Μερικές (εμπειρικές) συμβουλές για να ξεπεράσεις το άγχος!

Ας υποθέσουμε ότι είσαι ένας πολύ απασχολημένος τύπος…

Είσαι τόσο απασχολημένος που θα προτιμούσες να κλωνοποιηθείς, ώστε ο κλώνος σου να βασανίζεται με όλο το τρέξιμο και το άγχος που περνάς. Τόσο που ακόμα κι ο βοηθός σου θα ήθελε βοηθό!

ezgif.com-resize (1)

Επειδή όμως, δυστυχώς δεν έχεις βοηθό, έχεις μείνει με το άγχος και το τρέξιμο και την πολλή δουλειά.

Η ενθάρρυνση «μην αγχώνεσαι» δεν σου είναι αρκετή, καθότι αναποτελεσματική, δε σου λέει τίποτα και ίσα-ίσα σε αγχώνει παραπάνω.

Αν οι παραπάνω φράσεις σου θυμίζουν κάτι, τότε είσαι ο πολύ απασχολημένος τύπος στον οποίο απευθύνεται το άρθρο.

Χρειάζεσαι μερικούς τρόπους να ξεφύγεις, σωστά; Να ξεπεράσεις το άγχος και να ξαναγίνεις ο παλιός καλός χαλαρός εαυτός σου.

Όχι όχι, δε θα σου προτείνουμε να πας σε ψυχολόγο ή να πνίξεις τον πόνο σου σε μυοχαλαρωτικά και αλκοόλ. Είναι πολυέξοδο εξάλλου, κάτι που θα σε αγχώσει παραπάνω.

Αν ακολουθήσεις τα μισά από τα δέκα βήματα, θα δεις σίγουρα μεγάλη αλλαγή.

1. Κάνε τα δύσκολα απλά…

…όχι εύκολα. Έχεις γεμάτο πρόγραμμα με 5-6 διαφορετικά πράγματα που πρέπει να κάνεις: συναντήσεις, προετοιμασία… Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Ειδικά, όταν απαιτούν πολύπλοκη προεργασία με παρουσιάσεις και έγγραφα και επίσημες υπογραφές και επιδρομές σε τράπεζες, όλα αυτά σε πιέζουν λιγάκι παραπάνω. Δεν μπορείς να τα κάνεις ευκολότερα. Μην προσπαθήσεις καν, γιατί θα ξοδέψεις περισσότερο χρόνο. Κάνε τα απλούστερα. Είναι πιο απλό να έχεις μια απλή κομψή εργασία ή ένα απλό κομψό ντύσιμο ή μια απλή πρόταση να παρουσιάσεις. Τουλάχιστον τότε θα είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα και δε θα αγχώνεσαι περισσότερο για την επιτυχία του. Άσε τις μεγάλες εντυπώσεις για την επόμενη φορά.

2. Απόφυγε τα «πρέπει»

Τίποτα δεν «πρέπει». Άρχισε να αποφεύγεις τη συγκεκριμένη λέξη στο «λεξιλόγιό» σου. Δε σφίγγεται η καρδιά σου κάθε φορά που λες «πρέπει να πάω γυμναστήριο, αλλά πρέπει να πάρω και το κοστούμι από το καθαριστήριο»,  «Δεν πρέπει να το ξεχάσω: πρέπει να τηλεφωνήσω στο λογιστή μου» ; Είμαι σίγουρη πως ναι. Το μυστικό είναι να ξεκαθαρίσεις ποια πράγματα πραγματικά επείγουν. Θα εντυπωσιαστείς όταν συνειδητοποιήσεις πως μόνο 2-3 πράγματα θα έπρεπε να κατέχουν την απόλυτη προσοχή σου.

3. Σταμάτα να εκθειάζεις ότι είσαι απασχολημένος

Μμμ, για να το πω καλύτερα: δεν είναι ευχάριστο ούτε σπουδαίο που είσαι συνέχεια απασχολημένος. Σπουδαίο είναι να πεις «κάθισα σπίτι μου σήμερα, έκανα μπάνιο, μαγείρεψα με την ησυχία μου, είδα μια κωμωδία και γέλασα με την ψυχή μου και μετά κοιμήθηκα για 10 ώρες». Ωραίο είναι να έχεις κανονίσει καφέ μετά τον καφέ, συνάντηση μετά από άλλη συνάντηση, πρόβα μετά από άλλη πρόβα, αλλά πόσο καλύτερα θα τα απολάμβανες αν είχες μια έξοδο, μία συνάντηση και μία πρόβα μέσα στην ημέρα;

4. Αφιέρωσε χρόνο σε πράγματα που σε ξεκουράζουν

Από το να πηγαίνεις για τρέξιμο, μέχρι το να βλέπεις Μπομπ Σφουγγαράκη…! Μάλιστα! Δώσε 1-2 ώρες μέσα στην ημέρα μόνο σε εσένα και κάνε ό,τι σε ξεκουράζει. Κοιμήσου, φάε καλά, πήγαινε για ψώνια, δες την οικογένειά σου. Και προς Θεού! Μην πας και φορτώσεις αυτές τις ώρες με κάτι άλλο πιο «επείγον». Μην ξεχνάς, κι εσύ άνθρωπος είσαι!

5. Απόκτησε μια ασχολία στην οποία θα αφιερώνεις χρόνο

Όχι όχι, δε σου λέω να βάλεις και κάτι άλλο στο κεφάλι σου. Σου λέω να βγάλεις κάτι άλλο και να το αντικαταστήσεις με αυτό. Για παράδειγμα, μην κάτσεις στον υπολογιστή σου το απόγευμα της Πέμπτης και της Παρασκευής και πήγαινε μια βόλτα με το ποδήλατο, ξεκίνα μαθήματα χορού ή φωτογραφίας, κάθισε στην παραλία με ένα βιβλίο και διάβασέ το. Βρες χρόνο για εσένα!

6. Το μεγάλο άγχος: το φαγητό

Πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Άντρες, γυναίκες στις παραλίες… Η ευκαιρία σου να δείξεις ότι είσαι και το πρώτο κορμί. Θα ήθελες όλοι να σε απωθεώσουν ή τουλάχιστον να μη σε κοροϊδεύουν. Θυμάσαι εκείνη την κοπέλα που φορούσε το τέλειο μπικίνι ή εκείνο το νεαρό με τους απίστευτους κοιλιακούς και κλαις από μέσα σου. «Κάποιος θα έπρεπε να μου απαγορέψει να κυκλοφορώ τελείως στους δρόμους», λες.giphy (8)

Είναι λογικό να «τρως το άγχος σου», κάπως πρέπει να ξεσπάς. Το κόλπο είναι τριπλό: 1. Μάθε να μη λες «πρέπει» (εκ του «δεν πρέπει να φάω κι άλλη πίτσα»), διότι δεν πρόκειται τότε να το αποφύγεις, 2.  Βρες το σνακ στο οποίο θα ξεσπάς και μείνε σε αυτό (δημητριακά, μπάρα δημητριακών, γιαούρτι, μπισκότα, φρούτα) και 3. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι 30’ κάθε διήμερο, ακόμα και λίγο περπάτημα. Σιγά-σιγά, όμως, δούλεψε το «αγάπα τον εαυτόν σου».

7. Έχε άτομα δίπλα σου που πιστεύουν σ’ εσένα…

…φίλους που σ’ ενθαρρύνουν και που σκέφτονται θετικά. Θέλεις ένα ευχάριστο περιβάλλον με θετική ενέργεια, στο οποίο να νιώθεις γεμάτος και χαρούμενος. Αυτό θα σου δίνει περισσότερα κίνητρα να συνεχίσεις. Όταν είσαι ευδιάθετος βρίσκεσαι σε υπερ-ένταση, κάτι που σε διευκολύνει να κάνεις τις δουλειές σου με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, όρεξη και συνεπώς επιτυχία. Ειδικά αν είσαι και μέλος μιας ομάδας, θα τη διευκολύνεις ακόμα παραπάνω! Απόβαλε, λοιπόν, τα άτομα που δε σου προσφέρουν τίποτα εντός κι εκτός διαδικτύου. Κλείσε τα αυτιά σου απέναντι σε όσα δε θέλεις ή δεν είσαι έτοιμος να ακούσεις. Πέρνα καλά με τα άτομα που θέλουν να είναι κομμάτι της ζωής σου.

8. Πάρε ρεπό

Εννοώ, δικό σου ρεπό. Εννοώ, μην το ζητήσεις από το αφεντικό σου. Εννοώ, ακόμα και για 1-2 ώρες. Τι εννοώ: Ας υποθέσουμε ότι το αυριανό σου πρόγραμμα λέει ότι φεύγεις από το σπίτι στις 8 πμ και επιστρέφεις κατά τις 11 μμ. Αυτές οι 15 ώρες είναι τόσο γεμάτες που θα ήθελες να έχεις τουλάχιστον μία ώρα για να χαλαρώσεις. Ε, λοιπόν, πάρε ρεπό. Πήγαινε σπίτι σου ή σ’ ένα εστιατόριο για να γευματίσεις χαλαρά. Κοιμήσου ή άκου μουσική. Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσες να ακυρώσεις ή ν’ αναβάλεις ό,τι έχεις κανονίσει από τις 9 μμ και μετά. Κατάλαβες τι εννοώ; Να παίρνεις πιο συχνά μικρά ρεπό. Συνδύασέ το με το βήμα 2.

9. Ανάθεσε κάτι σε κάποιον άλλον επιτέλους!

Δε χρειάζεται να καθαρίζεις μόνο εσύ το σπίτι! Δε χρειάζεται να επιμεληθείς εσύ την ομαδική εργασία! Δε χρειάζεται να πρέπει εσύ να τρέχεις για τις εξωτερικές δουλειές! Ξεχώρισε ποιες δουλειές θα μπορούσες να τις μοιραστείς με τ’ αδέρφια σου, τους γονείς σου, τους συγκατοίκους σου, τους συναδέλφους σου και θέσε όρια. Δε χρειάζεται να τρελαίνεσαι εσύ ενώ οι άλλοι σε κοιτάνε…

10. Το άγχος σε καταστρέφει → βγαλ’ το απ’ το μυαλό σου

Το άγχος βρίσκεται μέσα στο μυαλό σου. Ξαφνικά σου αφαιρεί κάθε έλεγχο που είχες κερδίσει, σου γκρεμίζει κάθε φρούριο αυτοπεποίθησης που είχες χτίσει, σου καταστρέφει τη διάθεση, σε κάνει να τρέχεις… Μην το αφήνεις να περνά έτσι! Βγαλ’ το από το μυαλό σου και συνειδητοποίησε ότι χάνεις πολύτιμο χρόνο εξαιτίας του, που θα μπορούσες να γεμίζεις με χαμόγελα και γέλιο!

Σχόλια