy Pychyl, καθηγητής που μελετά τη χασομέρια στο Carleton University της Οττάβας.

Συμβαίνει συνήθως όταν οι άνθρωποι φοβούνται, τρέμουν ή αγχώνονται για την εργασία που τους περιμένει. Για να αποφύγουν αυτό το αρνητικό συναίσθημα, χασομερούν – βλέπουν βίντεο στο youtube ή εικόνες στο pinterest. Αυτό τους κάνει να νιώθουν προσωρινά καλύτερα, αλλά δυστυχώς, η πραγματικότητα έρχεται στο τέλος.

Όταν η πραγματικότητα της προθεσμίας επανέλθει, οι χασομέρηδες νιώθουν περισσότερη ντροπή κι ενοχές. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να αποτελέσουν νέους λόγους για να αναβάλλουν την εργασία, με τη συμπεριφορά να μετατρέπεται σε έναν κακό, αυτοκαταστροφικό κύκλο.

Ο Tim Urban που τρέχει το blog Wait But Why, δημιούργησε μια τρελή, αλλά αστεία εξήγηση του τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό όσων χασομερούν.

Πηγή

Σχόλια