Το πρώτο pre-event του TEDxUniversityοfMacedonia για το 2016 έλαβε χώρα το Σάββατο 28/05/2016 με θέμα Carousel, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Frapress.gr σαν χορηγός επικοινωνίας βρέθηκε εκεί.

Τι κοινό μπορεί να έχει ένα Carousel με το TEDxUniversityοfMacedonia; Η απάντηση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις… Όπως το  Carousel δίνει την οπτική γωνία των 360ο, έτσι και το 1ο  pre-event του TEDxUniversityοfMacedonia είχε ακριβώς αυτήν την οπτική. 4 αίθουσες και 4 θεματικές. Οι θεματικές που αναλύθηκαν στο TEDxUniversityοfMacedonia ήταν οι εξής: Εκπαίδευση, Ανθρώπινα δικαιώματα, Τεχνολογία, και Παρακίνηση. Από μια διαφορετική οπτική γωνία, μπορέσαμε να αντιληφθούμε τα παραπάνω θέματα που αναλύθηκαν.

TEDxUniversityοfMacedonia

TEDxUniversityοfMacedonia

Μέλη της οργανωτικής μας καλωσορίζουν με χαμόγελα και πολύ ενθουσιασμό

Στην αίθουσα της εκπαίδευσης συζητήθηκαν θέματα όπως, αν θα μπορούσε η Ελλάδα να υποστηρίξει έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης από αυτόν που ξέρουμε καθώς και το κατά πόσο θα ήταν εφικτό αυτό από άποψη ελευθερίας και ανάληψης κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκε το γεγονός ότι οι Έλληνες, σαν άνθρωποι τείνουν να είναι υπερπροστατευτικοί και ότι δεν θέλουν να εκθέτουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε κίνδυνο, ακόμη και αν αυτός είναι απειροελάχιστος. Επιπλέον, αναλύθηκε η συμπεριφορά μας να εκφράζουμε ελεύθερα και δημόσια την γνώμη μας τόσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, από το οποίο παίρνουμε καθημερινά ερεθίσματα.

TEDxUniversityοfMacedonia

Στα πλαίσια της δημιουργικής συζήτησης.

Η 2η αίθουσα που επισκεφτήκαμε ήταν η αίθουσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου ακολούθησε συζήτηση επί αυτών. Πιο συγκεκριμένα αναλύθηκαν θέματα όπως τα δικαιώματα που έχουν άτομα με αναπηρία, τόσο κινητική όσο και νοητική. Επίσης συζητήθηκαν θέματα για την ένταξη των ανθρώπων αυτών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Στην 3η αίθουσα, η οποία ήταν η αίθουσα της παρακίνησης, συζητήθηκαν θέματα για τα κίνητρα και την ενθάρρυνση των ανθρώπων. Ακόμη και όταν αυτοί δεν έχουν όρεξη και κάποιο έντονο κίνητρο για αυτό που κάνουν, για τις σπουδές τους, για την δουλειά τους και για το πώς μπορούν να βρουν τον τρόπο να αποκτήσουν όρεξη και διάθεση για αυτό και να το εξελίξουν ακόμη περισσότερο.

Στην τελευταία αίθουσα, η οποία αφορούσε την τεχνολογία, αναλύθηκαν θέματα όπως η σωστή διαχείριση της τεχνολογίας με σκοπό την βελτίωση της καθημερινής μας ζωής, ακόμη και σε θέματα υγείας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε μουσική υπόκρουση από το μουσικό σχήμα Reggetiko. Σε μία από τις 4 αίθουσες, η Curator του TEDxUniversityοfMacedonia 2016 μας ζήτησε να ακούσουμε ένα ήχο και να μοιραστούμε με το υπόλοιπο κοινό τις σκέψεις μας, καθώς και το τι χρώμα μας ερχόταν στο μυαλό όταν τον ακούσαμε.

TEDxUniversityοfMacedonia

Το μουσικό σχήμα Reggetiko δίνει μια άλλη νότα στον χώρο.

Μεγάλη εντύπωση έκαναν τα badges του event, καθώς ήταν όλα φτιαγμένα στο χέρι με προσωπικό κόπο των εθελοντών του TEDxUniversityοfMacedonia.

TEDxUniversityοfMacedonia

Η γραμματεία μας μοιράζει τα χειροποίητα badges του event!

Στο τέλος της περιήγησης, βρεθήκαμε στο κεντρικό αμφιθέατρο όπου με βάση τα ερεθίσματα που πήραμε κατά την διάρκεια του Carousel των ιδεών, ακολούθησε επικοδομητική συζήτηση έπειτα από το έναυσμα που δόθηκε από την οργανωτική ομάδα.

 

TEDxUniversityοfMacedonia

Το πάθος και η δημιουργία αποτελεί έναυσμα για συζήτηση.

Όσον αφορά την εμπειρία του κοινού, υπήρχαν πολλά χαμόγελα και ο διαμοιρασμός σκέψεων από άτομα με διαφορετικές εμπειρίες και οπτικές γωνίες. Event σαν και αυτό, φέρνουν κοντά ανθρώπους διαφόρων επιστημών και ενώνουν την συνολική φοιτητική και όχι μόνο κοινότητα της Θεσσαλονίκης μέσω του γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου, ο οποίος αποτελεί το έναυσμα για την οξύτητα του νου καθώς και την διεύρυνση των οριζόντων μας.

TEDxUniversityοfMacedonia

Η πανεπιστημιακή κοινότητα έρχεται πιο κοντά.

Το  TEDxUniversityοfMacedonia Pre-event: Carousel ήταν το πρώτο pre-event της χρονιάς και μας υπόσχεται μια δυναμική επιστροφή τον Νοέμβριο στο main-event και όχι μόνο!

Σχόλια