Oscar καλύτερου τραγουδιού: Οι προκάτοχοι του βραβείου

It’s Hard Out There For A Pimp – Three 6 Mafia, Frayser Boy

Συχνά τα γούστα της Ακαδημίας είναι κάπως προβλέψιμα. Έτσι, όταν εμφανίζονται κάποιες στιγμές πολυσυλλεκτικότητας, ξεχωρίζουν. Μια από αυτές ήταν και το Oscar που δόθηκε στο It’s Hard Out There for a Pimp για την ταινία Hustle & Flow το 2005, το οποίο έγινε το δεύτερο rap κομμάτι που έλαβε το βραβείο. Ο δρόμος είχε ανοίξει με το Lose Yourself του Eminem τρία χρόνια πριν, κόντρα στις προσδοκίες ακόμα και του ίδιου, αφού δεν είχε εμφανιστεί καν στην τελετή απονομής.

 

Moon River – Henry Mancini, Johnny Mercer

Το Moon River ερμηνεύθηκε από την Audrey Hepburn στο Breakfast at Tiffany’s (1961) και αφού έλαβε το Oscar απογειώθηκε από τον Andy Williams, που ήταν και αυτός που το τραγούδησε τη βραδιά της απονομής.

Με τα σημερινά δεδομένα ίσως ακούγεται λίγο cheesy, αλλά η νοσταλγία που προσφέρει έχει αναμφίβολα τεράστια δύναμη.

Εξάλλου, λόγω και της σύνδεσής του με την εμβληματική ταινία που συνοδεύει, έχει μάλλον μπει πλέον στο πάνθεον με τα πράγματα που δεν αγγίζει η όποια κριτική.

Oscar καλύτερου τραγουδιού

Raindrops Keep Fallin’ On My Head – Burt Bacharach, Hal David

Αυτό το οσκαρικό κομμάτι πρωτοακούστηκε στην ταινία Butch Cassidy and the Sundance Kid το 1969. Επρόκειτο για μια καθαρή νίκη εκείνη τη χρονιά.

Σε ερμηνεία B.J. Thomas, πλαισίωσε τη σκηνή του western στην οποία η Katharine Ross με τον Paul Newman κάνουν μια ρομαντική βόλτα με το ποδήλατο.

Κυκλοφόρησε δύο μήνες πριν την ταινία και οι κριτικές που δέχτηκε αρχικά ήταν διφορούμενες. Και μπορεί ναι μεν σήμερα να ακούγεται ήρεμο και προβλέψιμο, αλλά για το 1969 που κυκλοφόρησε χρειάστηκε ένα βραβείο Oscar από την Ακαδημία για να εδραιώσει τη θέση του.

Oscar καλύτερου τραγουδιού

Οι φετινές υποψηφιότητες

“Earned It!” για την ταινία 50 Shades of Grey από τους δημιουργούς The Weeknd, Ahmad Balshe, Jason Daheala, Quenneville & Stephan Moccio

“Manta Ray” για την ταινία Racing Exctinction από τους δημιουργούς J. Ralph, Antony Hegarty.

“Simple Song #3” για την ταινία Youth από τον δημιουργό David Lang.

“Til It Happens To You” για την ταινία The Hunting Groung από τους δημιουργούς Dianne Warren & Lady Gaga.

Writing’s On The Wall” για την ταινία Spectre από τους δημιουργούς Sam Smith & Jimmy Napes.

Προβλέψεις δεν πρόκειται να γίνουν για τη φετινή απονομή, ούτε καν ως κατακλείδα, καθότι οι ανατροπές είναι πάντα στο παιχνίδι και εξάλλου η αξία ενός κομματιού μόνο ως απλή επικύρωση μπορεί να λάβει την οσκαρική αναγνώριση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια θέση τιμητική, αφού ως τέτοια διαμορφώνεται από την πλειοψηφία των προκατόχων του Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

 

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2