Mία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς ιδίως για τους nerds των κόμιξ έκανε την πρεμιέρα της περίπου πρίν μια εβδομάδα αλλά παρόλο που είναι πρώτη σε εισπράξεις αυτή την στιγμή οι κριτικές που έχει αποσπάσει μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι.

Η ταινία Batman VS Superman: H Αυγή Της Δικαιοσύνης αδιασφησβήτητα έχει να αντιμετωπίσει την δριμύ σύγκριση με την τριλογία του Christopher Nolan γεγονός το οποίο δεν την βοηθάει να αποδείξει ότι όντως είναι μια αξιοπρεπής εισαγωγή για το ‘Justice League’ το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη του 2017.

Η υπόθεση της ταινίας γνωστή σε όλους μετά τις αλλεπάλληλες αναγνώσεις καθώς περιμέναμε την πρεμιέρα : καθώς οι σωτήριες πράξεις του Superman έρχονται με ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα, ο Batman φοβάται να αφήσει τον εξωγήινο υπερήρωα ανεξέλεγκτο. Με τους δυο τους να βρίσκονται σε πόλεμο, μια καινούργια απειλή κατά της ανθρωπότητας κάνει την εμφάνισή της.

O Zack Snyder ένας καθόλα καταξιωμένος και ταλαντούχος σκηνοθέτης αναλαμβάνει να φέρεις είς πέρας ένα δύσκολο νέο κεφάλαιο στην ιστορία των DC COMICS. Λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του σε παρόμοιες ταινίες (Watchmen, Man Of Steel) δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να τα φέρει εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Προσδίδει όλη την ‘σκοτεινή ατμόσφαιρα’ που πρέπει να έχει η ταινία του είδους αυτού. Οι σκηνές εναλλάσσονται γρήγορα ιδίως αυτές της μάχης χωρίς όμως να ζαλίζουν τον θεατή όπως σε άλλες ταινίες του είδους. Είναι σκηνές με πλήρη ευκρίνεια, μεστές, γρήγορα εναλλασσόμενες, καθηλωτικές θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος.

MV5BMjI5MjM4MzM1NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzA5MjkxNjE@._V1_SY525_CR173,0,700,525_AL_

Εξαρχής θα πρέπει να πώ ότι τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία για τον Batman. Στην γνωστοποίηση της είδησης ότι ο Ben Affleck θα είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας απογοητεύτηκα. Βλέποντας την ταινία εν μέρει άλλαξα γνώμη. Σίγουρα ο Christian Bale ήταν από τους καλύτερους ηθοποιούς που έχουν υποδυθεί τον Βatman τελευταία έτσι έχει ‘ανεβάσει’ τον πήχη πολύ ψηλά. Ο Ben Affleck υποδύεται πολύ καλά τον πρωταγωνιστή αλλά δεν αποδίδει εξίσου καλά με τον προκάτοχο του την σκοτεινή πλευρά του πρωταγωνιστή.

Ίσως και σε κάποιες σκηνές θέλοντας να γίνει αρκετά σκληρός όπως αρμόζει στον σουπερ-ήρωα το παρακάνει και βγαίνει λίγο βεβιασμένο.Εν κατακλείδι είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, μια διαφορετική ερμηνεία του ήρωα με πολλά περιθώρια βελτίωσης αφού θα κυκλοφορήσει όπως ανέφερα και πρωτύτερα και το ‘Justice League’ με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Όσον αφορά τον συμπρωταγωνιστή του Βen Affleck τον Henry Cavill έχοντας ήδη την εμπειρία σε αυτόν τον ρόλο από την προηγούμενη ταινία ‘Man Of Steel’ και έχοντας βρει τα πατήματα του είναι αναμενόμενα καλός. Το στοιχείο που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο είναι ότι έχει μια αρκετά ‘ανθρώπινη’ μορφή αντιμετωπίζοντας και τύψεις, και συναισθηματικά αδιέξοδα χωρίς αυτό όμως να αναιρεί την φύση του σούπερ-ήρωα.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά για ακόμα μια φορά ο ‘κακός΄ της ταινίας έκλεψε την παράσταση. Ο Jesse Einsenberg (The Social Network) όπως και ο Jocker στο Batman: The Dark Knight πραγματικά σε καθηλώνει. Έχοντας δουλέψει πολύ τον ρόλο, έχει μπει στο πετσί του ρόλου. Οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί από τυπώνουν πλήρως τον ψυχοπαθή κακό ο οποίος το μόνο που θέλει είναι να κυριεύσει τον κόσμο και να πάρει εκδίκηση. Σε αυτή την ταινία δείχνει ότι έχει ταλέντο για πολύ δυσκολότερους ρόλους από αυτούς που του έχουν δοθεί στο παρελθόν νομίζω πως θα έπρεπε να ξεφύγει από την μανιέρα των ‘γλυκανάλατων ρόλων’ πλέον (Το Rome with Love).

Οι υπόλοιπου συντελεστές δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Η Gal Gadot η οποία υποδύεται την Wonderwoman απλά χρησιμοποιήθηκε ως ‘προπομπός’ των ταινιών που έπονται. Η σπουδαία Holly Hunter (Τhe Piano) εμφανίζεται σε έναν δευτερεύοντα ρόλο. Η Amy Adams είναι αναμενόμενα καλή χωρίς να κάνει κάποια περαιτέρω υπέρβαση. Ο μόνος ο οποίος ξεχωρίζει είναι ο Jeremy Irons ο οποίος υποδυόμενος τον Alfred αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι άξιος αντικαταστάτης του Michael Caine.

Eν κατακλείδι είναι μια ταινία την οποία συνιστώ ανεξαρτήτως αν σας αρέσουν οι σουπερ-ήρωες όσον αφορά στους φανατικούς θαυμαστές των DC COMICS διότι είναι ένας πρόλογος για όσα έπονται!

Σχόλια