Ξέρεις τα πάντα για την σχολή σου; Μάθε ποιες φοιτητικές παροχές και υπηρεσίες σου προσφέρει δωρεάν η σχολή σου και εκμεταλλεύσου τις!

Αγαπητέ φοιτητή,

Κάθε πανεπιστήμιο σου προσφέρει υπηρεσίες για να σε βοηθήσει να ζήσεις την φοιτητική σου ζωή ακόμα πιο εύκολα και χωρίς πολύ ψάξιμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι όλοι αναπολούν τα φοιτητικά τους χρόνια!

Ποιες είναι αυτές;

1.ΣTΕΓΑΣΗ: Τα περισσότερα Πανεπιστήμια διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα όπου στεγάζεται η Φοιτητική Εστία. Βέβαια, για να μείνεις σε κάποιο από τα δωμάτια πρέπει να πληροίς ορισμένα κριτήρια. Μάθε ποια είναι τα κριτήρια για το δικό σου πανεπιστημιακό ίδρυμα από την γραμματεία του τμήματός σου ή από το site της σχολής σου!

2.ΣΙΤΗΣΗ: Όλοι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα σίτισης. Σε ορισμένα πανεπιστήμια η σίτιση είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές, ενώ σε κάποια άλλα δικαίωμα δωρεάν σίτισης παρέχεται στους φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Στους υπόλοιπους φοιτητές παρέχεται φαγητό έναντι χαμηλού αντιτίμου. Σε κάθε περίπτωση με την υπόδειξη του φοιτητικού δελτίου σίτισης.

3.ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ: Αυτή η υπηρεσία παρέχεται από ορισμένα μόνο πανεπιστημιακά ιδρύματα, ένα εκ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί, το Διδασκαλείο έχει τη δυνατότητα, εφόσον ζητηθεί, να διδάξει και γλώσσες που συνήθως δεν προσφέρονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπως η Ινδική, η Βουλγαρική, η Αλβανική, η Ισλανδική, η Ρουμανική, η Εβραϊκή, η Περσική, η Αρμενική, η Γεωργιανή, η Ουκρανική και η Τσεχική.

4.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Σχεδόν σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα υπάρχει μια βιβλιοθήκη, στης οποίας το υλικό έχουν πρόσβαση όλοι οι φοιτητές. Από εκεί μπορείς να δανειστείς συγγράμματα σύμφωνα με τους κανόνες δανεισμού κάθε πανεπιστημίου. Παράλληλα, τις περισσότερες φορές οι βιβλιοθήκες του κάθε πανεπιστημίου λειτουργούν και ως αναγνωστήρια, τα οποία μπορείς να εκμεταλλευτείς ειδικά την περίοδο της εξεταστικής.

5.ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ERASMUS: Πολλά από τα ιδρύματα παρέχουν θέσεις συμμετοχής των φοιτητών σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως αυτό του Erasmus (πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ανάμεσα σε πανεπιστήμια της Ευρώπης). Μπορείς να αντλήσεις πολλές πληροφορίες για το πρόγραμμα, όπως είναι τα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με το δικό σου, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά κ.α., κάνοντας μια επίσκεψη στη Γραμματεία του τμήματός σου!

6.ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ: Σκοπός λειτουργίας του Γραφείου Διασύνδεσης είναι η φροντίδα της ομαλής ένταξης των φοιτητών στην αγορά εργασίας και της επιτυχημένης σταδιοδρομίας τους. Το Γραφείο παρέχει προς τους φοιτητές/αποφοίτους πληροφόρηση, συμβουλευτική καθοδήγηση και ενεργή υποστήριξη στην προετοιμασία και εύρεση απασχόλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών και στα πρώτα βήματα επιχειρησιακής δράσης.

7.ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Η ύπαρξη συμβουλευτικών κέντρων σε πολλά πανεπιστήμια, έχουν σκοπό την παροχή ενός χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και στήριξης των φοιτητών σε θέματα, όπως είναι: η ενεργητική μάθηση, η κοινωνική επιδεξιότητα, σχέσεις και οικογένεια, η αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων, τρόποι δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για επιτυχημένη πορεία.

8.ΙΑΤΡΕΙΟ: Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παρέχουν στους φοιτητές του εκάστοτε ιδρύματος υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

9.ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες, που δεν έχουν άλλη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο υγείας κάνοντας αίτηση και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του εκάστοτε πανεπιστημίου.

10.ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Σε αρκετά πανεπιστήμια παρέχεται στους φοιτητές που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, (οι οποίες ανακοινώνονται από το τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος), ένα επίδομα (το λεγόμενο “φοιτητικό επίδομα”) για όσα έτη διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Παράλληλα με τις παραπάνω φοιτητικές παροχές υπάρχουν και εκείνες που αφορούν πιο πολύ την κοινωνική ζωή των φοιτητών:

11.ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Τώρα που είσαι φοιτητής και όσο έχεις ακόμα λίγο ελεύθερο χρόνο, φρόντισε για την φυσική σου κατάσταση λαμβάνοντας μέρος σε κάποιο από τα αθλήματα που διατίθενται από το πανεπιστήμιό σου (ενδεικτικά: γυμναστική, κλασικός αθλητισμός, καλαθοσφαίριση, υδατοσφαίριση, κολύμβηση, αντισφαίριση, ορειβασία, χιονοδρομίες, ποδηλασία, ορειβασία, ιστιοπλοΐα, παραδοσιακοί χοροί κ.α) και αν είσαι καλός/η, γιατί όχι και να διακριθείς!

12.ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Μέσα από το θέατρο κερδίζεις πολλά! Είναι μια διαδικασία που ο καθένας μπορεί να αισθανθεί δημιουργικός. Συνεπώς βγάλε από μέσα σου την ντροπή και τις ανασφάλειες και εντάξου στην ομάδα της δικής σου σχολής, μαθαίνοντας να λειτουργείς με βάση το “εμείς” και όχι το “εγώ”.

13.ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ: Μέσω των ΜΣ οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να διδαχθούν και να μεταδώσουν μουσικές γνώσεις με τη βοήθεια μαθημάτων που λαμβάνουν χώρα σε αίθουσες των Πανεπιστημίων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ομάδες μουσικών – φοιτητών που ονομάζονται Μουσικά Σύνολα.

14.ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ. Σε κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά λαμβάνουν “χώρα” διαφορετικοί και ποικίλοι φοιτητικοί σύλλογοι που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα κάθε φοιτητή. Τι σε κρατάει από το να ανακαλύψεις τι “παίζει” στο δικό σου πανεπιστήμιο;

15.ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ. Άν και κατά της κομματικοποίησης των φοιτητών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,από αυτό το άρθρο, καλώς η κακώς, δεν θα μπορούσε να λείπει και μια αναφορά στην ύπαρξη φοιτητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια.  Οπότε λοιπόν, αν είσαι fan και σου αρέσει να ασχολείσαι με τα κοινά, μπορείς να βρείς άτομα που πρεσβεύουν τις ίδιες ιδέες με εσένα και να αγωνιστείτε μαζί για το συμφέρον της σχολής σας! (“έγραψα” πάλι!).

16.ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΝΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, συγκαταλέγονται τα εξής : Ηλεκτρονική Εξ  Αποστάσεως Εκπαίδευση (Για όποια ιδρύματα παρέχουν), ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και δυνατότητα εκτύπωσης, Παροχή Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, Ασύρματη Σύνδεση Wifi, Σύνδεση στο Δίκτυο του εκάστοτε Πανεπιστημίου, Τηλεκπαίδευση,  Υπηρεσίες Καταλόγου, Γραμματεία (Βαθμολογίες- Δηλώσεις Μαθημάτων), Υπηρεσίες ΕΔΕΤ– Υπουργείου Παιδείας (Η υπηρεσία ΕΥΔΟΞΟΣ είναι Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων. Μεσω αυτής οι φοιτητές ενημερώνονται για τα συγγράμματα που διανέμονται στα διδασκόμενα μαθήματα τα οποία μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν και να τα παραλάβουν άμεσα.)

Οι περισσότερες υπηρεσίες από αυτές που σου ανέφερα, παρέχονται εξίσου από τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα με ελάχιστες διαφορές. Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ σαν σωστός φοιτητής είναι να μάθεις ποιες από αυτές παρέχονται από το δικό σου πανεπιστήμιο η ΤΕΙ και να τις εκμεταλλευτείς!!!

Υ.Γ: Φοιτητής σημαίνει Πάσο και Πάσο σημαίνει προνόμια .

Σχόλια