Bresson

“Η φωτογραφία είναι για μένα η αυθόρμητη παρόρμηση μιας αέναης οπτικής εγρήγορσης που συλλαμβάνει τη στιγμή, την αιωνιότητά της.. Είναι μια άμεση πράξη. Το σχέδιο είναι στοχασμός»-Henri Cartier Bresson-

Ο Henri Cartier Bresson είναι ένας από τους σπουδαιότερους και μεγαλύτερους φωτογράφους της εποχής του 20ού αιώνα καθώς με το έργο του επηρέασε και καθόρισε την φωτογραφία Χαρακτηρίστηκε “πατέρας” της φωτοδημοσιογραφίας και θεμελιωτής της φωτογραφίας δρόμου γνωστής σήμερα ως street photography.

Το έργο του αναγνωρίστηκε από πολλούς και αμφισβητήθηκε από λίγους, ίσως εκείνους που διαφωνούσαν με τις προχωρημένες του απόψεις. Χαρακτηρίστηκε ως Tolstoy της λογοτεχνίας για την φωτογραφία από τον εξίσου σημαντικό φωτογράφο Richard Avedon. Σύμφωνα με εκείνον ο Bresson κάλυψε κάθε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο της εποχής όπως και τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων.Ανέδειξε την εξέλιξη και την πορεία της ιστορίας αφού βρέθηκε σε όσα μέρη σημάδεψαν την ιστορία του 20ού αιώνα.

Ο Herni Cartier Bresson γεννήθηκε το 1908 στη Γαλλία. Άνηκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας,γεγονός που τον βοήθησε να εξελιχθεί και να αναπτύξει την φυσική του τάση στις τέχνες. Την δεκαετία του 1920 σπούδασε ζωγραφική και την δεκαετία του 1930 άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία.Ταξίδεψε αρκετά, συμμετείχε σε αρκετά φωτογραφικά επιτελεία και το 1947 υπήρξε συνιδρυτής στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Magnum μέχρι το 1966.

Έρχεται σε επαφή με σουρεαλιστές οι οποίοι τον επηρεάζουν βαθιά και αρχίζει να απορρίπτει την “εκλεπτυσμένη” ζωή και τους τρόπους που είχε ανατραφεί. Επηρεάζεται και εντυπωσιάζεται από τον Man Ray και τον Andre Lhote.

Bresson

“H φωτογραφία είναι ένα είδος σκίτσου. Άμεσου σκίτσου,που γίνεται με διαίσθηση και που δεν μπορείς να διορθώσεις. Αν το διορθώσεις, τότε έχεις μια άλλη φωτογραφία”– Henri Cartier Bresson-

Bresson

Στα φωτογραφικά του έργα είναι φανερές οι επιρροές του από τις σπουδές του στη ζωγραφική καθώς χρησιμοποιεί άψογη γεωμετρία και ισορροπία και φαίνεται να αντιμετωπίζει το κάθε τι που υπάρχει γύρω του σαν ένα πίνακα ζωγραφικής. Ο ίδιος άλλωστε είχε πει πως η φωτογραφία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια στιγμιαία ζωγραφιά.

Είναι εξαιρετικό το πως ο Bresson καταφέρνει να προσδώσει σε όλα του τα έργα την αίσθηση της τάξης και στην ουσία να φωτογραφίζει την ισορροπία του κόσμου που υπάρχει γύρω του,την ισορροπία του Σύμπαντος. Χρησιμοποιεί μια συνάρτηση στιγμιαίων γραμμών.Οι γραμμές εμφανίζονται και εξαφανίζονται στιγμιαία μέσα από σχήματα. Δίνει μεγάλη σημασία δηλαδή στη σύνθεση των φωτογραφιών και στην ύπαρξη ενδιαφέροντων στοιχείων με σκοπό να τονίσει και να αποδώσει το θέμα της φωτογραφίας με καθαρότητα.

Bresson

Bresson

“Η φωτογραφία είναι άπαξ δια παντός”-Henri Cartier Bresson-

Bresson

Bresson

Η φωτογραφία ήταν για εκείνον μια μαγική στιγμή, μια στιγμή που διαισθητικά ήξερε πότε έπρεπε να τραβήξει την φωτογραφία που θα υπάρχει για πάντα.Υποστήριζε ότι χρειάζεται να είναι υπομονετικός κανείς για να μπορέσει να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει τη μια πλευρά ενός γεγονότος και την άλλη πλευρά της αυστηρής οργάνωσης των μορφών που συλλαμβάνει το μάτι μας και που εκφράζουν αυτό το γεγονός. Τη στιγμή δηλαδή που ο φακός συλλαμβάνει μια όμορφη εικόνα…….

Την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ …

“Υπάρχει μια στιγμή όπου το μάτι,το μυαλό και η καρδιά βρίσκονται σε μια ευθεία.Αυτή είναι η στιγμή που θα μας δώσει μια φωτογραφία που θα μετρήσει για την υπόλοιπη ζωή μας”-Henri Cartier Bresson-

Ένα μικρό φωτογραφικό δείγμα του μεγάλου αυτού φωτογράφου μέσα στο παρακάτω βίντεο.

 

Πηγές:

Βικιπαιδεία-Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν:Βιογραφία

Magnum: Henri Cartier Bresson-Βιογραφία

Βίντεο με υλικό φωτογραφιών του Bresson

 

Σχόλια