Το δεύτερο TEDxUniversityoftheAegean είναι έτοιμο να κάνει την επανεμφάνισή του στις 9 Απριλίου στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου.

TEDxUniversityoftheAegean

Σας παρουσιάζουμε τους 12 ξεχωριστούς ομιλητές που θα μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες που αξίζει να διαδοθούν και θα μας δείξουν πως τελικά όλα… είναι θέμα οπτικής.

 

OPA Architects

Ο Λαέρτης-Αντώνιος Βασιλείου και ο Παντελής Καμπουρόπουλος συνιδρύσανε, το 2012, το επιτυχημένο αρχιτεκτονικό γραφείο ΟΡΑ [Open Platform for Architecture] (2014) με έδρα την πόλη Haarlem στην Ολλανδία, και έχουν επιτύχει προσωπικές και ομαδικές δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε εκθέσεις και βραβεύσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για το υλοποιημένο και ερευνητικό τους έργο.

Έρχονται στη σκηνή του TEDxUniversityoftheAegean για να μας μιλήσουν για την καινοτομία, την πρωτοπορία και το αναγκαίο ρίσκο που αυτά προϋποθέτουν.

Κωνσταντίνος Κοκκώλης

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και διάλεξε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Από το 2000 εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ, στην Αθήνα και τον Πειραιά, εντός του οποίου έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του δραστηριότητας στον τομέα των εξαρτήσεων, σε κλινικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό επίπεδο. Ενδιαφέρεται κυρίως για την επιστημονική και μη δογματική αντιμετώπιση του φαινομένου, την ελάττωση του στίγματος και της περιθωριοποίησης, την αύξηση της πρόσβασης και συγκράτησης στη θεραπεία και τη μείωση της βλάβης.”

Σάββας Σαββόπουλος

Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής καθώς και διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας-Pierre Marty. Έχουν δημοσιευθεί έρευνες του σχετικά με την ναρκισσιστική παθολογία, την έννοια του αρνητικού, την ψυχοσωματική και την εφαρμοσμένη ψυχανάλυση.

Βασιλική Καλοδήμου

Η Βασιλική Καλοδήμου θα μας περιγράψει τα στάδια της απόδειξης της θεωρίας για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και το τι συμβαίνει όταν το αποτέλεσμα δεν είναι τελικά αυτό που περίμενες.

Η Δρ. Καλοδήμου έχει σπουδάσει και ερευνά τα βλαστικά κύτταρα από τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και λιπώδη ιστό, στην καθημερινή πρακτική και τις εφαρμογές τους στην αναγεννητική ιατρική και κυτταρομετρία ροής. Επίσης, εργάζεται στον τομέα της ανθρώπινης γενετικής και τη γενετική του πληθυσμού, καθώς και με τα κυτταρική πρότυπα. Η ελληνική έκδοση του πρώτου βιβλίου της, Βασικές Αρχές στην κυτταρομετρία ροής, δημοσιεύθηκε το 2010. Το νέο βιβλίο της: Ένα εγχειρίδιο για να μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα στην Αναγεννητική Ιατρική δημοσιεύτηκε πέρυσι. Είναι στην συντακτική επιτροπή και κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην επιστημονική οργανωτική επιτροπή για ιατρικά συνέδρια.

Σοφία Γεωργοπούλου

Η Σοφία Γεωργοπούλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας, το σχεδιασμό λογοτύπου, το branding, την οπτική επικοινωνία, την εικονογράφιση και το σχεδιασμό συσκευασίας. Έχει τη χαρά να αναλαμβάνει πολλά διεθνή project, έχοντας ήδη χτίσει πελατολόγιο που ξεπερνά τα όρια της χώρας. Η μεγαλύτερή της ικανοποίηση είναι όταν βλέπει τα brands που αναλαμβάνει να μεγαλώνουν και να «ανθίζουν», και διπλή χαρά όταν αυτά ξεκινούν από το μηδέν.Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς εκδόσεις και περιοδικά με αντικείμενο το design, έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς καθώς επίσης και στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (EBΓΕ).Φέτος, κατέκτησε το βραβείο Best Agency of the World 2015 στα BBA | Best Brand Awards.”

 

press_banner_TEDxUAegean16

Γεώργιος Κατσάγγελος

H ομιλία του Γεώργιου Κατσάγγελου αφορά την ισότητα των φύλων – μέσω της οπτικής ενός φωτογραφικού φακού!

“Ο Γεώργιος Κατσάγγελος σπούδασε φωτογραφία με υποτροφία, στο BROOKLYN COLLEGE της Νέας Υόρκης. Δάσκαλος του ήταν ο Walter Rosenblum. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από το 1996-1998 και Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2002 έως το 2005. Από το 2006 έως το 2010 ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α. Π. Θ. Ο Γεώργιος Κατσάγγελος έχει εκθέσει ευρέως στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε συλλογές μουσείων στις ΗΠΑ.”

Τζέι Μέξης

Ο Τζέι Μέξης μεγάλωσε στην Ινδία από όπου πήρε και το παράξενο για Έλληνα όνομα. Σπούδασε στην μαγική και βροχερή Σκωτία, αρχιτεκτονική με υποτροφία και ειδικεύεται στην Ανθρωπιστική αρχιτεκτονική πάνω στην οποία βραβεύτηκε η διπλωματική του. Αποφάσισε αμέσως μετά να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ανοίξει αρχιτεκτονικό γραφείο, ενώ όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση στη Λέσβο, άρχισε να κάνει αλλεπάλληλες εθελοντικές αποστολές. Σύντομα ίδρύσε την οργάνωση Odyssea όπου πρώτο της project ήταν η μεταποίηση των σκουπιδιών από τις προσφυγικές ροές (βάρκες & σωσίβια) σε νέα χρηστικά αντικείμενα για τους πρόσφυγες και νέες θέσεις εργασίας για ντόπιους.”

Μάρω Κουρή

Η Μάρω Κουρή έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στο φωτορεπορτάζ από τους Κωνσταντίνος Μάνος και Ed Kashi. Μετά από 24 χρόνια εξειδίκευσης πάνω στις Ασιατικές και Αφρικανικές περιοχές, έχει εκθέσει τη δουλειά της σε γκαλερί, σχολεία, φαβέλες, παζάρια και ξενοδοχεία. Τα φωτογραφικά της άρθρα έχουν δημοσιευτεί τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως: το BBC, LFI, Journal du Dimanche, National Geographic, Newsweek, Vice, Days Japan, Der Spiegel, NZZ, Take Part.com, K, Vimagazino, Dagens Nyheter. Συνεργάζεται με το φωτογραφικό πρακτορείο Polaris, στις ΗΠΑ. Είναι καθηγήτρια στη σχολή φωτογραφίας Όραμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα δίδασκε φωτογραφία εθελοντικά στις γυναίκες τροφίμους στις ελληνικές φυλακές.”

Λευτέρης Τρικιριώτης

Ο Λευτέρης Τρικιριώτης μετά τις σπουδές του ως μηχανικός αυτοματισμού, αποφάσισε να μετακινηθεί στην ύπαιθρο και εγκαταστάθηκε στην Ικαρία το 2006. Αποφάσισε ότι προτιμά το φυσικό περιβάλλον ως χώρο εργασίας και αναζήτησε νέους δρόμους επαφής μέσω της εξερεύνησης, της παρατήρησης, της κατανόησης και της εξοικείωσης μαζί του. Παράλληλα αυτοαπασχολείται από τότε ως αγρότης, μικροκαλλιεργητής, μελισσοκόμος, τροφοσυλλέκτης και ξεναγός υπαίθρου. Βιώνει τη χαρά και τις δυσκολίες της πρωτογενούς παραγωγής, εξασκώντας την ιδέα της μερικής αυτάρκειας. Προς το παρόν έχει αγκυροβολήσει σε μια χαράδρα του ποταμού Χάρακα στη βορειοδυτική Ικαρία, όπου και ζει σε έναν ελαιώνα.

Θεοδότα Νάτσου

Η Θεοδότα Νάτσου σπούδασε φιλοσοφία, με μεταπτυχιακή «εμβάθυνση» στην περιβαλλοντική ηθική, στη Βρετανία. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος, οπότε και ξεκίνησε να συμμετέχει εθελοντικά σε συλλογικές δράσεις ερευνητικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Έχει επίσης συνεργαστεί εθελοντικά με οργανώσεις περίθαλψης άγριων ζώων. Από το 1991 ξεκίνησε να συνεργάζεται εθελοντικά με το «νεογέννητο» τότε γραφείο του WWF στην Ελλάδα. Από το 1993 είναι μόνιμο στέλεχος του WWF Ελλάς, στο οποίο συντονίζει το τμήμα πολιτικής. Η μεγάλη πρόκλησή της είναι να δείξει σε όλα τα κέντρα αποφάσεων ότι μακροπρόθεσμα ζωντανή οικονομία χωρίς οικολογική βιωσιμότητα και κοινωνική ανάπτυξη απλά δεν μπορεί να υπάρξει.

Πάνος Τραχανιάς

Ο Πάνος Τραχανιάς είναι καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/FORTH). Στο παρελθόν κατείχε ερευνητική θέση στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά, και επίσης διετέλεσε σύμβουλος στην SPAR Aerospace Ltd., στο Τορόντο. Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ, όπου επιβλέπει και ασχολείται ενεργά με την έρευνα και με χρηματοδοτούμενα έργα πάνω σε γνωσιακά συστήματα και ευφυή αυτόνομα ρομπότ. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών άρθρων στους τομείς της οπτικής αντίληψης, ευφυών ρομπότ, αλληλεπίδρασης ανθρώπου – ­ρομπότ και γνωσιακή ρομποτική, και έχει έντονη παρουσία στα διεθνή συνέδρια στις παραπάνω περιοχές.

 

Σχόλια