Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος: είναι η αδιαφορία. Το να εξαφανίζεται κάποιος (το λεγόμενο Ghosting) για όσους δεν το έχουν βιώσει ακόμα, είναι το να έχεις κάποιον που πιστεύεις πως νοιάζεται για σένα, είτε φίλος/η είτε «φίλος/η» και να διακόπτει κάθε επαφή μαζί σου χωρίς καμιά απολύτως εξήγηση. Καμιά κλήση, κανένα μήνυμα, κανένα σημάδι ζωής. Η «εξαφάνιση» δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο,καθώς συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια – όμως θεωρούταν κάτι που το έκαναν οι «κακοί χαρακτήρες». Στην εποχή μας το να εξαφανίζεται κάποιος που νοιαζόμαστε έχει συμβεί στο παραπάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών – ίσο ποσοστό με όσους το έχουν διαπράξει. Παρά τη συνήθη εμφάνιση του φαινομένου, τα συναισθηματικά αποτελέσματα για τους περισσότερους είναι τραγικά και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφικά σε όσους έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Για ποιον λόγο να εξαφανιστεί κάποιος;

Ghosting

Τα άτομα που εξαφανίζονται είναι κυρίως εκείνα που επικεντρώνονται στο να αποφύγουν τη δική τους διατάραξη συναισθημάτων χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το πως θα νιώσει το άλλο άτομο. Η έλλειψη της διαδικτυακής επικοινωνίας επίσης για όσα άτομα γνωρίζονται online έχει επιπτώσεις για το άτομο στην άλλη οθόνη που περιμένει την –καθιερωμένη- επικοινωνία, έστω από το παράθυρο του chat. Παρ’ όλα αυτά, όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, είτε στον εαυτό τους είτε σε φίλους, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι γίνονται απαθείς και έχουν περισσότερες πιθανότητες να δράσουν με τον ίδιο τρόπο σε κάποιον άλλον.

«Δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς πως ένιωθα τότε, όποτε αντί να προσπαθήσω να το εκφράσω, εξαφανίστηκα.»

«Συνήθιζα να εξαφανίζομαι όταν θεωρούσα κάτι ως εφήμερο ή όταν φοβόμουν ότι θα έβρισκα αυτό που ήθελα..ή όταν ο παράγοντας φόβος από προηγούμενες σχέσεις τρύπωνε μέσα μου.»

«Κοιτάζοντας μέσα από την οπτική γωνία ενός δειλού, η παθητική οπισθοχώρηση από το να ζήσεις εμπειρίες με κάποιον είναι η πιο εύκολη και ωραία λύση…μέχρι να συμβεί σε σένα.»

«Νομίζω πως αυτό είναι μέρος του γιατί είναι τόσο ελκυστικό το online dating. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κοινοί γνωστοί ή που δεν έχετε γνωριστεί κάτω από άλλες συνθήκες, δεν είναι το τέλος του κόσμου αν εξαφανιστεί το «ταίρι σου». Ή μήπως όχι;»

«Θεωρούσα κάποτε τον εαυτό μου έναν ειλικρινή και ευθύ άνθρωπο. Ακόμα και εγώ έχει τύχει να εξαφανιστώ..Και έχω πει στον εαυτό μου, ξανά και ξανά, ότι όλα προέρχονται από την κουλτούρα των σημερινών σχέσεων. Στην τελική, όλοι αυτό δε λέμε στους εαυτούς μας;»

ghost
Πως είναι κάποιος να εξαφανίζεται από τη ζωή σου;
Για πολλούς ανθρώπους το να φεύγουν άτομα από τη ζωή τους χωρίς «γιατί», μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ότι δεν τους σέβονται, ότι τους χρησιμοποίησαν και ότι αποτελούν αναλώσιμα υλικά. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα όταν το άτομο που έφυγε σήμαινε κάτι παραπάνω από λίγα ραντεβού. Όταν κάποιος που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε κόβει κάθε επαφή με εμάς η αίσθηση είναι κάτι παραπάνω από αυτή της προδοσίας.

«Ένιωθα σαν ηλίθιος. Σαν να με είχαν μαχαιρώσει πισώπλατα. Και περισσότερο απ’ όλα ένιωσα πως δεν με σεβάστηκε. Άσε στην άκρη τα ρομαντικά, το να έχεις μια υπέροχη επικοινωνία με έναν φίλο και μετά τελείως ξαφνικά να μην ακούς ποτέ ξανά ούτε μια λέξη από αυτόν; …Τελείως επίπονο και απογοητευτικό. Κανείς δεν αξίζει να τον αδειάζουν έτσι.

«Ήταν σαν κάποιος να μου είχε ρίξει γροθιά στο στομάχι όταν συνέβη. Το να σε αγνοούν είναι προσβλητικό. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι εξοργιστική. Προχωράς, όχι όμως πριν καταφέρεις να επαναφέρεις την αυτοπεποίθηση σου. Το μοναδικό χειρότερο πράγμα από το να σε χωρίζουν είναι το ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να σου πουν πως θέλουν να σε χωρίσουν.»

«Το να πηγαίνεις από το να στέλνεις κάθε μέρα μηνύματα και να βλέπεις συχνά κάποιον στο σημείο του να μην έχεις ούτε δείγμα της παρουσίας του, είναι τουλάχιστον τραγικό.»

Γιατί μας κάνει και νιώθουμε τόσο άσχημα;

Η κοινωνική απόρριψη ενεργοποιεί στον εγκέφαλο όμοια αίσθηση πόνου με αυτήν του φυσικού πόνου. Εκτός όμως από το το βιολογικό σύνδεσμο μεταξύ απόρριψης και πόνου, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες όσον αφορά την εξαφάνιση κάποιου που συμβάλλουν στην ψυχολογική απόγνωση.
To «Ghosting» δε σου αφήνει περιθώρια να ξέρεις πως να ενεργήσεις. Δημιουργεί το απόλυτο σενάριο της ασάφιας. Θα έπρεπε να ανησυχώ; Θα έπρεπε να στεναχωριέμαι; Μήπως είναι απασχολημένος/η και θα επικοινωνήσει αργότερα; Δεν ξέρεις πως να δράσεις γιατί δε γνωρίζεις ακριβώς τι έχει συμβεί.
Μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις του Ghosting δεν είναι μόνο ότι προκαλεί να διερωτάσαι την αξία της σχέσης που είχες, σε κάνει να έχεις αμφιβολίες και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Πως δεν το είχα καταλάβει; Πως δεν είχα καταλάβει τον χαρακτήρα του/της; Μήπως εγώ το προκάλεσα αυτό; Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα βασικών ψυχολογικών συστημάτων που έχουν ως ρόλο να εντοπίζουν την κοινωνική ικανότητα του καθενός και να μεταφέρουν τις πληροφορίες στο άτομο μέσω των συναισθημάτων της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης. Όταν προκύπτει κάποια απόρριψη η αυτοπεποίθηση μπορεί να πέσει, κάτι που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι θεωρούν ως σημάδι χαμηλής κοινωνικότητας.

Πως το ξεπερνάς;

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως όταν κάποιος εξαφανίζεται, δεν μειώνει την αξία σου να αγαπηθείς ή να πάρεις την προσοχή που σου αξίζει. Δείχνει πως εκείνος/η δεν έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα συναισθήματα (είτε τα δικά τους είτε τα δικά σου) και είτε δεν κατανοούν τον αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις τους είτε –ακόμα χειρότερα- δεν τους νοιάζει καν. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, σου έχουν στείλει ένα εξαιρετικά δυνατό μήνυμα που λέει: «Δεν διαθέτω όσα χρειάζονται για να έχω μια ώριμη και υγιή σχέση μαζί σου.» Να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, να ξανακερδίσεις την αξιοπρέπεια σου, και μην κρατάς με το ζόρι στη ζωή σου εκείνους που δε θέλουν να βρίσκονται σε αυτή.
Να μην αφήνεις την κακή συμπεριφορά κάποιου να σε κρατάει πίσω από ένα καλύτερο μέλλον με το να σε κάνει να χάνεις την ευαισθησία και να αποφεύγεις να ξανά δεσμευτείς. Να κρατάς την ενέργεια σου για ό,τι σε κάνει χαρούμενο. Και τότε, -το μόνο σίγουρο- είναι πως θα φύγουν μακριά τα «φαντάσματα» και θα έρθουν στη ζωή σου άτομα που τολμούν να νιώσουν και να ζήσουν.

Σχόλια