Tα βραβευμένα με Oscar καλύτερου τραγουδιού κομμάτια που έχουμε αγαπήσει μέχρι σήμερα.
Η αντίστροφη μέτρηση για την απονομή των φετινών βραβείων Oscar φτάνει προς το τέλος της. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι μεγάλοι νικητές και οι μεγάλοι χαμένοι του θεσμού που για δεκαετίες προκαλεί τη μεγαλύτερη αναταραχή στους χολιγουντιανούς κύκλους και όχι μόνο.
Και ενώ για τα θέματα που προέκυψαν σχετικά με τις φετινές “λευκές” υποψηφιότητες στις μεγάλες κατηγορίες έχει ήδη χυθεί αρκετό μελάνι, αυτό το αφιέρωμα αφορά ένα βραβείο που συνήθως δεν τίθεται στο επίκεντρο καμίας μεγάλης ίντριγκας, το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού ή αγγλιστί Best Original Score Oscar.
Η συγκεκριμένη κατηγορία εισήχθη στο θεσμό των Oscars ήδη από το 1934, κατά την έβδομη διοργάνωση των βραβείων. Διαφοροποιείται από το Oscar Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Best Original Music Score), το οποίο αφορά το συνολικό σώμα μουσικής που πλαισιώνει μια ταινία. Απονέμεται δε στο δημιουργό του κομματιού, όχι στον καλλιτέχνη που το ερμηνεύει. Εκτός βέβαια αν έχει συμμετάσχει στη δημιουργία του, όπως η συμπαθέστατη Adele. Εν αναμονή, λοιπόν, του φετινού νικητή που θα πάρει το σκήπτρο από τον John Legend και το “Glory” για την ταινία Selma, ακολουθεί μια μικρή συλλογή στιγμών του θεσμού.
Somewhere Over the Rainbow – Harold Arlen, E.Y. Harburg
Ένα αφιέρωμα στα βραβευθέντα με Oscar τραγούδια, χωρίς το Somewhere Over the Rainbow είναι τουλάχιστον ελλιπές. Γραμμένο για την ταινία Wizard of Oz του 1939, από πολλούς θεωρείται ένα από τα κορυφαία κομμάτια του εικοστού αιώνα, η επιτυχία του οποίου κατέστη σε ένα βαθμό αυτόνομη της ταινίας που συνόδευσε.
Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν ληφθούν υπόψιν μάλιστα και οι ιστορικές συγκυρίες, αφού υιοθετήθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούσαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως τρόπον τινά σύμβολο των ΗΠΑ.
Η ίδια η Judy Garland, πρωταγωνίστρια της ταινίας, το ερμήνευσε στα πλαίσια μιας στρατιωτικής εκδήλωσης εν μέσω πολέμου το 1943. Πέρα όμως από την απροσδόκητη πολεμοχαρή του διάσταση, το Somewhere Over the Rainbow έχει μάλλον “στοιχειώσει” γενιές παιδιών με την καλή έννοια.
The Windmills of Your Mind – Michel Legrand, Alan Begman & Marilyn Bergman oscar
Ανάμεσα στα απολύτως κλασσικά κομμάτια των Oscar βρίσκουμε και το Windmills of Your Mind για την ταινία The Thomas Crown (1968).
Συνθέτης του ο Γάλλος Michel σε συνεργασία με το ζεύγος Bergman που έγραψαν τους αγγλικούς στίχους και ξανακέρδισαν το βραβείο πέντε χρόνια αργότερα για το The Way We Were στην ομώνυμη ταινία.
Αρχικά το Windmills of Your Mind ερμηνεύθηκε από τον Noel Harrison. Αγαπημένο πολλών, ίσως γιατί αποπνέει μια αύρα παλιού Hollywood.
Τα παιδιά του Πειραιά – Μάνος Χατζιδάκις
Το 1960 ο Μάνος Χατζιδάκις έγινε ο πρώτος που κέρδισε το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για κομμάτι που δεν γράφτηκε στα αγγλικά.
Η Μελίνα Μερκούρη, πρωταγωνίστρια στην ταινία Ποτέ την Κυριακή, ήταν η πρώτη που ερμήνευσε τα Παιδιά του Πειραιά, αν και έκτοτε το κομμάτι έχει διασκευαστεί από καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα κινέζικα και τα εβραϊκά.
Η εν λόγω πρωτιά ακολουθήθηκε σχεδόν πενήντα χρόνια μετά από τον Jorge Drexler και το Al Otro Lado del Rio για τα Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας (2004).