Όσα θες να μάθεις για τον εθισμό στα ναρκωτικά στον κόσμο σε ένα χάρτη!

Από την ποσότητα των χρηστών ναρκωτικών, έως τον αριθμό αυτών που έχουν αποβιώσει από υπερβολική δόση, ο διαδραστικός αυτός χάρτης δημιουργήθηκε για να αναδείξει ένα πανόραμα του παγκόσμιου εθισμού στα ναρκωτικά.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες για την κατάχρηση ουσιών από το United Nations Office for Drug and Crime (Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος στις ΗΠΑ), το εργαστήριο έρευνας για τον εθισμό Recovery Brands έχει χαρτογραφήσει τις κορυφαίες χώρες χρήσης ναρκωτικών.

Τα αναφερόμενα ναρκωτικά χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες: κάνναβη, κοκαΐνη, LSD, οπιοειδή (ηρωίνη, όπιο και φαρμακευτικά οπιοειδή), ηρεμιστικά και υπνωτικά (Βενζοδιαζεπίνες και βαρβιτουρικά) και αμφεταμίνες.

Πόλεμος ή ναρκωτικά;

Στην κορυφή των ρεκόρ για τη θεραπεία του εθισμού στα ναρκωτικά είναι το Ιράν και η Νέα Ζηλανδία. Στο Ιράν, 1 στους 3% – δηλαδή 14.192 άτομα προς εκατομμύρια κατοίκους – περνούν από θεραπεία για εθισμό στο όπιο, κυρίως στην ηρωίνη και στις μεταμφεταμίνες.

Ένας λόγος που το Ιράν είναι η ιδανική περιοχή για εμπόριο ναρκωτικών είναι τα κοινά σύνορα με το Αφγανιστάν, τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου στον κόσμο. Επίσης, επιτρέπει την ύπαρξη διαφόρων μέσων που προσφέρουν άμεσα ηρωίνη στους χρήστες.

Όσον αφορά τη Νέα Ζηλανδία, η πίπα της ειρήνης φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής, με μόνο το 14,6% του πληθυσμού της να είναι χρήστες κάνναβης. Η Ισλανδία, δυστυχώς, είναι η χώρα που μετρά τους περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση κατ’ αναλογία στον πληθυσμό της με 212 εκτιμώμενους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με ένα άλλο γράφημα του ίδιου εργαστηρίου, η Σκωτία είναι η πιο εθισμένη χώρα στην κοκαΐνη, ξεπερνώντας μόνο για λίγο την Ισπανία και την Αμερική. Και με τους περισσότερους χρήστες οπίου – σε όρους ηρωίνης και φαρμακευτικής χρήσης – και κάνναβης παγκοσμίως μετά την Ισλανδία, φαίνεται ότι η Αμερική δυσκολεύεται να καταστεί ηγέτιδα στον «πόλεμο των ναρκωτικών».

Με πολύ ενδιαφέρον βλέπουμε την Κολομβία, το μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα κοκαΐνης στον κόσμο, να θεραπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με εθισμό… στην κάνναβη.

drugs

Πηγή

Σχόλια