Όταν το Frapress γνώρισε τη Νόμπελ Ειρήνη

Μία νέα διαδικτυακή εκπομπή κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου και έχει σκοπό να ξεχωρίσει μέσα στο κομφούζιο των ντεμέκ-συμβουλευτικών show. Σε μια ελληνική πραγματικότητα που οι ακατάρτιστοι και σαχλοί δημοσιογραφίσκοι και ψυχολόγοι της δεκάρας κατακλύζουν τα τηλεοπτικά talk-show, η πλέον ειδήμων στον τομέα της σωστής διαχείρισης των διαπροσωπικών σχέσεων Νόμπελ Ειρήνη, παίρνει το βήμα διαδικτυακά και δείχνει στο απολωλός πρόβατο τον δρόμο προς την αλήθεια, την πίστη εις εαυτόν και την οικοδόμηση γερών σχέσεων από τα θεμέλια μέχρι τα παράνομα μπαλκόνια και τα αδήλωτα ημιυπόγεια. Το frapress, πάντα παρόν στις τίμιες προσπάθειες των νέων αυτού του τόπου, που αν τον αποσυνθέσεις θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένας ανερχόμενος τηλεπαρουσιαστής που κατά βάθος ήθελε να κάνει ρεπορτάζ αλλά η μαύρη μοίρα τον έριξε στα πάνελ της μεσημεριανής ζώνης, έκλεψε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της διακεκριμένης ψυχολόγου Νόμπελ Ειρήνης και έμαθε τα πάντα γύρω από την νέα της εκπομπή Ανθρώπινες Χέσεις.

-Νόμπελ Ειρήνη καλησπέρα. Έχεις κάποια συγγένεια με το ομότιτλο βραβείο ή πρόκειται για απλή συνωνυμία;

Όχι το ομότιτλο βραβείο έχει σχέση με εμένα. Το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών» οπότε το πρόσωπό μου και το σώμα μου φυσικά είχαν πολλά κοινά με τον σκοπό του βραβείου, έτσι τους έκανα την τιμή να τους παρέχω το όνομά μου.

-Μίλησε μου για την απόφαση σου να κάνεις την διαδικτυακή αυτή εκπομπή.

Η απόφαση δεν ήταν δική μου, ήταν των θαυμαστών μου. Μετά από χιλιάδες τηλέφωνα, μηνύματα, email, φαξ και σήματα καπνού που λάμβανα καθημερινά πήρα την απόφαση να τους χαρίσω την σοφία μου διαδικτυακά μέσα από τις Ανθρώπινες Χέσεις. Μέσα από αυτήν την πανανθρώπινη εκπομπή που έχει καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Γιατί η Νόμπελ Ειρήνη πέρα από πανέμορφη, πανέξυπνη, ταλαντούχα, μορφωμένη και πολλά άλλα επίθετα, είναι κατά βάθος ένας απλός άνθρωπος.

-Φαίνεται να έχεις αφουγκραστεί πλήρως την ιδιοσυγκρασία του σύγχρονου Έλληνα και να του δίνεις την ευκαιρία να βρει λύση στα προβλήματα που τον ταλανίζουν στέλνοντας σου απλά ένα inbox στην επίσημη σελίδα σου στο facebook, πιθανότατα από τον καναπέ του σπιτιού του. Πόσο σημαντικό είναι για σένα να αβγατίσει η γενιά του καναπέ που έχει ήδη δώσει (και συνεχίζει να δίνει) τόσα πολλά σε αυτή την χώρα;

Ναι, η αλήθεια είναι πως την έχω αφουγκραστεί πλήρως.  Για μένα δεν είναι καθόλου σημαντικό, για τη χώρα όμως είναι. Αυτός ο τόπος  χρειάζεται περισσότερα άτομα που δεν θα κάνουν τίποτα άλλο από το να κάθονται και να επαναστατούν στα πληκτρολόγια! Κάνε κι εσύ την επανάσταση σου νεοέλληνα, γράψε κι άλλα στάτους κατά του συστήματος αλλά κυρίως γράψε σε μένα, στείλε τις απορίες σου. Η Ελλάδα με χρειάζεται στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Όπως θα έχετε παρατηρήσει η κρίση ξεκίνησε με το που έφυγα από την χώρα και τώρα που γύρισα αμέσως ξεκίνησε η ανάπτυξη. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο.

-Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτούς που θέλουν να πάρουν τον τίτλο της απόλυτης από την απόλυτη και να τον προσκολλήσουν εκ νέου σε εσένα, δεδομένης της απόλυτης φύσεως των απολύτως συμβουλευτικών απαντήσεών σου; Θέλω η απάντησή σου να είναι απόλυτα ειλικρινής, έστω κι αν χρειαστεί να γίνεις απόλυτη για ακόμα μια φορά.

Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτη πρέπει να σας πω, αν και το ξέρετε, πως η άποψή μου είναι πάντα η σωστή. Οι θαυμαστές μου το σέβονται αυτό, όλοι οι άλλοι απλά με ζηλεύουν. Η αλήθεια είναι πως το διάστημα που έλειπα στην Αμερική, την Αυστραλία, τη νότιο Αφρική και στα Καλάβρυτα δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να πάρουν τη θέση μου. Ο κόσμος βλέπει τη διαφορά και ξέρει να κρίνει.

-Ποια είναι η γνώμη σου για την Τατιάνα Στεφανίδου, την Oprah Winfrey, την Ζήνα Κουτσελίνη και την Άννα Δρούζα; Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι την τελευταία, θα ήθελα να την αντικαταστήσεις με ένα οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια χλωρίδα ή πανίδα, όπως ακριβώς έκανε και το ΣΚΑΙ μετά τα τέσσερα πρώτα επεισόδια της τελευταίας της εκπομπής.

Κοιτάξτε εγώ είμαι ένας ανοιχτόμυαλος, δεκτικός και αδύνατος άνθρωπος. Τα κορίτσια καλά κάνουν και πειραματίζονται στον τομέα μου, δεν είμαι επικριτική ως προς τους ερασιτέχνες.  Πολλές από αυτές τις δεύτερες που αναφέρατε έχουν μαθητεύσει δίπλα μου. Εγώ θα χαρώ να τις δω κάποια στιγμή να τα καταφέρνουν.

-Νόμπελ Ειρήνη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου, ξέρω πως κάθε λεπτό που αφιερώνεις σε αυτή την συνέντευξη σε κρατά μακριά από την συμβουλευτική σου αποστολή. Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την όμορφη συζήτηση με ένα απόφθεγμα, ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ότι σε χαρακτηρίζει και αντικατοπτρίζει την φύση και την ποιότητα της προσωπικότητάς σου.

Εγώ ευχαριστώ αγαπητέ μου για τις υπέροχες απαντήσεις που σας έδωσα.
Θα ήθελα να κλείσω με ένα αρχαίο κινέζικο ρητό:
Τα ξερά σκατά στον τοίχο δεν κολλάνε.

 

Νόμπελ Ειρήνη: Μαρία Λαφτσίδου

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μαυρίδης 

Κείμενο: Μιχάλης Δαρνάκης, Μαρία Λαφτσίδου

Hair & boob manager: Θοδωρής Κάπαλης

Make-up: Κατερίνα Αζναούροβα

Video & εξοπλισμός: Άρης Βέβης

 

Σχόλια