Εύκολα νηστίσιμα φαγητά για φοιτητές

Μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί μπορεί να κοινοποιείται ένα άρθρο με νηστίσιμα φαγητά στο τέλος σχεδόν της Σαρακοστής. Να σου υπενθυμίσω όμως πως πάλι, μάλλον, δε κατάφερες να κρατήσεις την υπόσχεση σου και να μην παραγγείλεις πιτόγυρα αυτή τη βδομάδα, οπότε, όπως οι περισσότεροι κάνουν, ξεκινάς τη νηστεία λίγες ημέρες πριν το Πάσχα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, βρήκα τρεις εύκολες και γρήγορες συνταγές που πολλοί μπορεί να μην ξέρουν και που ακόμα και αν δεν κάνουν νηστεία, θα έπρεπε να δοκιμάσουν καθώς είναι πεντανόστιμες.

 

Μακαρόνια με γαρίδες και βασιλικό

Υλικά:

100γρ. γαρίδες

100γρ. βίδες

σάλτσα ντομάτας έτοιμη

φρέσκο βασιλικό

½ κρεμμύδι

1  σκ. σκόρδο

αλάτι

πιπέρι

λίγο κόκκινο κρασί

ελαιόλαδο

 

Διαδικασία:
Σε μια κατσαρόλα αφού τη βάλουμε και ζεσταθεί λίγο πάνω σε αναμένο μάτι, ρίχνουμε λάδι και στο εξής το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο Στο εξής, πασπαλίζουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Ενώ, παράλληλα χτυπάμε σε μπλέντερ 1-2 κουταλάκια ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Αφού σοταριστούν, ρίχνουμε 1/3 του ποτηριού του κρασιού κόκκινο κρασί. . Παράλληλα, βάζουμε νερό να βράζει σε μια άλλη κατσαρόλα με λίγο αλάτι, για την οποία υπολογίσουμε τον χρόνο βρασίματος των μακαρονιών μετά τη στιγμή που το νερό αρχίσει να βράζει για πρώτη φορά και ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας για το χρόνο που θα τα αφήσουμε να βράσουν. Μετά τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό με το οποίο έβραζαν για τη σάλτσα μας. Στο εξής, ρίχνουμε τη σάλτσα στο τηγάνι με τις γαρίδες και περιμένουμε να ζεσταθεί για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε και λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Στο τέλος, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο βασιλικό.

 

food-lunch-meal-pasta

 

Φακές

Υλικά:
1/2 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100γρ. Φακές
1/3 ποτηριού νερού σάλτσα ντομάτας
ελαιόλαδο
φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ξύδι/μπαλσάμικο για το σερβίρισμα
Διαδικασία:
Αφού βράσουμε για μια πρώτη φορά τις φακές και τις στραγγίσουμε (όχι πολύ, ίσα ίσα να αρχίσει να βράζει το νερό για 1-2 λεπτά), ανάβουμε το μάτι μας και τοποθετούμε τη κατσαρόλα με λίγο λάδι πάνω. Όταν ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη συνέχεια και τσιγαρίζουμε. Έπειτα, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τις φακές. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά και στο εξής προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και κάτι παραπάνω, το φύλλο δάφνης και το αλάτι/πιπέρι. Αφήνουμε για κανένα 15-20λεπτο, και δοκιμάζουμε όταν δούμε ότι και το νερό είναι στη σωστή στάθμη, ανάλογα με το πόσο νερουλές τις θέλουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε με απλό ξύδι ή μπαλσάμικο για έξτρα γεύση.

 

fakes1

Σαλάτα με αβοκάντο και φασόλια

Υλικά:
1 αγγούρι
μερικά φύλλα μαρούλι
1 ντομάτα
1 αβοκάντο (ώριμο)
λίγος μαιντανός
50γρ. Μαυρομάτικα φασόλια
αλάτι/πιπέρι
χυμός 1/2 λεμονιού
ελαιόλαδο
1 κ.γ μέλι

Διαδικασία:
Ψιλοκόβουμε το αγγούρι, το μαρούλι, τη ντομάτα, το αβοκάντο και το μαιντανό και τα βάζουμε σε ένα μπωλ. Στο εξής, βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για περίπου 20 λεπτά, αλλά μπορεί να χρειαστεί και λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο μερικές φορές, δοκιμάζουμε και βλέπουμε πότε είναι μαλακά.  Στο εξής, τα βάζουμε και αυτά μαζί με τα λαχανικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Έπειτα, σε ένα ποτηράκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, με το κουταλάκι του γλυκού μέλι και το χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε και αυτό στο μπωλ πάνω από τα υπόλοιπα.

Σχόλια