Μαθηματικά: Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες μου από το σχολείο μέχρι σήμερα που πλέον τα μαθηματικά στην ζωή μου έχουν μόνο  την μορφή κάποιων απλών υπολογισμών. Ξεκινώντας να δω την  συγκεκριμένη ταινία  ευχήθηκα να σταθούν στο βιογραφικό κομμάτι του ιδιοφυούς Ινδού μαθηματικού και να μην έχουν εντρυφήσει πολύ στην επιστήμη των μαθηματικών και ευτυχώς (για μένα) έτσι και έγινε! Ο ‘Ανθρωπος Που Γνώριζε Το Άπειρο λοιπόν δεν συστήνεται μόνο σε maths geeks.!

  Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Robert Kanigel The Man Who Knew Infinity: A Life of the Genius Ramanujan και η ιστορία εξελίσσεται κάπως ετσι: Το 1913, ο Srinivasa Ramanujan (Dev Patel, από το “Slumdog Millionaire”), ένας Ινδός που αγαπάει τα μαθηματικά και είναι αυτοδίδακτος σε αυτόν τον τομεά, αποδεικνύεται να είναι μαθηματική ευφυία και ταξιδεύει στο Trinity College του Cambridge της Αγγλίας. Εκεί μένει πέντε χρόνια και, με τη βοήθεια του μέντορά του G.H. Hardy (Jeremy Irons), άλλαξαν τα μαθηματικά και πολέμησαν την προκατάληψη και το ρατσισμό εναντίον του.

  H ζωή του Srinivasa Ramanujan είναι σίγουρα από μόνη της άκρως ενδιαφέρουσα αλλά και άκρως ΄περίεργη΄. Ένας Ινδός αυτοδίδακτος μαθηματικός κατάφερε να επηρεάσει ολόκληρη την επιστήμη των μαθηματικών για πολλά χρόνια χωρίς να έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατεί ο Dev Patel γνωστός για τις ταινίες Slumdog Millionaire και The Best Exotic Marigold Hotel.

O Άνθρωπος Που Γνώριζε Το Άπειρο

  Ο Dev Patel ( ο οποίος  σαν τον ήρωα της ταινίας έχει και εκείνος Ινδικές ρίζες) ταιριάζει σίγουρα απόλυτα για τον ρόλο. Η ερμηνεία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αξιόλογη αλλά χωρίς αυτό το ‘κάτι’ το οποίο θα σε συγκινήσει και θα σε οδηγήσει να τον εξυμνήσεις κατά την έξοδο σου από το σινεμά. Ίσως δεν τον βοηθά και τον σενάριο αφού παρουσιάζεται η ζωή του αρκετά επίπεδη χωρίς κάποια στιγμή κορύφωσης. Η επιστροφή του στην Ινδία απλά θίγεται για λίγο στο φινάλε της ταινίας.

  Στον αντίποδα η  παρουσία του Jeremy Irons ‘σώζει την κατάσταση’. Παρουσιάζεται σεναριακά σαν ένας πιο ολοκληρωμένος χαρακτήρας. Έτσι λοιπόν έχουμε την ευκαρία να τον γνωρίσουμε ως δύστροπο καθηγητή, σαν εγκάρδιο φίλο του πρωταγωνιστή αλλά και πάνω απ’όλα σαν Άνθρωπο.

  Εν τέλει δυστυχώς αν και η ταινία ήταν πολλα υποσχόμενη αφήνει πολλά θέματα ‘ανοιχτά’. Η ζωή της γυναίκας του πρωταγωνιστή η οποία και έμεινε πίσω στην πατρίδα παραμένει στο σκοτάδι. Η περίοδος που επέστρεψε ο πρωταγωνιστής στην πατρίδα του επίσης. Η εμπόλεμη περίοδος θίγεται εξ’απαλων ονύχων. Σίγουρα πάντως είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία,σκηνοθετημένη με τον αρτιότερο τρόπο απλά της λείπει αυτό το κάτι παραπάνω.

http://https://www.youtube.com/watch?v=oXGm9Vlfx4w

Σχόλια