Η θεατρική άνοιξη της Αθήνας μας έφερε ένα από τα πρώτα της μπουμπούκια, το Brave New World σε διασκευή και σκηνοθεσία της Δήμητρας Τάμπαση. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 22 Φλεβάρη στο κατάμεστο από κόσμο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι, το οποίο τον τελευταίο καιρό ανεβάζει αρκετές αξιόλογες παραστάσεις.

 

Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Aldous Huxley με τον ομώνυμο τίτλο Brave New World, το οποίο γράφτηκε το 1932 και αποτελεί ένα από τα πιο επαναστατικά προφητικά έργα λογοτεχνίας που έχουν γραφτεί. Το έργο μας μεταφέρει στο μέλλον, σε έναν κόσμο όπου όλοι ζουν σε μια πλασματική ουτοπία, όπου τα πάντα είναι προσχεδιασμένα και οργανωμένα. Οι άνθρωποι κλωνοποιούνται, τα έμβρυα μεγαλώνουν μέσα σε φιάλες, όλοι κατατάσσονται σε κατηγορίες ευφυΐας, νιώθουν πάντα καλά λόγω του ναρκωτικού soma που διατίθεται ελεύθερα σε όλους, η μονογαμία απαγορεύεται γιατί όλοι ανήκουν σε όλους και ποτέ σε έναν. Τα πάντα οργανώνονται και ελέγχονται από τους Διαχειριστές, ενώ οι άνθρωποι μένουν πάντα νέοι και έχουν μια προδιαγεγραμμένη ημερομηνία θανάτου.

bravenewworld1

Κάπου όμως υπάρχει και το Νέο Μεξικό, απομονωμένο από την ουτοπία αυτή, όπου οι άνθρωποι ζουν με τα δεινά που υπήρχαν πριν από την κυριαρχία του νέου αυτού κόσμου. Ο Μπέρναρντ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, με αφορμή ένα ταξίδι του στο Νέο Μεξικό, φέρνει κοντά το πριν και το μετά της ανθρωπότητας, τον παλιό και τον καινούριο κόσμο. Τι συμβαίνει όταν συγκρούεται η ουτοπία με τη δυστοπία, ο απόλυτος έλεγχος με την απόλυτη ελευθερία; Όταν οι άνθρωποι ξεφεύγουν από την προδιαγεγραμμένη τους πορεία και έχουν ανησυχίες; Πόσο εύκολο είναι να  διαφοροποιηθείς από το “κανονικό” και πότε είσαι τελικά πραγματικά ευτυχισμένος;

 

Η παράσταση είναι πολύ καλά στημένη και η ροή του έργου γρήγορη, με την πλοκή και τις εναλλαγές να κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. Τα σκηνικά, τα κουστούμια και ο φωτισμός δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πραγματικά φουτουριστική και ζοφερή, ενώ η διασκευή και η σκηνοθεσία της Δήμητρας Τάμπαση αποδίδουν εξαιρετικά τον χαρακτήρα της πρωτότυπης γραφής του Aldous Huxley. Με λίγα λόγια, η παράσταση ταξιδεύει μαγευτικά το κοινό σε αυτόν το… Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο!

bravenewworld

Η αφίσα της παράστασης

Πληροφορίες για την παράσταση:

 

Brave New World

Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα του Aldous Huxley

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δήμητρα Τάμπαση

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Θεανώ Βασιλείου, Αντωνίνα Βλουτή, Θεοδόσης Δρακόπουλος, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Κωστής Στεφανής, Μυρτώ Στράμπη, Δήμητρα Τάμπαση, Θανάσης Τσεκούρας

 

Σύγρονο Θέατρο – Εταιρεία Θεάτρου

Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Τηλ: 2103464380

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15 (για 15 παραστάσεις)

Τιμές Εισητηρίων: 5, 10€

Προπώληση: στο ταμείο του θεάτρου, στο viva.gr

 

Σχόλια