Ο παγκόσμιος πλούτος έχει περιέλθει σε μεγάλα επίπεδα ανισότητας.

Το πλουσιότερο 1% έχει τώρα την ίδια ποσότητα πλούτου, όσο ολόκληρος ο κόσμος μαζί. Οι πληροφορίες προέρχονται από την Credit Suisse. Ο παγκόσμιος πλούτος έχει περιέλθει σε μεγάλα επίπεδα ανισότητας.

Η Oxfam, επίσης, υπολόγισε ότι οι πλουσιότεροι 62 άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της Γης.

Χρειάζεται μετρητά και περιουσιακά στοιχεία αξίας 61.557 ευρώ για να φτάσεις στο 10% και 679.978 ευρώ για να μπεις στο 1%!

Κάποια επιστημονικά επιτελεία ελεύθερης αγοράς αμφισβήτησαν την αξιοπιστία αυτών των αριθμών.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Σχέσεων, Mark Littlewood, είπε ότι οι στατιστικές είναι «ψευδείς».

«Η μεθοδολογία να προσθέτεις περιουσιακά στοιχεία και να αφαιρείς χρέη και μετά να φτιάχνεις μια παγκόσμια διανομή «δικτύου πλούτου» υπονοεί ότι πολλοί από τους πιο φτωχούς στον κόσμο βρίσκονται σε προηγμένες χώρες κι έχουν υψηλά χρέη», δήλωσε.

Αντί για μια οικονομία που εργάζεται για την ευημερία όλων, για τις επόμενες γενιές και για τον πλανήτη, έχουμε δημιουργήσει τελικά μια οικονομία για το 1%!

Ο διοικητής έρευνας του Ινστιτούτου Adam Smith, Ben Southwood, συμφώνησε ότι τα δεδομένα είναι «παραπλανητικά».

«Πιο σημαντικά μέτρα δείχνουν μεγαλύτερη ισότητα. Όσοι βρίσκονται στο μεσαίο και κατώτερο επίπεδο στην παγκόσμια διανομή εισοδήματος, έχουν λάβει αύξηση μισθού κατά 40% ανάμεσα στο 1988-2008. Η παγκόσμια ανισότητα στο μέσο όρο ζωής και ύψους αμβλύνονται επίσης – δείχνοντας την καλύτερη διατροφή και φροντίδα υγείας, που μετρά περισσότερο. Για την ευημερία των φτωχών πρέπει να ενδιαφερόμαστε περισσότερο, όχι για τον πλούτο των πλουσίων», πρόσθεσε.

Η Oxfam είπε ότι τα 62 άτομα που είναι τόσο πλούσιοι όσο το 50% των φτωχότερων στον κόσμο είναι μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση πλούτου, δεδομένου ότι το 2010 θα χρειαζόταν 388 ανθρώπους να συγκεντρώσουν τον πλούτο του φτωχότερου 50%.

«Αντί για μια οικονομία που εργάζεται για την ευημερία όλων, για τις επόμενες γενιές και για τον πλανήτη, έχουμε δημιουργήσει τελικά μια οικονομία για το 1%», αναφέρει η αναφορά της Oxfam.

Πηγή

Σχόλια