“I am a part of a great team” είναι το μότο του Open House Athens 2016, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αθήνας για 3η χρονιά, στις 16-17 Απριλίου. Και όντως μιλάμε για μια μεγάλη και υπέροχη ομάδα συντελεστών, αρχιτεκτόνων, ιδιοκτητών, φωτογράφων, 450 εθελοντών και πολλών άλλων που συμμετέχουν στην διοργάνωση, οι οποίοι για ένα Σαββατοκύριακο θα μας ξεναγήσουν δωρεάν σε σημεία της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Το Open House είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους αρχιτεκτονικούς θεσμούς παγκοσμίως, που σκοπό έχει να αναδείξει και να προωθήσει την αρχιτεκτονική και να την κάνει προσιτή στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1992 στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα πάνω από 35 πόλεις ανά την υφήλιο συμμετέχουν στη δράση, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Open House

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον γίνονται… open, ανοίγουν δηλαδή τις πόρτες τους στο κοινό, και έτσι η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια, ιστορικά και σύγχρονα, και μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που κρύβει!

Η Αθήνα είναι μια πόλη με μεγάλο αρχιτεκτονικό πλούτο και ιστορία που μνημονεύεται μέσα από τα κτίρια της και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιοι τα έχτισαν; Για ποιους δημιουργήθηκαν και τι κρύβουν μέσα τους; Το Open House σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις καλύτερα την πόλη σου και να γνωρίσεις το παρελθόν και το παρόν της μέσα από την αρχιτεκτονική της.

Open House

Δημαρχείο Αθηνών © Α. Λαφαζάνης

Κι αν νομίζεις ότι τα κτίρια που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Open House Athens είναι μόνο τα γνωστά αξιοθέατα και μουσεία της Αθήνας, κάνεις λάθος! Σκοπός του θεσμού είναι να κάνει προσιτό το σύνολο της αρχιτεκτονικής της πόλης και σου δίνει την ευκαιρία να επισκεφτείς δωρεάν σημαντικά δημόσια κτίρια, μουσεία και καταστήματα, αλλά και κτίρια που δεν θα είχες τη δυνατότητα να δεις αλλιώς, όπως χώρους εργασίας, κατοικίες και διαμερίσματα, σε όλη την πόλη, από το κέντρο μέχρι τη Γλυφάδα, την Παιανία και την Κηφισιά.

Open House

Κατοικία στην Κηφισιά, Tense Architecture Network

Open House

Μικροβιολογικό εργαστήριο στη Λαμπρινή, schema architecture & engineering ©Ν. Αλεξόπουλος

Έπειτα από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις, το 2014 και το 2015, το Open House Athens επιστρέφει για 3η χρονιά και “ανοίγει” 91 κτίρια, γεγονός που μαρτυρά την σημαντική αρχιτεκτονική που διαθέτει η Αθήνα αλλά και την μεγάλη απήχηση που έχει αποκτήσει ο θεσμός. Φέτος, η διοργάνωση εμπλουτίζεται και με αρκετές παράλληλες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σχολείων και μαθητών (Open School – 15 Απριλίου), ειδικές ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας (Made In Athens – 13/14/15 Απριλίου), βόλτες και ξεναγήσεις με ποδήλατα (Open Bike), τον καθιερωμένο πλέον διαγωνισμό φωτογραφίας (Open Photo) και, όπως κάθε χρόνο, το πάρτυ λήξης, το βράδυ της Κυριακής 17 Απριλίου.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι το κολέγιο Βακαλό Art & Design, το οποίο στο πλαίσιο του ΟΗA 2016 διοργανώνει την παράλληλη δράση “Be an MA student for a weekend”, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Απριλίου 2016. Σχετικές πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει εδώ.

Open House

©Προκόπης Μαραγκάκης

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ αν θες να πληροφορείσαι τακτικά για το θεσμό, μπορείς να επισκεφτείς το http://www.openhouseathens.gr/ και τη σελίδα του Open House Athens στο Facebook.

 

Σχόλια